Ghid complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte

Ghid complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte
Ghid complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte

Alegerea materialelor textile în funcție de sezon și ocazie poate deveni un chin pentru multe femei, și nu numai. Află din rândurile de mai jos ghidul complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte!

Materialele textile pentru îmbrăcăminte sunt folosite pentru fabricarea articolelor vestimentare, fiind de diverse tipuri, texturi, culori și grosimi. Alegerea materialului potrivit pentru îmbrăcăminte depinde de preferințele fiecărei persoane în parte, de activitatea sau evenimentul la care se va purta îmbrăcămintea respectivă. De asemenea, alegerea materialului textil pentru îmbrăcăminte poate influența confortul, aspectul și durabilitatea hainelor.

Cele mai utilizate tipuri de materiale textile în producția de îmbrăcăminte

Bumbac

Materialele textile în producția de îmbrăcăminte sunt numeroase și au fiecare priorități și utilizări specifice. Astfel, printre cele mai folosite tipuri de materiale se numără bumbacul deoarece este ușor, respirabil, moale și confortabil, fiind ideal pentru sezonul cald. Bumbacul este obținut din planta de bumbac, respectiv coconul care protejează semințele acestei plante și care le ajută să se împrăștie pe o suprafață mai mare.

Printre cele mai fabricate produse din bumbac sunt tricourile, bluzele, pantalonii și chiar rochiile.

Citește și: Rinoplastia: procedură medicală sau intervenție cosmetică? Dezbateri privind scopul și utilizarea acestei operații

Ghid complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte[Sursa foto: Pexels.com]

Poliester

Poliesterul este un material textil sintetic, fiind alcătuit din fibre de polimer și folosit pentru îmbrăcăminte deoarece este un material durabil, însă, în același timp, rezistent la pete.

Mai mult decât atât, poliesterul este utilizat în amestec cu multe alte materiale pentru a obține proprietăți combinate. Acesta poate fi vopsit doar cu vopsele speciale, iar principalul dezavantaj este că nu este biodegradabil. Mai mult decât atât, poliesterul nu permite circulația aerului ceea ce îi reduce gradul de confort. 

Nailon

Un alt material textil foarte utilizat este nailonul, care are o textură sintetică, fiind fabricat din fibre de polimer.

Nailonul este folosit pentru îmbrăcăminte deoarece este un material rezistent la abraziune și ruptură, dar și pentru că este foarte respirabil. De asemenea, materialul textil are un aspect lucios și poate fi prelucrat în țesături transparente sau opace. Cu toate astea, nailonul se decolorează destul de rapid, petele sunt dificil de curățat și își poate pierde forma cu ușurință. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Lână

Lâna este un material textil natural, destul de scump, care este fabricat din păr de oaie sau alte animale. Acest material textil este ideal pentru sezonul rece deoarece este călduros și confortabil. De asemenea, lâna este utilizată, în mare parte, pentru producția de pulovere, cămăși și paltoane. Cu toate astea, moliile reprezintă principalul pericol iar curățarea lânii trebuie să fie cât mai delicată deoarece este un material pretențios, putând să intre la apa sau să se subțieze de la spălare sau căldură. 

Citește și: Cum să aplici cantitatea corectă de SPF pentru a-ți proteja pielea împotriva razelor UV

Ghid complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte[Sursa foto: freepik]

Mătase

În producția de îmbrăcăminte nu poate lipsi mătasea, deoarece este un material textil luxos. Aceasta este alcătuită din fibră naturală de mătase și este folosită pentru hainele de lux, precum rochii de seară, cămășile și cravatele.

Mătasea este moale la atingere, confortabilă la purtare și are un aspect sofisticat.

Ghid complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Greșeala pe care o face Jador în relațiile sale: „Sunt căsătorit cu..” Artistul a recunoscut cine este marea sa iubire la care nu va putea renunța niciodată- kanald.ro

Citește și: 'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave- stirilekanald.ro

Cum să alegi materialul potrivit pentru îmbrăcăminte în funcție de sezon și ocazie

Alegerea materialului potrivit pentru îmbrăcăminte în funcție de sezon și ocazie poate da bătăi de cap oamenilor, însă nu este un capăt de lume. În sezonul cald, este important ca oamenii să poarte materiale care sunt ușor respirabile, precum bumbacul și mătasea naturală. Materialele textile sunt extrem de confortabile și vor menține o temperatură potrivită în timpul zilelor toride de vară. Cu toate astea, în sezonul rece, este recomandat să se aleagă materiale care mențin căldura, precum lâna, cașmirul sau poliesterul cu căptușeală.

Ghid complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte[Sursa foto: Pexels.com]

De asemenea, în funcție de ocazie, fiecare poate tinde spre un material textil mai luxos sau casual. Așadar, pentru nunți sau evenimente de afaceri se vor alege, fără doar și poate, mătasea, satinul sau dantela. Însă, dacă are loc un eveniment mai casual, fiecare poate opta pentru materiale confortabile și ușor de purtat, precum bumbacul, denimul sau tricotul.

Ghid complet pentru alegerea tipurilor de materiale textile pentru îmbrăcăminte[Sursa foto: Pexels.com]



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Metoda care îți face blugii să reziste mai mult. Trucul uimitor cu blugi la congelator

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Mesajul transmis de Laura Cosoi celor care o criticată că are prea mulți copii: ”Gata, s-a terminat!”

Sfatul zilei din 31 iulie 2024. O zodie se îndrăgostește de o persoană neașteptată!

Ezgi Mola, actrița care joacă rolul Safiye în serialul “Vinovați de iubire”, nuntă de poveste cu alesul inimii sale! Iată cum au strălucit cei doi miri în cea mai fericită din viața lor

Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel


Cookies