Grasimile trans, asociate cu un risc crescut de deces. Asocierea nu include grasimile saturate


O analiza stiintifica de amploare, realizata de o echipa de cercetatori din Canada pe baza mai multor studii precedente, a ajuns la concluzia ca grasimile trans sunt asociate cu un risc sporit de deces, informeaza Reuters.

 

Potrivit autorilor studiului, pentru persoanele sanatoase, o cantitate rezonabila de grasimi saturate prezente in alimentatia zilnica nu genereaza riscuri pentru sanatate. In schimb, grasimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, cu decesul din cauza bolilor cardiovasculare si cu declansarea maladiilor coronariene, scrie MEDIAFAX.
Ghidurile dietetice actuale recomanda ca grasimile saturate, prezente in produse de origine animala, precum unt, galbenusul de ou si carnea de somon, ar trebui sa detina cel mult 10% din aportul caloric zilnic. Grasimile trans nesaturate, cunoscute si sub numele de grasimi trans, precum uleiurile hidrogenate care asigura o perioada de conservare mai mare pentru alimentele procesate si margarina, sunt produse pe cale industriala si ar trebui sa asigure cel mult 1% din aportul zilnic de calorii.
Pentru noua analiza, cercetatorii de la mai multe institutii stiintifice din Canada, inclusiv de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, au analizat datele oferite de 41 de studii precedente referitoare la asocierea dintre aportul de grasimi saturate si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 300.000 de persoane, si datele furnizate de 20 de studii despre legatura dintre aportul de grasimi trans si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 200.000 de persoane.
Aportul de grasimi saturate nu a fost asociat cu maladiile coronariene, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral (AVC) si diabetul de tip 2, iar legatura dintre aceste grasimi si riscul de deces cauzat de bolile coronariene nu a fost una elocventa.
Consumul de grasimi trans industriale a fost asociat cu o crestere de 34% a riscului general de deces, cu o crestere cu 24% a riscului de mortalitate provocata de boli cardiace si cu o crestere cu 21% a riscului de aparitie a bolilor cardiace, afirma autorii acestui studiu, publicat in prestigiosul British Medical Journal.

Potrivit autorilor studiului, pentru persoanele sanatoase, o cantitate rezonabila de grasimi saturate prezente in alimentatia zilnica nu genereaza riscuri pentru sanatate. In schimb, grasimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, cu decesul din cauza bolilor cardiovasculare si cu declansarea maladiilor coronariene, scrie MEDIAFAX.

Ghidurile dietetice actuale recomanda ca grasimile saturate, prezente in produse de origine animala, precum unt, galbenusul de ou si carnea de somon, ar trebui sa detina cel mult 10% din aportul caloric zilnic. Grasimile trans nesaturate, cunoscute si sub numele de grasimi trans, precum uleiurile hidrogenate care asigura o perioada de conservare mai mare pentru alimentele procesate si margarina, sunt produse pe cale industriala si ar trebui sa asigure cel mult 1% din aportul zilnic de calorii.

Pentru noua analiza, cercetatorii de la mai multe institutii stiintifice din Canada, inclusiv de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, au analizat datele oferite de 41 de studii precedente referitoare la asocierea dintre aportul de grasimi saturate si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 300.000 de persoane, si datele furnizate de 20 de studii despre legatura dintre aportul de grasimi trans si starea de sanatate, realizate pe un esantion de peste 200.000 de persoane.

Aportul de grasimi saturate nu a fost asociat cu maladiile coronariene, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral (AVC) si diabetul de tip 2, iar legatura dintre aceste grasimi si riscul de deces cauzat de bolile coronariene nu a fost una elocventa.

Consumul de grasimi trans industriale a fost asociat cu o crestere de 34% a riscului general de deces, cu o crestere cu 24% a riscului de mortalitate provocata de boli cardiace si cu o crestere cu 21% a riscului de aparitie a bolilor cardiace, afirma autorii acestui studiu, publicat in prestigiosul British Medical Journal.

 

DISTRIBUIE
acest articol


Beauty

Nicole Cherry și Lidia Buble au același remediu împotriva celulitei

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...


Parteneri

Pentru tine

Din Lifestyle

Parteneri