Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare creștină. Ce trebuie să faci de Paște, ca să-ți meargă bine tot anul


Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare creștină. Ce trebuie să faci de Paște, ca să-ți meargă bine tot anul

Învierea Domnului sau Paștele este, de departe, cea mai importantă sărbătoare pentru toți creștinii. Există mai multe tradiții și obiceiuri, care trebuie respectate în această zi sfântă.


In articol:

Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele pe 2 mai. Este sărbătoarea care stă la baza constituirii Bisericii Creștine. Prin minunea Învierii a luat naștere credința în Dumnezeu și tocmai de aceea, Paștele trebuie să fie o zi de bucurie și de speranță. 

Învierea Domnului, sărbătoarea luminii

În Duminica Floriilor, care se sărbătorește fix cu o săptămână înainte de Înviere, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, în uralele oamenilor, care s-au adunat să-L vadă. Zilele care au urmat au fost însă unele de chin pentru Mântuitor, care a fost răstignit și pus în mormânt. 

După 3 zile, Mântuitorul a Înviat și astfel s-a creat cea mai mare sărbătoare a creștinilor, Paștele.

Toți credincioșii trebuie să se bucure în această zi și să se umple de speranță și de liniște sufletească. 

În Noaptea de Înviere se merge la biserică, pentru a se lua lumină. Lumânarea sau candela de la Înviere se aduce acasă aprinsă, pentru a binecuvânta locuința respectivă. Apoi se stinge de pragul de sus al ușii de la intrare.

Pe parcursul anului, lumânarea se aprinde de fiecare dată când o persoană are necazuri sau traversează o perioadă grea. 

Se spune că în cele trei zile de Paște, în cer ard trei candele uriașe, pe care nu le vede nimeni. În popor există și credința că cei care se sting din viață în ziua de Paște vor ajunge direct în Rai, pentru că în această zi sfântă, porțile sunt deschise. 

Copiii care se nasc de Paște vor avea noroc toată viața și vor fi feriți de necazuri și supărări. 

Tradiții și obieciuri de Paște

Fiind cea mai importantă sărbătoare creștină, Paștele vine la pachet cu o mulțime de tradiții și obiceiuri. În dimineața zilei de Înviere, este bine să speli pe față cu apa în care a stat un ou roșu. 

Se spune că, în acest fel, vei fi sănătos și frumos tot anul. După aceea, fiecare membru al familiei trebuie să ia ”paștele”, care a fost sfințit la biserică. 

Urmează unul dintre cele mai așteptate obiceiuri, ciocnitul ouălor. Se spune că primul care trebuie să facă acest lucru este capul familiei. Acesta va ciocni oul cu soția și va rosti “Hristos a Înviat”. Răspunsul este, bineînțeles, “Adevărat a Înviat”.  

Din primul ou ciocnit în casă trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi împreună întotdeauna. 

La sate, unde tradițiile sunt respectate mai mult, oamenii pun la intrarea în casă brazde cu iarbă verde. Fiecare membru al familiei trebuie să calce pe iarbă, pentru a fi sănătos tot anul. 

De asemenea, este bine ca prima persoană care vă intră în casă în ziua de Paște să fie un bărbat. În acest fel, veți avea un an îmbelșugat. 

Nu este bine să dormiți de Paște, pentru că veți fi somnoroși tot anul și nu veți avea spor în nicio activitate. O altă tradiție românească spune că nu se mănâncă ouăle cu sare, ca să nu vă transpire mâinile. 

De Paște se mănâncă miel, în amintirea jertfei Mântuitorului. De asemenea, pasca nu trebuie să lipsească din meniu. Aceasta reprezintă trupul lui Iisus Hristos și cei care mănâncă din ea vor fi feriți de toate bolile. 


Abonează-te pe

Citește și:

|| DESCOPERĂ || Citate despre iubire. Cele mai frumoase cugetări despre dragoste

ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱

Nicoleta Nucă s-a logodit! Anunțul a fost făcut de vedetă pe rețelele de socializare

|| DESCOPERĂ || 10 măști pentru puncte negre pe care le poți face acasă

Mona de la Puterea Dragostei, adevărul despre despărțirea de Cristi Jitaru: "Se pare că s-a schimbat totul"

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Sonny Flame de la Survivor, pregătit să devină tătic din nou. Artistul era pe cale să divorțeze

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri