Durerile de spate se numără printre cele mai întâlnite disconforturi, pentru care oamenii au nevoie, de cele mai multe ori, de asistență medicală. Află din rândurile de mai jos cauzele și opțiunile de tratament pentru durerile de spate!
Dr. Georgiana Tache, medic primar balneologie, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre durerile de spate.
Ce este durerea de spate
Durerea de spate este o afecțiune comună care poate fi resimțită în diverse feluri. Astfel, dacă durerile apar la nivelul coloanei cervicale, se resimte ca o tensiune sau ca o greutate care stă pe ceafă și pe umeri. De cele mai multe ori, durerile de spate vin la pachet cu senzații de amețeală, dureri de cap și de nevralgie.
”Durerile de spate sunt, de fapt, un disconfort pe care fiecare îl resimte într-un fel sau altul. Dacă sunt localizate la nivelul coloanei cervicale, putem să le resimțim ca o tensiune, ca o senzație de contractură musculară sau ca o greutate mare care stă pe ceafa noastră și pe umeri.
Citește și: Mituri despre dormitul cu sutien. E benefic sau nu?
Cum pot fi tratate durerile de spate
Medicul este cel mai în măsură pentru a identifica de unde au apărut, mai exact, durerile de spate. Acestea sunt însoțite de amorțeli sau slăbiciune în mâini, cât și dureri de picioare și greutate la deplasare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
”Când apare și se accentuează în loc să dispară, și când se însoțește și de alte simptome adică amorțeli sau slăbiciune în mâini, te dor picioarele și nu poți să te deplasezi, atunci te poți gândi că ar trebui să mergi la medic ca să vezi care este de fapt cauza.”, a mai precizat ea.
Tratamentul durerilor de spate depinde de cauza specifică a acesteia, și poate include un tratament conservator. Însă, dacă durerile nu dispar pot apărea infiltrații. Medicii fac infiltrații cu substanțe steroide sau cu propriul produs al organismului, cu sânge prelevat, care se prelucrează și se injectează în locul dureros.
”Din punctul meu de vedere, tratamentul conservator este medicamentos, dar dacă nici așa nu lasă durerea și nu suspectez ceva mai grav, se pot face infiltrații. Noi facem infiltrații cu substanțe steroide sau cu propriul produs al organismului, cu sânge prelevat, pe care îl prelucrăm și îl injectăm în locul dureros. Dacă nici așa nu avem niciun succes și nu avem semne că este ceva grav, putem face fizioterapie.
Citește și: Cum să-ți decolorezi părul acasă. Nu se recomandă să aplicați decolorant pe părul umed!
Care sunt cauzele durerilor de spate
Cauzele durerilor de spate sunt numeroase, iar persoanele în vârstă sunt predispuse la dureri de la os în care conul vertebral se prăbușește deoarece este osteoporotic.
De asemenea, sunt dureri care țin și de mușchi dacă se efectuează exerciții fizice intense sau dacă se stă într-o poziție neadecvată, care poate duce la scolioză, cifoză și multe altele. Durerile de spate dor dacă este vorba de o hernie de disc, fiind un disc deplasat dintre vertebre care lovește rădăcina nervoasă la nivelul cervical, dorsal sau lombar.”Cauzele pot fi multiple, să spunem de la os, se prăbușește un con vertebral pentru că este osteoporotic, se întâmplă la persoanele în vârstă. Sunt dureri care țin de mușchi, atunci când facem exerciții mult prea intens sau menținem anumite posturi care nu sunt tocmai fiziologice sau funcționale, când avem o scolioză, o cifoză, deci niște modificări de curburi sau când am stat în frig și avem mialgii, dureri a frigore. Poate să doară dacă exista o hernie de disc, adică un disc dintre vertebre s-a deplasat și lovește rădăcina nervoasă la nivel cervical, dorsal sau lombar”, a mai adăugat medicul.
Cum ajută kinetoterapia pentru a scăpa de durerile de spate
Un alt tratament potrivit pentru durerile de spate este kinetoterapia, adică o terapie prin mișcare. Aceasta se poate efectua și în faza acută, prin posturări, tonifieri, întinderi, sau în faza cronică, atunci când durerea se ameliorează și se dorește creșterea masei musculare.
”Și nu în ultimul rând, kinetoterapia, care înseamnă terapie prin mișcare și care se poate face și în faza acută, prin posturări, tonifieri, întinderi, sau în faza cronică, atunci când ai obținut ameliorarea durerii, a crescut funcționalitatea și vrei să crești masă musculară ca să eviți situațiile care te-au adus la doctor.”, a încheiat ea.