Când pică Schimbarea la Faţă a Domnului (Pobrejenia)


Află când pică Schimbarea la Față a Domnului sau Pobrejenia și ce semnifică această sărbătoare.


In articol:

Schimbarea la Față, denumită în popor Transfigurarea Domnului, este o mare sărbătoare din calendarul ortodox, descrisă în evangheliile sinoptice ca ziua în care Iisus din Nazaret s-a arătat apostolilor pe Muntele Tabor, într-o lumină nouă ((Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8, Luca 9:28-36).

Regăsim în evangheliile sinoptice pasaje în care se spune că Iisus a vorbit cu proorocii Ilie și Moise, devenind strălucitor, fiind recunoscut de aceștia drept „Fiul lui Dumnezeu”.

Citeste si: //DESCOPERĂ// Ce semnificație are numele Maria

Schimbarea la Față este o sărbătoare care se referă la momentul în care apostolii l-au văzut pentru prima dată pe Iisus din Nazaret în lumina divină.

Evanghelia după Ioan spune că, la ultimul discurs al lui Iisus, apostolii săi au auzit „vocea lui Dumnezeu” (Ioan 12,28), în timp ce oamenii lipsiți de har au auzit doar „zgomot de tunet” (Ioan 12,29).

Citeste si: //DESCOPERĂ// Când începe postul Adormirii Maicii Domnului

„Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte.

Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus:

  Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una. Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L". Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți. Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți.” — Matei 17:1-9[4]

cand pica schimbarea la fata 2021

Citeste si: //Sfânta Maria 2021- Mesaje// Cele mai frumoase mesaje pentru persoanele dragi de Sfânta Maria

Când pică Schimbarea la Faţă a Domnului (Pobrejenia)

Schimbarea la față este cunoscută în popor și ca Pobrejenia, cuvânt care vine din limba slavonă, fiind tradus prin „schimbare, transformare”. Această sărbătoare este prăznuită de creștini pe data de 6 august și marchează începutul toamnei.

Sfântul Antim Ivireanul o numeşte Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.

Oamenii care se vor ruga în această zi sfântă pentru a scăpa de o patimă, vor fi auziți și vindecați.

Cei vii trebuie să îi pomenească pe cei dispăruți și să dea de pomană pentru sufletul acestora.

Dacă va fi soare în Ziua Schimbării la Faţă, se spune că va urma o toamnă îmbelșugată, roditoare, iar în caz contrar, vom avea parte de zile ploioase și mohorâte.

schimbarea la fata rugaciune

Citeste si: //CITEȘTE// Ce este interzis să faci de Sfânta Maria Mică 2021. Tradiții și obiceiuri

Schimbarea la Față a Domnului. Rugăciune pentru împlinirea dorințelor

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie”. Amin.

Citeste si: Maria Ghiorghiu, previziune despre război: „Mă duce cu gândul la izbucnirea celui de-al treilea Război Mondial”


Abonează-te pe

Citește și:

Sărbătoarea Sfântulului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Cine a fost acest sfânt

Alexia Eram, agățată de un bărbat de 50 de ani, în Dubai. Cum a răspuns iubita lui Mario Fresh avansurilor?

Gabriela Cristea l-a prins pe Tavi Clonda cu fosta în parcare la mall : 'Da, eram cu fosta în mașină și…'

Cine se sărbătorește de Sfântul Ilie 2021

Ce este interzis să faci de Sfântul Ilie 2021. Tradiții și obiceiuri

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
,,De asta mi-a fost cel mai frică”. Simina Loica, despre lupta dintre Alex Bobicioiu și Zănoagă
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri