Cum îți dai seama că ai părinți toxici. Ce trebuie să faci


Cum îți dai seama că ai părinți toxici. Ce trebuie să faci

Părinții toxici pot distruge viața unui copil sau chiar a unui adult. Iată cum îți dai seama dacă mama sau tatăl tău îți fac rău prin comportamentul pe care îl au și ce trebuie să faci în acest caz.


In articol:

În viața fiecăruia dintre noi, mama și tatăl sunt persoanele cele mai importante, încă din primii ani de viață și chiar și atunci când devenim adulți. Părinții sunt oamenii care te educă, te apără și te formează pentru a deveni un adult responsabil și care să se poată descurca singur în viață. Ce facem însă atunci când avem de-a face cu părinți toxici?

Cum recunoști părinții toxici?

În mod normal, fiecare părinte ar trebui să fie și prietenul cel mai bun al copilului său. Doar așa, cel mic poate crește în siguranță și se poate dezvolta cum trebuie. Orice copil trebuie să se bazeze pe părinți și să fie ascultat și ajutat atunci când are nevoie.

Aceste reguli se aplică chiar și atunci când copilul a devenit adult.

De cele mai multe ori, așa stau lucrurile, dar există și părinți care nu-și dau seama că prin comportamentul pe care îl au, le fac rău celor mici. Uneori se poate ajunge chiar și la traume, ce pot fi rezolvate ulterior doar cu ajutorul unui specialist

Iată cum îți dai seama că ai de-a face cu părinți toxici:

1. Sunt egoiști

Părinții care se pun întotdeauna pe primul loc, înaintea nevoilor pe care le au copiii, îi pot face pe aceștia să se simtă neimportanți. Părinții toxici simt mereu nevoia de a fi în centrul atenției și le scot ochii copiilor pentru lucrurile pe care le fac pentru ei. 

2. Nu spun și nu arată sentimentele pe care le au pentru copii

Orice om are nevoie să se simtă iubit. Părinții toxici nu le vor spune niciodată copiilor un simplu ”te iubesc” și nici nu le vor arăta că sunt mândri de ei, atunci când aceștia au o reușită. 

3. Nu sunt oameni pe care să te poți baza

Un părinte normal trebuie să fie principala persoană la care copilul va apela, atunci când are o problemă, indiferent de natura ei. În schimb, părinții toxici nu vor fi niciodată alături de copii și îi vor lăsa să se descurce singuri. 

4. Nu-și cer scuze niciodată

Chiar dacă greșesc față de copilul lor, părinții toxici nu-și vor cere niciodată scuze. O abordare total greșită, pentru că în acest fel, nici acesta nu va învăța să-și asume greșelile pe care le va face în viață. 

Ce este de făcut dacă ai părinți toxici

În cazul nefericit în care un copil își dă seama că ceva nu este în regulă cu felul în care se poartă părinții săi, trebuie să ia neapărat măsuri. Bineînțeles că aici vorbim despre cei care au crescut și care au devenit adulți, pentru că aceștia pot avea o discuție mai serioasă cu părinții. 

Încercați să vorbiți cu mama sau cu tatăl, în funcție de cine considerați că vă este mai apropiat sau cine este mai abordabil și spuneți-le cum vă simțiti. Cu siguranță părinții vă iubesc, doar că este posibil să nu știe exact cum să vă arate acest lucru. 

Explicați-le că v-ați dori ca relația cu ei să fie una solidă și stabilă și să știți că-i puteți întreba orice și le puteți cere sfatul în orice problemă. Trebuie să știe că acum, că ați crescut, aveți propriile dumneavoastră nevoi și propria viață, dar asta nu înseamnă că părinții nu mai sunt importanți. 

Nu vă lăsați manipulat de șantaje emoționale și nici nu răspundeți urât atunci când vedeți că vi se reproșează că nu ați făcut un anumit lucru. Vorbiți calm și întotdeauna explicați exact ce vă deranjează la comportamentul părinților. 

Nu este în regulă dacă părinții vă fac să vă simțiți prost că nu i-ați sunat mai des, de exemplu. Și ei trebuie să înțeleagă că uneori aveți prea multe griji pe cap și prea multe lucruri de rezolvat. Să nu uite că și ei au fost, la un moment dat, adulți tineri, și știu cât de complicată poate fi viața.


Abonează-te pe

Citește și:

Decizia radicală luată de Alina Sorescu, în plin proces de divorț: „Am decis să plecăm”

O mai recunoști?? Cântăreața e de nerecunoscut din cauza unei boli incurabile

Anunțul făcut de Irina Fodor, după ce a dispărut din mediul online: „O furtună emoțională ce a trebuit gestionată”

Cum să te pregătești pentru solar. 5 sfaturi dacă alegi bronzarea artificială

Albertina Ionescu a fost cerută de soție de Constantin Opriș: „Scriem un nou capitol din viața noastră”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Beauty
De ce se pune zahăr în șampon, înainte să speli părul
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri