Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiții și superstiții


Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiții și superstiții

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este a doua sărbătoare mare din luna noiembrie. Există mai multe tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi, ca să-ți meargă bine tot anul.


In articol:

Luna noiembrie are trei sărbători mari, trecute cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Este vorba despre Sfinții Mihail și Gavril, Intrarea Maicii Domnului în Biserică și Sfântul Andrei. 

Când se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică

În fiecare an, pe data de 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Anul acesta, această zi pică într-o sâmbătă și chiar dacă ne vom afla în Postul Crăciunului, pe 21 noiembrie va fi dezlegare la pește. 

În tradiția populară, ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică poartă numele de Ovidenie.

Sunt multe persoane care nu știu exact ce se sărbătorește, de fapt, în această zi. Ei bine, 21 noiembrie este ziua în care Sfinții părinți Ioachim și Ana au dus-o pe Fecioara Maria la Templul din Ierusalim, pe când Aceasta avea doar 3 ani. 

Arhiereul Zaharia a fost cel care a dus-o pe Maica Domnului și a închinat-o în Sfânta Sfintelor. Acesta este locul cel mai sacru din Templu.

Doar arhiereul are voie să intre acolo și o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat la Templu timp de 12 ani. 

Tradiții și obiceiuri de ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică

În popor, Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia mai este cunoscută și drept ”Sărbătoarea Luminii”. Oamenii respectă cu sfințenie această zi, plină de tradiții, transmise din generație în generație. 

Fetele nemăritate, care vor să-și găsească ursitul, trebuie să meargă la fântâna din sat cu o lumânare, neapărat de culoare albă. În momentul în care cocoșul va cânta, fetele trebuie să aprindă lumânările, în timp ce stau pe marginea fântânii.

În același timp, acestea trebuie să se uite în apa din puț. Se crede că pe luciul apei, fiecare fată va putea vedea chipul celui care o va lua de soție. 

În această zi se mănâncă de post, dar este dezlegare la pește. Preparatele care se vor consuma pe 21 noiembrie trebuie duse înainte la biserică, pentru a fi sfințite. De asemenea, este bine să dați de împărțit din aceste mâncăruri. 

În biserică, preoții îi pomenesc pe cei care au murit fără lumânare. Puteți să dați de pomană pește, fructe, dar și o candelă, pentru ca cei de pe lumea cealaltă să aibă lumină. În anumite zone ale țării, femeile pregătesc plăcinte de dovleac, pe care le împart oamenilor. 

De asemenea, se dă de împărțit și o lumânare albă, despre care se crede că nu se stinge niciodată pe lumea cealaltă. De ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică nu se spală rufe și nu se fac treburi în casă și în gospodărie. Femeile nu au voie să lucreze nici cu lâna. Se crede că în acest fel, animalele sunt protejate. 

Tot în această zi, este bine să nu fiți supărat pe nimeni. Trebuie să vă împăcați cu cei cu care v-ați certat și să-i iertați pe cei care v-au greșit.


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: Cât timp se fierb foile de LASAGNA

Acuzații grave! Cine încearcă să-i fure acum averea lui Petrică Mâțu Stoian

CITEȘTE: Cât timp se fierbe BROCCOLI. Beneficiile consumului de broccoli

CITEȘTE: Cine este, cu adevărat, MELLINA (Mădălina Dumitru). Biografia concurentei de la Bravo, ai Stil! Celebrities

DESCOPERĂ: Cum să mergi corect pe tocuri înalte. Trucuri și sfaturi pentru a rezista ore în șir încălțată în pantofi

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

CITEȘTE: De ce mor peștii în acvariu

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri