Vești teribile pentru pensionari! Veștile despre pensii nu sunt vești bune, spun analiștii, adăugând că situația se va schimba și mai radical. Ce înseamnă acest lucru.
Din cauza scăderii populației active din România, pensia publică va fi insuficientă pentru cei care au fost plătiți mai puțin, chiar și după 35 de ani de plată a primelor. Din păcate, nici analiștii nu au vești bune. Aceștia se așteaptă ca scăderea numărului de salariați în comparație cu cel al vârstnicilor să pună probleme sistemului de pensii.
Femeile din România vor primi pensii mai mici!
Asta pentru că pensiile românilor care vor ieși la pensie peste 10 sau 20 de ani ar putea fi mai mici decât suma la care au contribuit în anii de muncă.
Dacă un român cu un salariu mediu net de 4.000 de lei (833 de euro) plătește contribuții la stat timp de 5 de ani, pensia de stat ar fi de 1.275
Punctul de pensie se calculează luând în calcul salariul mediu plus 35 de ani de contribuții la pensie. În prezent, acesta este de 6 789 de lei brut și 3 972 de lei net.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Modalitatea prin care se calculează pensia
Casa Națională de Pensii (CNPP) arată cum se calculează pensiile. Cu alte cuvinte, numărul mediu anual de puncte obținute de asigurat înmulțit cu valoarea unui punct de pensie este ceea ce instituția numește pensie.
De asemenea, instituția mai menționează că punctajul lunar se calculează în funcție de venitul brut sau de venitul lunar din asigurări.
CNPP precizează, de asemenea, că aceasta ar trebui să fie baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, arată Casa Națională de
Citește și: Ce trebuie să știe femeile care au până în 55 de ani! Este obligatoriu pentru viitoarele pensionare