Cum să ne îngrijim scalpul pentru a evita alopecia. “Dacă persoana respectivă nu are suficient păr în zona donatoare, din păcate, nu se mai poate face altceva.”

Cum să ne îngrijim scalpul pentru a evita alopecia. “Dacă persoana respectivă nu are suficient păr în zona donatoare, din păcate, nu se mai poate face altceva.”
Cum să ne îngrijim scalpul pentru a evita alopecia. “Dacă persoana respectivă nu are suficient păr în zona donatoare, din păcate, nu se mai poate face altceva.”

Alopecia poate afecta scalpul părului, sau chiar întregul corp, putând fi temporară sau permanentă. Află din rândurile următoare cum îți poți îngriji mai bine scalpul, pentru a evita alopecia!

Dr. Mihai Motora, medic specialist în chirurgie plastică și reparatorie, a fost invitat în cadrul unei emisiuni TV pentru a vorbi despre cum să avem grijă de scalp pentru a nu ajunge la alopecie.

Ce este alopecia

Cum să ne îngrijim scalpul pentru a evita alopecia[Sursa foto: freepik]

Alopecia sau căderea părului este o afecțiune dermatologică a foliculilor piloși. Alopecia se poate întâmpla din cauze genetice, modificări hormonale, din cauze chimice, afecțiuni, sau din cauza procesul natural de îmbătrânire.

Deși căderea părului este mai frecventă la bărbați, 90% dintre bărbați suferind de chelie, căderea părului le poate afecta și pe femei, deoarece aproximativ 20% dintre femei au chelie din cauză genetică.

“Alopecia înseamnă pierderea părului, care se întâmplă din anumite cauze, precum cauza genetică, care este cea mai frecventă. La bărbați afectează peste 90%, bărbații care suferă de chelie, iar la femei, aproximativ 20% dintre ele, dintre cele care au chelie, au chelie de cauză genetică”,

a specificat medicul.

Citește și: Păr sănătos: un ghid pentru a obține șuvițe pline, strălucitoare și puternice

Cum să ne îngrijim scalpul pentru a evita alopecia[Sursa foto: freepik]

Citește și: Căderea părului: cauze potențiale și când să consultați un medic

Cauze ale alopeciei

Coafatul în exces și produsele de păr

Unele coafuri precum extensiile de păr și coditele împletite afro pot duce la apariția alopeciei.

Totodată, tratamentele capilare cu ulei fierbinte pot duce la inflamația foliculilor piloși și la pierderea părului. Produsele de păr pot conduce și ele, de asemenea, la căderea părului. Unele produse sunt destul de agresive cu scalpul, iar dacă vor fi folosite în exces și în mod incorect, ele pot cauza distrugerea firului de păr sau chiar a foliculului. 

“În rest, pot apărea și alte cauze hormonale sau chimice, depinde de tratamentele pe care le urmează, de produsele de păr pe care le folosesc.

Există produse de păr care sunt mai agresive asupra scalpului, și care pot cauza pierderea părului. Dacă sunt folosite în exces și incorect, atunci pot să cauzeze distrugerea firului de păr sau chiar a foliculului”
, a spus specialistul.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citește și: Cum oprești căderea părului. „Părul se regenerează spontan, așa cum o face organismul nostru în general. ”

Cum să ne îngrijim scalpul pentru a evita alopecia[Sursa foto: freepik]

Citește și: De ce ne cade părul. ,,Sfatul meu este să nu va tundeți mai des”

Stresul și alimentația greșită influențează alopecia

Alopecia androgenică este cel mai frecvent tip de cădere a părului. În urma acestuia, părul se va subția în zona creștetului și în părțile laterale. Procesul poate fi accelerat dacă persoana în cauză este stresată, fumează, sau are o alimentație necorespunzătoare.

“În cazul alopeciei androgene, poate accelera căderea părului stresul și fumatul, stilul de viață nesănătos”, a mai zis acesta.

Prevenția și îngrijirea scalpului pentru a evita alopecia

Medicul specialist este în măsură să recomande aplicarea unor diverse tratamente locale, folosirea unor șampoane speciale, în funcție de tipul de păr. Este foarte important ca stilul de viață să fie schimbat, să se adopte diete echilibrate, care să includă vitamine si oligoelemente necesare.

Este nevoie, de asemenea, de adoptarea unor măsuri precum încetarea traumatizării părului și a vopsirii frecvente. Tratamentele pentru alopecie pot include administrarea de medicamente și tratamentul chirurgical, depinzând de faza căderii părului sau a cheliei.

“În primul în trebuie să vedem care este cauza, asta este foarte important, și odată ce am determinat cauza să o tratăm. Atunci când cauza este un produs menționat anterior, acesta trebuie înlăturat, iar sănătatea părului va deveni, bineînțeles, mult mai bună. În cazul cheliei genetice sau căderii părului de tip genetic, acolo există niște tratamente medicamentoase sau chirurgicale, depinde mult în ce fază a căderii este părul și chelia”, a mai spus el.

Citește și: Suferi din cauza firelor rărite de păr și căderea părului?

Citește și: Momente dramatice în Casa iubirii! Julia izbucnește în lacrimi! Bianca o acuză că se victimizează. Ce se întâmplă, de fapt, între cele două concurente- kanald.ro

Citește și: De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure- stirilekanald.ro

Cum să ne îngrijim scalpul pentru a evita alopecia[Sursa foto: freepik]

Citește și: 5 modele de tunsori pentru femei cu păr scurt, la modă în 2022

Totodată, medicul poate interveni în momentul în care persoana în cauză este afectată de căderea părului. Tratamentul medicamentos nu este imediat, trebuind să se aștepte minim 6 luni.

“În momentul în care pe persoană o deranjează faptul că pierde părul. Dacă nu este afectată pierderea părului, poate să îl lase așa, dacă nu, trebuie să se adreseze unui specialist care să îi aleagă un tratament corect.(...) Trebuie să avem puțină răbdare, minim 6 luni de zile în cazul tratamentului medicamentos.”, a specificat acesta.

Implantul poate fi o soluție

Vindecarea în cauza implantului de păr pentru alopecie se face rapid, făcându-se în 10-14 zile după operație, însă părul implantat crește abia după 3-4 luni. Acțiunea poate fi repetată după ceva timp, în cazul în care părul neimplantat va continua să cadă, cel care încă există pe scalp. Este bine de știut faptul că părul din zonele donatoare este mai rezistent, fiind altfel codificat genetic, și el nu va fi afectat de acești hormoni care cauzează căderea părului. Dacă persoana în cauză nu are suficient păr în zona donatoare, din nefericire, nu se mai poate face nimic altceva.

“Vindecarea este rapidă, dar părul implantat începe să crească doar după 3-4 luni. Vindecarea se face în 10-14 zile după operație; se formează niște cruste, care vor cădea treptat. Acțiunea trebuie repetată la ceva timp, doar dacă pierderea părului va continua, adică părul neimplantat, cel care încă există pe scalp.(...) Părul din aceste zone donatoare este mult mai rezistent, este altfel codificat genetic și el nu va fi afectat de acești hormoni care cauzează căderea părului. Dacă persoana respectivă nu are suficient păr în zona donatoare, din păcate, nu se mai poate face altceva.(...) Trebuie să ne informăm corect și să apelăm la persoanele pregătite care să ne ajute, să se meargă din timp la medic, să urmăm procedurile pe care medicul o indică”, a încheiat el.

Citește și: Iți cade părul? Specialistul Kfetele.ro, Dr. Daniela Diveică, îți spune ce poți face că să ai podoaba capilară mai bogată! Pont: Tratamentul nu are nicio contraindicație!

Cum să ne îngrijim scalpul pentru a evita alopecia[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Căderea părului: cauze potențiale și când să consultați un medic

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Oana, mama și tatăl său au fost găsiți morți în casa din Bistrița! Erau în țară de câteva zile și urmau să se întoarcă în Spania, dar au murit într-un mod cumplit

Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley, confesiune cutremurătoare despre moartea fiului său. Ce a făcut timp de două luni cu trupul lui

Cum oprești căderea părului. „Părul se regenerează spontan, așa cum o face organismul nostru în general.”

Bianca și Julia, ceartă aprigă în Casa iubirii! Care este mărul discordiei dintre cele două concurente: "Mă scoți din sărite!"

„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi, mărturisiri emoționante despre starea de sănătate


Cookies