Cum convingem copilul să-și doneze din jucăriile vechi?

cum convingem copilul sa doneze jucarii

Cum convingem copilul să doneze jucării

Toți părinții își doresc ca cel mic să fie generos, fie că vorbim de generozitate față de frați, colegi, sau chiar copii nevoiași. Prima lecție de generozitate pe care copiii o învață este împărțirea jucăriilor. După ce acesta învață să le dea jucăriile și prietenilor sau fraților, este capabil să înțeleagă și ce înseamnă donare.

În cadrul emisiunii „Consilier de Vedete”, de la WOWnew, psihologul Felicia Akkaya a explicat cum putem să ne învățăm copiii să doneze jucăriile pe care nu le mai folosesc, dar și care sunt cele mai benefice metode pe care trebuie să le aplice părinții.

Exemplul personal, cea mai bună armă

donare jucarii vechi
Donarea jucăriilor vechi[Sursa foto: freepik]

Citește și: Cum ne putem obișnui copilul să doarmă singur

Una dintre cele mai bune metode, atunci când vrem să conturăm un anumit tip de comportament pentru copilul nostru, este exemplul personal. Cei mici au o personalitate în dezvoltare. Astfel, copilul imită comportamentele și atitudinile celor cu care interacționează, în special pe cele ale părinților. De aceea, este important ca cel mic să își vadă părinții făcând acest gest.

„Dorința noastră de a îi determina pe copii să împartă lucrurile cu alții, vine și dintr-o perioadă în care cam peste tot se adună lucruri pentru copiii sau pentru oamenii mai puțin norocoși.

La grădiniță îi rugăm să vină cu o cutiuță în care să pună câte ceva pentru acei copii. Această nevoie de a împărți starea de bine, ar trebui să fie pe tot parcursul anului.”, a declarat specialistul.

Psihologul a explicat cum pot aborda părinții tema donatului cu copiii, pentru ca cei mici să înțeleagă exact scopul acestui act.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

„Cred că tot prin povești, prin exemplul pe care tu îl dai. Hai întâi să strângem lucruri pentru părinții copiilor, să punem de-o parte lucruri din garderobă, fără să știe că urmează să facă același lucru și ei, spunându-le de exemplu: „Am auzit de cineva care ar avea nevoie de o haină călduroasă și l-ar ajuta dacă din lucrurile mele, pot să împart.” După ce ai terminat tu de făcut pachetul, te întorci și spui: „Tu ce faci? Vrei să ajuți? Crezi că vei găsi și tu ceva să bucure copilul acestei persoane?”, a povestit psihologul.

Cum înțelege copilul că trebuie să își doneze jucăriile vechi

cum sa ai un copil generos
Cum să ai un copil generos[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Cum îi explicăm copilului cine este, de fapt, Moș Crăciun

Cu cât vârsta copilului este mai fragedă, cu atât trebuie să fim mai atenți cum abordăm această situație. Este important de stabilit cu cel mic ce jucării pot donate.

Pentru ca el să fie bucuros că le oferă, acestea nu trebuie să fie jucăriile preferate, ci acelea cu care a decis că nu se mai joacă.

„Începi să ridici din lucrurile care sunt mai puțin folosite de către copii tăi. Nu te apuci să îl întrebi ce se întâmplă cu jucăria preferată, pentru că răspunsul va fi foarte clar. Cele pe acre le-a lăsat într-un colț pentru mult timp, cu siguranță pot avea șansa să ajungă în cutia de donații.”

, a declarat Felicia Akkaya.

Învățarea prin personaje

copiii si donatul jucariilor
Cum îi învățăm pe cei mici să doneze[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din salariul median brut- kanald.ro

Citește și: Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news- stirilekanald.ro

Citește și: Cum ne influențează stilurile de atașament relația de cuplu

Nu este de mirare că cei mici pot învăța și prin joacă, sau prin personajele preferate. Atunci când ne dorim ca cel mic să adopte un anumit tip de comportament pozitiv, putem apela la desene animate. Psihologul a explicat că putem viziona, împreună cu cel mic, anumite desene ce abordează tema jucăriilor abandonate, pentru ca el să înțeleagă de ce este bine să donezi.

„De asemenea, poți să urmărești filmul Toy Story, pentru că are exact bucățica în care acele jucării, iubite la un moment dat, sunt uitate pentru că le-a trecut timpul. Mai sunt și alte povești despre jucării uitate care plâng și își doresc să bucure alte suflete, pentru că a trecut vremea lo r, la stăpânul pe care îl are acum .”, a povestit specialistul.

De asemenea, este important ca părintele să îi explice celui mic faptul că nu toți copiii sunt atât de norocoși, având mare nevoie de ajutor.

„Copiii au un simț al posesiunii foarte dezvoltat, dar cu povești frumoase, cu exemple bune, ei se vor schimba. Încet, încet, veți descoperi în ei adulți gata să sară în ajutorul celorlalți. Implicați-i în acțiuni, ajutați-i să vadă și cealaltă parte, mai puțin favorabili.”, a mărturisit psihologul.



Citește și:

Durere de ovare – cauze subiacente și tratament

Ce faci când copilul tău e dependent de telefon

Cum arăta Gina Pistol până să își facă 4 operații la nas. Imagini ȘOC, e de nerecunoscut!

Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară

"Pe moment am crezut că dă de pământ cu acordeonul". Marian Cozma, show de zile mari! Gestul la care nimeni nu s-ar fi așteptat - VIDEO

Miracol de Paște! Oana Roman a primit un semn divin de la mama ei: „Îmi trimite mesaje...”

Bogdan a dat cărțile pe față și a recunoscut ce intenții are în privința Rebeccăi! „Nu scapi de mine! Nici tu de mine nici eu de tine!” Iată cum a reacționat concurenta

"Fata mea putrezește în mormânt, el..." - Mărturiile șocante ale mamei Monicăi, fata moartă în accidentul din Timiș


Cookies