Fără să ne dăm seama, de-a lungul timpului dobândim tot felul de obiceiuri care, chiar dacă sunt plăcute, sunt nocive și pe termen lung ne pot provoca probleme de sănătate.
In articol:
Odată ce te-ai obișnuit cu aceste obiceiuri, este foarte greu să renunți la ele. Totuși, ai varianta de a le înlocui treptat cu alte obiceiuri mai puțin dăunătoare sau chiar sănătoase. În timp, vei constata că și acestea îți pot provoca o plăcere cel puțin la fel de mare.
Ne-am gândit să facem pentru tine o listă a celor mai des întâlnite obiceiuri nesănătoase și cu ce le poți înlocui.
Fumatul
Este inutil să mai spunem cam cât este de dăunător fumatul pentru sănătate și chiar frumusețe, pentru că fumul de țigară ne afectează culoarea pielii, favorizează apariția
timpurie a ridurilor și a petelor pigmentare atât de neplăcute. În timp, toate acestea vor fi atât de vizibile, încât vor fi greu de acoperit chiar și cu un fond de ten dens.
Citeste si: Urechi infundate: cauze si tratament
Însă lăsatul de fumat este dificil, ne supune la un stres major și de cele mai multe ori este sortit eșecului, chiar dacă ne canalizăm toată voința în această direcție. Explicația este simplă: dependența de nicotină este reală și pentru a scăpa de ea avem nevoie de un plan bun. Cum nicotina este cel mai mic rău în această situație, putem să o mai păstrăm și să o dăm în doze tot mai mici organismului, iar asta o putem face cu ajutorul țigărilor electronice.
Alcoolul
Băuturile alcoolice sunt, de regulă, introduse în ritualul de relaxare din timpul weekendului, dar încet-încet ajungem să-l consumăm mult mai des decât ar trebui și ne ascundem în spatele mitului potrivit căruia un pahar este recomandat chiar și de medici. În realitate, alcoolul este dăunător dacă este consumat zilnic chiar și într-o cantitate foarte mică. Acea cantitate mică- un pahar- ar trebui consumată, de fapt, o dată pe săptămână sau chiar deloc.
Ca și în cazul fumatului, băuturile alcoolice pot fi înlocuite cu altele care să nu conțină alcool și care îți pot provoca o plăcere la fel de mare, iar în plus vor dispărea efectele neplăcute de-a doua zi. Astfel, potrivit riahealth.com, cocteilurile nonalcoolice sunt un bun înlocuitor de alcool. Dacă îți prepari din sifon, diverse siropuri și felii de fructe o băutură care arată foarte bine, nivelul de satisfacție va fi mare și pur și simplu vei uita de alcool. De asemenea, berea fără alcool este o alternativă, iar dacă preferi vinul, vei descoperi că în magazine au apărut și sortimente cu 0 alcool.
Citeste si: Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?- stirilekanald.ro
Dulciurile
Da, știm, sunt foarte bune, dar ne afectează sănătatea la fel de mult ca și țigările sau alcoolul. Ar fi bine dacă ne-am putea limita la o bucățică de dulce pe zi, cum ar fi un pătrățel de ciocolată, dar știi și tu că este imposibil când ți-a mai rămas o bucată mare în dulap sau când vezi varietatea incredibil de mare din magazine și cofetării.
Totuși, organismul nostru are nevoie și de dulce, dar cât mai puțin procesat. O idee foarte bună este să înlocuiești deserturile din magazin cu fructe proaspete și dacă simți
nevoia de mai mult, prepară-ți singură dulciurile, utilizând cât mai puțin zahăr. La o simplă căutare pe internet vei descoperi tot felul de rețete și sigur cel puțin una va fi pe gustul tău.
Foto: Unsplash