CITEȘTE: Cine a fost Maria Tereza a Austriei | data nașterii, căsătorii, moarte


Află detalii neștiute despre viața uneia dintre cele mai importante figuri feminine din istorie, Maria Tereza a Austriei.


In articol:

Maria Tereza a Austriei, pe numele real,  Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich), cunoscută și ca  Maria Theresia, a trăit între anii 1717 și 1780, fiind conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece(1740-1780).

Maria Tereza a fost fiica împăratului romano-german Carol al VI-lea(1685 – 1740) și consoarta împăratului Francisc Ștefan.

Dintre titlurile pe care le-a deținut de-a lungul timpului Maria Tereza, cele mai importante sunt: titlul de Regină a Boemiei, de Arhiducesă a Austriei, Regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei etc. Nu a fost încoronată ca și conducătoare a Sfântului Imperiu Roman, dar este cunoscută sub titulatura de împărăteasă datorită căsătoriei cu Francisc Ștefan de Lorena (Franz Stephan von Lothringen), care a devenit împărat romano-german în anul 1745 sub numele de Franz I Stephan.

Din acel moment, Maria Tereza a primit titulatura de împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman.

Citeste si: Cine au fost Bonnie și Clyde. Povestea uluitoare a celor mai cunoscuți tâlhari din toate timpurile

Copilăria Mariei Tereza

Maria Tereza a Austriei s-a născut pe 13 mai 1717 la Viena, în Palatul Hofburg, la scurt timp după ce fratele mai mare al acesteia, arhiducele Leopold, a murit.

Nașele Mariei Tereza au fost Prințesa Wilhelmina Amalia de Brunswick-Lüneburg și Eleonore-Magdalena de Neuburg.

Tatăl Mariei Tereza, împăratul romano-german Carol al VI-lea, își dorea un moștenitor de sex masculin pentru a prelua tronul. Venirea pe lume a împărătesei a fost o reală dezamăgire pentru acesta, întrucât femeile nu aveau la acea vreme drept de succesiune.

„Maria Tereza a fost mereu complexată de feminitatea ei.

Stăpână peste unul dintre cele mai mari imperii europene, tratând de la egal la egal cu puternicii bărbaţi de stat ai continentului, ea se simţea întrucâtva inferioară acestora, dar făcea tot posibilul să-i urmeze: trăgea cu pistolul, se interesa de ştiinţă şi artă, se implica în treburile economice şi comerciale, şi, nu în ultimul rând, era o foarte bună călăreaţă, o veritabilă amazoană!”, scrie Frauberger.

cine a fost maria tereza

Citeste si: DESCOPERĂ: Donatella Versace// Cine este sora lui Gianni Versace

Maria Tereza a fost căsătorită cu Împăratul Francisc Stephan

Mariajul Mariei Tereza a fost un subiect intens dezbătut încă din perioada copilăriei sale. În adolescență, împărăteasa a fost promisă lui Leopold Clement de Lorena, care urma să ajungă la Viena pentru a o cunoaște personal pe aceasta, însă planurile au fost date peste cap, întrucât Leopold a murit din cauza variolei.

Francisc Stephan a devenit astfel favorit în cursa pentru mâna arhiducesei Maria Tereza, dar tatăl acesteia a luat în considerare mai multe variante, diferențele religioase determinându-l să dea înapoi.

În anul 1725, împăratul a logodit-o pe Maria Tereza cu Carol al Spaniei.

Francisc Ștefan  a rămas însă la curtea imperială până în anul 1729.

Francisc Stephan a primit ulterior Marele Ducat al Toscanei după ce Gian Gastone de' Medici, Mare Duce de Toscana, a murit, neavând descendenți. A urmat nunta pe 12 februarie 1736.

Citeste si: Cine a fost Mary cea Sângeroasă(Bloody Mary), prima regină a Angliei. A omorât sute de persoane în numele religiei

„Maria Tereza intra cu bărbaţii pe poartă castelului, că atunci era canal de apă în jur, şi, după ce petrecea cu ei, dacă îi plăcea, îi ducea într-o camera de la etaj şi îi poftea să între acolo. După ce bărbatul îi trecea pragul, împarateasa trăgea de o manetă şi se desfăceau podelele şi omul cădea în nişte săbii ce erau aşezate cu vârful în sus”, ar fi o legendă răspândită de localnici.

totul despre maria tereza

Citeste si: AM AFLAT: Cine a fost MARYLIN MONROE. Biografie: data nașterii, căsătorii, moarte

Adevărul despre moartea Mariei Tereza a Austriei

„Maria-Tereza a murit nu într-un grajd, sub copitele vreunui armăsar, ci singură, în patul ei, în seara zilei de 5 noiembrie 1780. Potrivit mărturiilor, de care nu ne putem îndoi, ale apropiaților săi, în acea zi împărăteasa s-a sculat dis-de-dimineață, și-a băut cafeaua și s-a tolănit înapoi în așternuturi, pregătindu-se a citi corespondența. După trei ore, șambelanul său, nedumerit că încă nu fusese chemat de împărăteasă, ca de obicei, a intrat în camera ei și a găsit-o în pat, în stare de inconștiență.”

Citeste si: Cine a fost Elisabeta Bathory, supranumită contesa Dracula. A torturat și ucis peste 600 de femei pentru tinerețe veșnică

Dacă am întreba, la întâmplare, 100 de români, care cunosc amănunte despre viața împărătesei habsburgice Maria Tereza, 90 dintre aceștia ar răspunde cu siguranță astfel:

„Da. Maria Tereza a fost împărăteasa zoofilă, care a murit iubindu-se carnal cu un armăsar imperial în grajdurile vieneze!”

„Da. A fost cea care l-a numit pe Samuel Brukenthal guvernator al Transilvaniei.

„Da. Împărăteasa care, după ce făcea dragoste cu câte un soldat grănicer în castelul de la Boița, îl punea să jure în fața unei icoane a Maicii Domnului că va ține secretă această „faptă”. Când soldatul se apropia de icoană, împărăteasa acționa o pârghie care deschidea o trapă sub picioarele „împricinatului” de ocazie. El cădea printr-un fel de fântână cu coase și…apoi ajungea în apele învolburate ale Oltului, pierzându-i-se definitiv urma”.

Citeste si: PERSONALITATE: Cine este Andreea Marin. Biografie: data nașterii, căsătorii, divorțuri, iubit, copil

Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute mituri despre împărăteasa habsburgică Maria Tereza.


Abonează-te pe

Citește și:

30 NOIEMBRIE 2021: Horoscop zilnic marţi. Află ce zodie rezolvă probleme neprevăzute!

Tragedie în showbiz! Copilul cântăreței a fost declarat MORT!

DESCOPERĂ: Cadouri de SECRET SANTA sub 50 de lei. 5 idei care să te inspire

29 NOIEMBRIE 2021: Horoscop zilnic luni. Află ce zodie realizează datorii pe termen lung!

DESCOPERĂ: Cine este GEORGE BURCEA. Biografia actorului care a instigat la violență domestică

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Divertisment

Cine a fost eliminată la Bravo, ai stil! Celebrities 27 noiembrie 2021. Cum au arătat ţinutele concurentelor în gală

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Vedete
Parteneri