Cum putem scăpa de gelozia în cuplu. Sfaturi practice pentru un cuplu fericit!

Cum putem scăpa de gelozia în cuplu
Cum putem scăpa de gelozia în cuplu

Află din rândurile următoare cum poți scăpa de gelozia din relația de cuplu.

Orice relație de cuplu trece print-o serie de suișuri și coborâșuri. Nu există poveste de iubire perfectă, iar de aceea fiecare cuplu întâmpină de-a lungul timpului mai multe obstacole peste care trebuie să treacă. Pentru ca relația să fie însă una consolidată, cei doi trebuie să găsească un echilibru și să acționeze ca o echipă. Totodată, există mai multe valori care stau la baza unei relații armonioase, iar printre acestea se regăsește și încredere.

Gelozia este un sentiment destul de întâlnit în relațiile de cuplu, iar din păcate atunci când este dusă la extrem poate aduce numeroase daune relației, care cu timpul devine una toxică și de cele mai multe ori ajunge să se sfârșească. De aceea, este foarte important să identificăm anumite limite ale geloziei, să știm cum se manifestă aceasta, de unde provine și cum trebuie să procedăm atunci când ne confruntăm cu un astfel de sentiment.

În cadrul unei emisiuni, psihoterapeutul Alina Iliescu a vorbit despre momentele în care devine periculoasă gelozia în cuplu și cum o putem trata.

Gelozia pornește de la convingerea că cel de lângă noi ne aparține

Citește și: Sătulă de întâlniri online? Încercați aceste idei pentru a vă reîmprospăta perspectiva și a vă bucura din nou de întâlniri

Cum putem scăpa de gelozia în cuplu
Cum putem scăpa de gelozia în cuplu[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, de cele mai multe ori gelozia apare din motive care nu țin de partener, ci de propria persoană. Astfel, principalul motiv care stă la baza apariției unui astfel de comportament este neîncrederea în sine.

În realitate, gelozia arată că nu avem încredere în noi, nu suficientă. În general, cum ne purtăm noi cu noi, așa ne purtăm și cu celălalt.

Persoanele care nu au încredere în ele au mai multă frustrare în structură pentru că relația lor de atașament așa a fost construită, cu neîncredere .”, a spus specialistul în domeniu.  

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

În acest caz se încadrează două tipologii de persoane, cele optimiste, care au avut încredere totală până la un moment dat când încrederea lor a fost înșelată și cele pesimiste.

Persoanele care sunt pesimiste pornesc de la neîncredere și trebuie să le câștigi încrederea și frica din spate este acel sentiment de trădare .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Cum se manifestă gelozia dusă la extrem

Citește și: Semnale importante pentru o întâlnire toxică pe care nu ar trebui să o ignorați niciodată

Cum putem scăpa de gelozia în cuplu
Cum putem scăpa de gelozia în cuplu[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, gelozia își are originea în copilărie și se naște din nevoi nesatisfăcute.

Astfel, această gelozie dusă la extrem apare de cele mai multe ori atunci când ne simțim excluși. Din păcate, acest comportament este unul toxic și poate deveni distructiv pentru relația de cuplu. Persoana care suferă de gelozie apelează de cele mai multe ori la scenarii paranoice, începe să caute dovezi și pune presiune pe partenerul de cuplu, făcându-l ca într-un final acesta chiar să îi înșele încrederea.

În acest caz, este esențial să tratăm gelozia și să nu o lăsăm să se transforme într-un comportament toxic care ne poate destrăma relația.

Citește și: Betty Salam, primele declarații după ce s-a zvonit că și-ar fi părăsit soțul pentru un manelist celebru: „Eu și Cătălin suntem într-o mică pauză”. Fiica lui Florin Salam a spus adevărul despre divorț- kanald.ro

Citește și: Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...- stirilekanald.ro

Cum putem scăpa de gelozia în cuplu

Citește și: Avantaje și dezavantaje în relațiile cu diferențe mari de vârstă. „Diferența de vârstă este un factor, dar nu este cel mai important”

Cum putem scăpa de gelozia în cuplu
Cum putem scăpa de gelozia în cuplu[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, primul pas pe care trebuie să îl parcurgem în procesul de tratare al geloziei este să conștientizăm că ne confruntăm cu o problemă. De cele mai multe ori, persoanele care suferă de un astfel de comportament nu realizează că este ceva greșit la ele, ci consideră că partenerul este cel care le dă motive de suspiciune.

Așadar, după ce am ajuns să conștientizăm că de fapt problema este la noi și că totul se întâmplă în imaginația noastră, trebuie să începem să lucrăm cu propria persoană astfel încât să ajungem să transformăm acest sentiment de gelozie într-unul pozitiv, în grijă și dragoste pentru persoana de lângă noi.

Ideal ar fi să învățăm să iubim mai mult decât să lăsăm aceste scenarii negative să ne controleze viața .”, a spus specialistul în domeniu.  Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

5 moduri de a-i atrage atenția fără a arăta disperare

Accesoriul special purtat de Elena Tănase la nunta cu Ianis Hagi. Cum a arătat în rochie de mireasă, a fost SUPERBĂ

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

Beach, Please! 2024. Ce cantitate de substanțe interzise au găsit oamenii legii asupra rapperului Wiz Khalifa? Reacția artistului în fața anchetatorilor

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Gestul făcut de un suporter pentru Ianis Hagi, chiar în ziua nunții sale: „I-am lăsat un plic...”

Tată și fiică, morți în apele râului Buzău. A sărit să își salveze copila, dar s-au înecat amândoi: ”Se vedeau un cap și o mână, după nu s-au mai văzut”


Cookies