Termenul de gandire pozitiva, ori gandire sanatoasa deseori poate fi ambiguu.
In articol:
Erori în gândire. Metode prin care vei avea cu adevărat o gandire sanatoasa. Termenul de gandire pozitiva, ori gandire sanatoasa deseori poate fi ambiguu.
Erori în gândire. Metode prin care vei avea cu adevărat o gandire sanatoasa
Adevarata gandire pozitiva
Ceea ce face diferenta intre o gandire pozitiva adevarata si o gandire pozitiva falsa este data de felul rational sau irational de a ne raporta la situatia cu care ne confruntam. Rationalitatea este o caracteristica a acelor ganduri ce apar urmare a evaluarii unor evenimente intr-o maniera realista, care ne ajuta la indeplinirea obiectivelor.
Lucrurile trebuie vazute asa cum sunt ele, in mod obiectiv. Acest tip de gandire se dobandeste prin analiza si educatie continua. Iata cateva erori de gandire si cum sa le corectezi:Gandirea duala
Este tendinta oamenilor de a-i cataloga pe ceilalti, cat si evenimentele si experientele in doua categorii distincte, diametral opuse: fie bun-rau, fie inteligent-prost, fie frumos-urat etc. Sa vezi totul in alb-negru este o gandire irationala.
Concluzii pripite
Oamenii se grabesc deseori la a trage concluzii, in lipsa unor dovezi suficiente care sa le sustina. Orice eveniment trebuie descompus si confruntat pe toate partile lui. Informeaza-te bine inainte de a-ti face o parere.
Citeste si: Gândirea pozitivă versus gândirea realistă
Citeste si: Cum sa incepi un nou capitol de succes in viata: 3 idei utile
Selectivitatea
Este un concept care presupune a te concentra pe un detaliu minor, scos din context, ignorand in acelasi timp alte aspecte relevante ale situatiei. Este un lucru bun sa fii atenta la detalii, asta nu inseamna insa ca ar trebui sa iti afecteze viziunea de ansamblu asupra situatiei.
Gandirea emotionala
Este des intalnita si este tentatia de a crede ca ceva trebuie sa fie adevarat, pentru simplul fapt ca asa simti tu, ignorand dovezile. Intuitia este un lucru bun, insa a te baza exclusiv pe ea, in mod obsesiv, inseamna a te baza doar pe emotiile tale. Incearca sa cuplezi aceste emotii cu dovezi care sa le sustina, inainte de a trage o concluzie.