DESCOPERĂ: Când spui "La mulți ani" de Sfânta Maria


Mulți români își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, dar nu toată lumea știe când trebuie să spună ”La mulți ani”. Fecioara Maria este sărbătorită și pe 15 august, dar și pe 8 septembrie.


In articol:

Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an, pe 15 august. Această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria Mare, pentru a se diferenția de sărbătoarea de pe 8 septembrie. Atunci se prăznuiește Nașterea Maicii Domnului. 

Când facem urări de Sfânta Maria

Pe 15 august este sărbătoare mare pentru creștini. Biserica prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, adică momentul în care Fecioara Maria s-a înălțat la Cer. 

În popor, această zi este cunoscută ca Sfânta Maria Mare, iar pe 8 septembrie se sărbătorește Sfânta Maria Mică, adică Nașterea Fecioarei. 

Peste două milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria, dar asta nu înseamnă că este bine să spunem ”La mulți ani” în ambele zile. 

Astfel, pentru că data de 15 august este o zi de tristețe, în condițiile în care Fecioara Maria a trecut în neființă, oamenii cred că nu trebuie făcute urări în această zi.  Pe 15 august, trebuie pomeniți morții, nu cei vii. Așadar, cei care poartă numele Fecioarei Maria sau derivate de la acesta, se sărbătoresc pe 8 septembrie. Tot atunci li se poate spune și ”La mulți ani”. 

Citeste si:|| DESCOPERĂ|| Ce este interzis să faci de Sfânta Maria Mică 2021. Tradiții și obiceiuri

Cu toate acestea, preoții susțin că se pot face urări oricând. ”Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate! sau La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor! sau La mulți și binecuvântați ani! Rânduiala consideră ziua de 15 august, Adormirea, ca fiind cea mai importantă pentru cinstirea Maicii Domnului. În acea zi, Ea a adormit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate”, este explicația venită din partea Bisericii. 

Când spui "La mulți ani" de Sfânta Maria

Ce sărbătorim pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria. În secolul al V-lea, Sinodul IV Ecumenic a hotărât că Maica Domnului este cea care L-a născut pe Iisus Hristos. 

Prima sărbătoare a acestei zile a avut loc în Orașul Sfânt, Ierusalim. Cei care ajung acolo pot vizita, și în zilele noastre, mormântul Maicii Domnului, care se află lângă Grădina Ghetsimani. 

În același loc este și o biserică, dar și o icoană făcătoare de minuni, cu Maica Domnului. 

După ce Iisus Hrostos s-a Înălțat la Cer, Fecioara Maria a mai trăit pe pământ foarte mulți ani. Cu trei zile înainte de a trece în neființă, Maica Domnului a fost anunțată de Sfântul Arhanghel Gavriil, ca să fie pregătită. 

Dumnezeu i-a adus pe toți Apostolii la Ierusalim, pentru a-și lua rămas bun de la Fecioara Maria. Înainte de a adormi, Maica Domnului a rostit următoarele cuvinte: ”Fiule, în mâinile Tale îmi dau duhul meu”.  După aceea, Apostolii i-au luat trupul, pentru a-l duce în mormânt. Pe drum însă, Dumnezeu a luat trupul adormit al Fecioarei, chiar din mâinile Apostolilor Petru și Pavel, și l-a Înălțat la Cer. 

Citeste si:|| Sfanta Maria 2021|| De ce Sfânta Maria se sărbătorește de două ori

Există însă și o altă variantă, conform căreia trupul Fecioarei Maria a stat trei zile în mormânt, după care a fost Înălțat la Cer. 


Abonează-te pe

Citește și:

Greșeli de machiaj care ne îmbătrânesc

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Soția lui Bordea, mărturisiri dureroase: 'Când ai prefera să mori. Când nu ai motiv să...'

Veste bună pentru cei cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Anunț de ultimă oră pentru români

Cum s-a pregătit Tarik Emir Tekin pentru maleficul Selçuk, din serialul "Infidelul"

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
„Ajunsesem de la 116 kg la 59.” Daniel Onoriu, mărturisiri emoționante despre momentul în care a ieșit din comă
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri