Cununia civilă, ponturi și aspecte administrative


Cununia civilă, ponturi și aspecte administrative

Te-a cerut, l-ai cerut, ce rămâne de făcut? Păi, dacă unul dintre voi a zis DA, urmează căsătoria.

Care poate fi ceva mai complicată decât îți imaginezi. Nu e ca în Vegas, unde intrați în capelă și ieșiți soț și soție. Sunt acte, proceduri, ștampile de obținut. Că doar suntem în România. Și nici măcar nu vorbim de ceremonia religioasă și de nuntă. Acolo, e o cu totul altă discuție. Hai să ne rezumăm, pentru moment, la cununia civilă.

Ce îți trebuie? O dată, un certificat medical, un vraf de acte, doi martori și, eventual, un card de credit. Pentru că, deși este doar un detaliu administrativ, chiar și cununia civilă poate să-ți scuture serios buzunarele.

Mai jos, le detaliem pe toate.

Când să fie?
Oricând ar fi, e bine să ții cont că trebuie să depui actele la primărie cu exact 10 zile lucrătoare înainte de data cununiei, incluzând ziua depunerii și ziua ceremoniei. Știm, te-am băgat în ceață și nu e greu să calculezi greșit data corectă. Dar cel mai bine e să suni la Starea Civilă și să întrebi acolo când trebuie să depui actele ca să te căsătorești pe data X.

Treci pe la doctor
După ce stabilești ziua, e timpul să te programezi la doctor. Și aici ai de făcut niște calcule vătămătoare de creier. Pentru că certificatul medical prenupțial pe care ți-l eliberează medicul de familie este valabil doar 24 de ore. Prin urmare, cel mai bine ar fi să te programezi la doctor fix cu o zi înainte de depunerea actelor la primărie.Dar stai, că nu se oprește aici. Chiar și după ce le-ai depus, aceleași hârtii de la doctor sunt valabile între 10 și 14 zile de la emitere. Bineînțeles, medicii cunosc mersul și te înțelegi cu ei să treacă pe certificate data de care ai nevoie.
Dar dacă tot ești aici, rezolvă și cu analizele. Sunt cele uzuale de sânge, care depistează virusul HIV, sifilisul, la care se adaugă o radiografie pulmonară pentru depistarea tuberculozei.
Și ai grijă să le faci din timp, ca să le primești când ai nevoie.

Hârțoagele la control
Odată ajunși la Starea Civilă (pentru că trebuie să depuneți dosarul împreună), vi se vor cere următoarele minunății:
• Actele de identitate, în original şi copie;
• Certificatele de naştere, în original şi copie;
• Declaraţie căsătorie – formular tip;
• Timbre fiscale;
• Dosar cu şină (se putea fără?);
• Certificate medicale prenupţiale.
Sau, cel mai bine, cauți online primăria la care vă căsătoriți și vezi acolo lista actualizată cu ce aveți nevoie. Apropo de primărie, este obligatoriu ca unul dintre voi să aibă domiciliul din buletin în localitatea în care vă căsătoriți.

Cheltuieli
Lăsând la o parte timbre fiscale și alte mărunțișuri, cununia civilă presupune și ea niște costuri. Vă trebuie ținute, o aranjare și dichisire minimă, eventual un fotograf și, dacă nu vreți să puneți de nuntă după, tot va trebui să dați o masă după ceremonie, chit că invitați doar 20-30 de prieteni și rude apropiate. Cum o dai, tot scoți niște bani din buzunar.

Dar lasă detaliile financaire deoparte și concentrează-te pe moment, care ar trebui să fie unul de bucurie. Abordează evenimentul cu relaxare și, de ce nu, cu un CardAvantaj la îndemână. Este un card care împarte costurile în rate și care prinde bine când ai cheltuieli neprevăzut de mari.

 


Abonează-te pe

Citește și:

Jessie Cave este însărcinată din nou! Actrița din Harry Potter va deveni mămică pentru a patra oară

Previziuni șocante! Ce vor păți, în curând, Prințul Harry și Meghan Markle

CITEȘTE: Cu ce se curăță aragazul de inox

CITEȘTE: Cu ce se scot petele de sânge de pe haine

Marele premiu “Roata Norocului”, o masina, a fost castigat aseara!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Adina Halas a spus totul! Ce i-a cumpărat George Burcea iubitei lui, Viviana Sposub: „ Cea mai tare informație ever”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri