Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, Oamenii apelor – Lumea de la „capătul lumii”


România este ţara europeană cu cea mai mare Deltă naturală, care deține nu mai putin de 580.000 de hectare de paradis, declarat patrimoniu Unesco.

România este ţara europeană cu cea mai mare Deltă naturală, care deține nu mai putin de 580.000 de hectare de paradis, declarat patrimoniu Unesco. Printre aceste peisaje de vis, descoperim însă o lume pe care toate guvernele României au condamnat-o la izolare.

Duminica, de la 14:30,  la ”Asta-i România!” îi cunoaștem și le ascultam povestile oamenilor din Periprava, județul Tulcea, una dintre ultimele fâșii de pământ, sau mai bine spus de nisip, înainte de vărsarea Dunării în mare. Sunt ultimii pescari lipoveni care și-au făcut casă pe o “insulă” uitată, la doi pasi de țărmul Ucrainei.

Înconjuraţi de ape, localnicii supravieţuiesc fără drumuri, reţele de canalizare sau apă potabilă, fără medici şi fără şcoli. Nu au unde să muncească, iar in 10 ani numărul locuitorilor Deltei a scăzut de la 14.000 la 10.000.

Oamenii apelor care trăiesc în Periprava par “condamnați” să trăiască în paradis o viață deloc ușoară.

Ca sa ajungi în inima Deltei singura legatură cu civilizația este catamaranul, călătorie pe care o poti face în 5 ore. Aici regăsești patru sate <aruncate> printre dune de nisip și canale de apă.  Pentru lipovenii născuți în acest paradis natural românesc barca este cea mai mare avere, iar magnificul răsărit de soare, o mângâiere pe chipurile lor senine ce sunt însă brăzdate și de cicatricile unei vieți grele. În Periprava, dacă nu pescuiești, mori de foame, o spun pescarii născuți în izolare, între apele care i-au ținut departe de bogățiile civilizație, dar și de nebunia lumii moderne.

Nu ratați duminica aceasta, o editie inedită “Asta-i România!”, începand cu ora 14:30, emisiune magazin prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.


Abonează-te pe

Citește și:

Meghan Markle a pierdut sarcina: „ Știam, în timp ce îmi strângeam primul copil la piept, că îl pierd pe al doilea”

Tragedie la Casa Regală! Meghan Markle a pierdut copilul

Adrian Streinu-Cercel: „Dacă am face acest lucru, în două săptămâni s-ar termina pandemia în România”

Vremea de joi, 26 noiembrie 2020, anunțul ANM: cod galben de ceață!

De ce se contrazic femeile cu bărbații. Ce spun studiile

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Cine este noul bărbat din viața Ralucăi Pastramă?! Bruneta iubește din nou?!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Divertisment
Parteneri