Cum ne afectează sănătatea trecerea de la post la masa de Paște?

Cum ne afectează sănătatea trecerea de la post la masa de Paște

Află din rândurile următoare ce trebuie să faci pentru ca sănătatea ta să nu fie afectată de masa de Paște.

Adesea masa de Paște este plină de mâncăruri tradiționale care conțin o cantitate mare de carbohidrați și grăsimi.

De aceea, sănătatea noastră este pusă adesea în pericol în perioada sărbătorilor, mai ales atunci când acestea sunt precedate de o perioadă de post.

În cadrul emisiunii „Teo Show”, difuzată pe Kanal D, domnul doctor Ovidiu Peneș, a vorbit despre cum ne afectează sănătatea trecerea de la post la masa de Paște și ce trebuie să facem ca să trecem cu bine peste aceste sărbători.

De ce ne îngrășăm în post

Citește și: Care sunt alimentele ce trebuie evitate în post. Capcanele pot fi la orice pas!

De ce ne îngrășăm în post

De ce ne îngrășăm în post

[Sursa foto: pexels]

Multe persoane se confruntă cu acest fenomen în cadrul căruia, după o perioadă îndelungată de post în care nu au consumat produse de proveniență animală, ajung să acumuleze un număr semnificativ de kilograme în plus.

Specialistul în domeniu a explicat acest fenomen care stă la baza unui comportament nesănătos de mâncat excesiv și a unui consum ridicat de calorii și grăsimi.

Neavând proteină suficientă animală, organismul simte. Sunt niște senzori la noi în creier care ne spun că nu am mâncat suficient și încep să ne comande să mâncăm mai mult. Tu nu te mai saturi cu o cantitate obișnuită de alimente pentru că tu nu mai ai în compoziția alimentelor proteină animală pe care el avea nevoie să o folosească.

Pacienții se îngrașă la sfârșitul postului tocmai datorită acestei lipse de proteină animală și datorită faptului că mănâncă excesiv .”, a explicat specialistul în domeniu.  

Cum trebuie să mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de Paște

Citește și: Ce poți mânca sănătos în fiecare zi cu bani puțini

Cum trebuie să mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de Paște

Cum trebuie să mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de Paște

[Sursa foto: pexels]

Citește și: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

Citește și: Vlad Gherman și Oana Moșneagu se pregătesc de nuntă. Când au decis să facă marele eveniment- radioimpuls.ro

Specialistul în domeniu a oferit câteva sfaturi esențiale de care trebuie să ținem cont pentru a petrece un Paște liniștit, fără probleme alimentare și pentru a ne bucura în același timp de mâncărurile tradiționale.

Reducem cantitatea de grăsimi

Atunci când vorbim despre grăsimi ne referim în cea mai mare parte la preparatul specific de pe masa de Paște, friptura din miel.

Carnea de miel este o carne foarte greu de digerat, o carne grasă .”, a spus specialistul în domeniu.  

În acest caz, specialistul în domeniu ne recomandă ca după perioada de post să nu mâncăm imediat carne de miel, ci o carne mai ușoară, iar dacă totuși vrem să consumăm carne de miel, să alegem o parte mai slabă și să nu mâncăm mai mult de o jumătate de palmă.

De asemenea, pe lângă carnea de miel, ouăle sunt și ele nelipsite de pe masa de Paște. Specialistul în domeniu ne atrage atenția cu privire la gălbenușul lor, care nu trebuie consumat mai mult de unu pe zi.

Ouăle în exces sunt o mare problemă. Ciocnești oricâte ouă vrei să ciocnești, le lași acolo și mănânci doar unu integral. A nu mânca deloc cantități sporite. A nu amesteca aceste albușuri și gălbenușuri cu mezeluri, cu mieluri și cu dulciuri. Împărțiți și porționați mesele. Puteți să mergeți până la 6 albușuri pe zi fără nicio problemă, dar nu cu excesul de gălbenuș .”, a spus specialistul în domeniu.  

Mâncăm puțin și des

Deși în cadrul unei mese, după o perioadă lungă de post, avem tendința de a ne înfrupta din toate bucatele, specialistul în domeniu ne recomandă să renunțăm la acest obicei care ne poate afecta sănătatea.

Astfel, este recomandat să mâncăm porții mici și să nu mâncăm la o masă trei feluri de mâncare plus desert, ci să le împărțim în mai multe mese.

Citește și: “Ea s-a chinuit și mi-a salvat viața“ Helmut Duckadam a fost la un pas de moarte! Legenda fotbalului românesc a povestit momentul în care și-a revenit din comă- kanald.ro

Citește și: VIDEO- Teme inteligente cu muncă puțină. Inteligența artificală, folosită adesea de elevi sau studenți- stirilekanald.ro

Moderația este regula și garanția că dacă o respecți nu se va respecta nicio energie. Împărțim porțiile și mâncăm mai multe mese .”, a spus specialistul în domeniu.   

De asemenea, se recomandă că alcoolul să nu se consume imediat după masă.

Nu bem alcoolul imediat după masă. Mișcare, hidratare și după desert sau alcool .”, a spus specialistul în domeniu.  

Asociem carnea cu vegetalele

Cum trebuie să mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de Paște

Cum trebuie să mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de Paște

[Sursa foto: pexels]

Este foarte important ca în perioada sărbătorilor să încercăm pe cât posibil să păstrăm un echilibru în alimentație. De aceea, specialistul în domeniu ne recomandă să asociem carnea cu vegetalele.

 „ Un bol cu salată ajută foarte mult la modul în care este încasată această masă de organismul nostru .”, a spus specialistul în domeniu.

De asemenea, el ne recomandă ca înainte de fiecare masă, să mâncăm o felie de ananas crud sau un kiwi. Potrivit spuselor sale, acestea conțin anumite enzime care ne oferă o senzație de sațietate.

 Citește și:

Care sunt grăsimile bune și cele rele?

10 sfaturi pentru o viață mult mai sănătoasă

ego.ro Ce trebuie să faci dacă friptura a ieșit prea tare. Trucul de mare ajutor pentru orice gospodină

wowbiz.ro Ce a putut să spună Marcel Pavel despre soția lui Ștefan Bănică Jr. Nimeni nu se aștepta

radioimpuls.ro Informații tulburătoare în cazul sfârșitului tragic al Laurei Roșca. Psihologii criminaliști consideră că DJ Lalla și-a regizat "ieșirea din scenă" în maniera artistică în care trăia: "Era forma ei de a-și manifesta revolta"

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Laurențiu, decizie fără precedent în Casa iubirii! Tânărul își va îndrepta atenția către o altă fată! „Am văzut în tine în ultimele zile o sensibilitate aparte!” Aflați cum va reacționa Lorena, marți, 3 octombrie, de la 10:00 și 16:30

stirilekanald.ro EXCLUSIV: Cine este Bogdan Macra, supranumit ”capul mafiei gunoaielor”? Firma din Oradea pe care o conduce, cel mai mare jucător pe piața deșeurilor din vestul țării


Parteneri
Cookies