Întrebări și răspunsuri despre ce presupune repatrierea celor decedați


Întrebări și răspunsuri despre ce presupune repatrierea celor decedați

Mulți români au ales să părăsească țara pentru a munci peste hotare. Unii dintre ei au reușit în ceea ce și-au propus, alții au fost mai puțin norocoși.


In articol:

Din păcate, nu de puține ori auzim la televizor despre situații dureroase, când români de-ai noștri au încetat din viață printre străini, iar cei rămași acasă cer ajutorul pentru a le aduce trupurile acasă. Știm cum este, de aceea nu putem rămâne nepăsători la strigătul lor de ajutor. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă repatrierea celor decedați, am decis să îți oferim câteva informații legate de acest aspect.

 

Transportul funerar internațional

 

Chiar dacă pare o problemă relativ simplă, să știi că transportul funerar internațional trebuie efectuat doar în anumite condiții.

Trebuie respectat cadrul legal existent pe teritoriul țării în care a avut loc decesul și nu trebuie ignorate în niciun fel regulile internaționale aflate în vigoare. În ceea ce ne privește, ne straduim sa stabilim cele mai inalte standarde pentru repatriere in ceea ce priveste ingrijirea pentru decedat din toate punctele de vedere, nu doar cel al transportului funerar. Dar, pentru că suntem la acest capitol, îți aducem la cunoștință că există două variante: calea terestră sau cea a aerului.
De asemenea, în cazul în care s-a optat pentru incinerare, există și serviciul de transport cenușă. Personalul firmei va oferi toate informațiile necesare și tot ce trebuie să știi despre transportul funerar, pentru a avea certitudinea că totul este legal, și în cel mai scurt timp posibil, trupul celui drag va reveni acasă.

 

Procedurile legate de plată

 

Oricât ai încerca să eviți acest subiect, până la urmă tot la el se ajunge. Pentru că avem de a face cu o firmă profesionistă, există mai multe modalități de plată. Astfel, există varianta plății integrale, înainte de repatriere sau incinerare, folosind în acest sens un cont bancar. Evident, sunt puțini cei care apelează la această variantă, dar ea există. În cazul în care s-a optat pentru repatrierea folosind transportul funerar internațional pe calea rutieră, plata poate fi efectuată la destinație. În fine, o altă variantă se referă la oferirea unui avans, urmând ca după ce s-a încheiat totul, să fie achitat și restul de bani rămași.

Nu are de ce să îți fie teamă de costuri ascunse: o firmă profesionistă îți va spune de la început care sunt costurile, vei primi factură pentru orice plată vei face. Ba, mai mult, ți se va oferi și consultanță pentru a obține compensația guvernamentală pentru repatriere.

 

Contract perfect valabil

 

Serviciile de repatriere au la bază un contract semnat între prestator și beneficiar. În paginile acestuia trebuie trecute informații importante, cum ar fi timpul de repatriere, tipul sicriului/sicrielor folosite, toate datele prin care firma poate fi identificată din punct de vedere fiscal și toate actele de care este nevoie pentru repatrierea legală a celui decedat.

 

Acte necesare repatrierii

 

Există o mulțime de acte care însoțesc procedurile de repatriere ale celor decedați, și unde se dovedește că este nevoie de a apela la o firmă profesionistă de repatriere decedați. Pe listă se află certificatul constatator al decesului, certificatul de îmbălsămare, certificatul de deces internațional/românesc, pașaportul mortuar, autorizația pentru transportul funerar internațional, permisul de transport funerar și multe altele. Evident, în funcție de fiecare țară și chiar regiune în parte este posibil să fie nevoie de mult mai multe acte și autorizații, obligație de care o firmă profesionistă de repatrieri decedați se va achita cu brio

 

Certificatul de deces

 

Deși la prima vedere nu pare a fi ceva complicat, să știi că a obține certificatul de deces al celui care a încetat din viață peste hotare nu este chiar atât de ușor. Astfel, acesta trebuie să fie eliberat doar de către un medic autorizat din țara în care a avut loc decesul. Această variantă este

însă valabilă doar în cazul în care decesul a avut loc acasă, în condiții natural. Atunci când moartea a intervenit în timp ce persoana respectivă era internată în spital, cadrele medicale de acolo se vor ocupa de tot ce înseamnă eliberarea acestui act. De altfel, certificatul de deces este primul act de care este nevoie pentru a se începe procedurile de repatriere.

Potrivit legislației aflate în vigoare, nu este obligatorie înregistrarea decesului la Consulatul Român. În schimb, este necesar ca decesul să fie înregistrat la centrele autoritare ale statului din respectiva țară. În schimb, la Consulatul Român se va elibera pașaportul mortuar.

 

Pașaportul mortuar

 

Pentru ca la noi în țară să poată fi eliberat actul de deces, este nevoie despre pașaportul mortuar. Există o singură excepție, când acesta nu este necesar, și aceasta se referă la dorința familiei de a se incinera corpul neînsuflețit pe teritoriul țării unde a intervenit decesul. Cu toate acestea, majoritatea românilor sunt destul de tradiționaliști în acest caz, și preferă o înmormântare clasică, în defavoarea incinerării.

 

Cât durează o repatriere

 

Vestea că acea persoană dragă ție a încetat din viață în timp ce se afla în afara granițelor țării nu este niciodată ușoară, și vrei ca repatrierea trupului acesteia să aibă loc cât mai rapid. Atunci când apelezi la o firmă profesionistă, va dura aproximativ între 5 și 15 zile, până când totul se va încheia. Evident, depinde foarte mult și de situația în care s-a produs decesul, de cât timp este nevoie pentru a se obține toate actele necesare, de durata transportului funerar internațional. Nu-ți face griji, pentru că este vorba despre profesioniști, totul va decurge așa cum trebuie!


Abonează-te pe

Citește și:

Calendar ortodox 9 octombrie 2022. Ce sărbătoare este miercuri?

Andreea Bălan, planuri în imobiliare. Artista vrea să stea cu fetițele ei două luni pe an în Dubai

ULTIMĂ ORĂ: Rică Răducanu, conectat la aparate la un spital din București

Creșterea salariilor pentru români. “Odată cu creşterea preţului la chirii şi energie, alimente, foarte mulţi oameni îşi fac griji dacă vor putea să plătească facturile la...

Calendar ortodox 8 octombrie 2022. Ce sărbătoare este marți?

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment
Kanal D, lider absolut de audiență sâmbătă cu emisiunea de reportaje de călătorie “ROventura”!
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri