Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie care a reușit să devină avocat, din întreaga Europă. Cu toate acestea, nu a practicat niciodată avocatura.
România s-a mândrit, de-a lungul anilor, cu mai multe personalități care au uimit o lume întreagă prin calitățile lor. Pe această listă ”de lux” s-a strecurat și numele Sarmizei Bilcescu, prima femeie avocat din Europa.
Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat într-o lume a bărbaților
Nu doar eroii bărbați au scris istoria României. Au fost și numeroase femei care au reușit să se facă remarcate, în ciuda obstacolelor pe care le-au întâlnit în cale.
Majoritatea greutăților au avut de-a face cu mentalitatea de atunci, conform căreia femeile ar fi trebuit să stea acasă și să aibă grijă de copii, de casă și de bărbat.
Una dintre remarcabilele femei din România a fost și Sarmiza Bilcescu. Aceasta a dat de pământ cu barierele sociale și și-a îndeplinit visul, acela de a deveni avocat.
Născută pe 27 aprilie 1867, în București, Sarmiza a primit acest nume de la Sarmisegetuza, capitala statului dac.
Încă de la o vârstă fragedă, copila și-a arătat calitățile de ”războinic”. Îi plăcea să se bată cu băieții, motiv pentru care era poreclită ”Voinica”. A fost atrasă de artă și de literatură și astfel, inițial s-a înscris la Facultatea de Litere din Paris, unde a fost admisă fără probleme.
Din cauza holerei, s-a întors însă în București, după doar 6 săptămâni. În luna decembrie a anului 1884, Sarmiza Bilcescu a fost admisă la Facultatea de Drept din Paris. A devenit astfel, prima femeie care a fost primită în această prestigioasă unitate de învățământ.
Citeste si: Audrey Hepburn, simbolul eleganței și al feminității. Drama celei mai frumoase femei din istorie
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Nu i-a fost însă deloc ușor: examenul ei de admitere a durat nu mai puțin de 14 zile!
Mai mult, în momentul în care a ajuns la Universitate, Sarmiza a avut parte de multe ostilități. Unul dintre profesorii de la Sorbona, Paul Sonday, a spus cu voce tare: ”Fără femei!... Ştiinţa se face între bărbaţi!”
Bilcescu a povestit că nici portarul Universității nu voia să o lase să între în clădire, din ordinul conducerii.
Inteligența Sarmizei i-a ușurat însă munca. La finalul primului an, aceasta a fost lăudată de către profesorul Colmet De Santerre.
”Neobosită, demnă de toată lauda şi cu un comportament ireproşabil“, așa a fost caracterizată tânăra.
Prima femeie din lume cu doctorat în drept nu a practicat avocatura
În 1887, la 20 de ani, și-a luat licența în științele juridice, iar după 3 ani a devenit prima femeie din Europa care a obținut un doctorat în drept, cu teza ”De la condition legale de la mere”, în traducere "Condiția juridică a mamei".
Citește și: Doliu în sportul românesc! A murit campionul olimpic la gimnastică Dan Grecu- kanald.ro
Știrea a fost tratată, pe îndelete, de toată presa mondială, fiind unul dintre subiectele de senzație ale vremii. Un an mai târziu, tânăra a făcut o cerere către Baroul Ilfov, prin care anunța că își dorește să fie înscrisă ca și avocat.
La vremea respectivă, Baroul este condus de Take Ionescu, un cunoscut om politic și un avocat de succes. În momentul în care Sarmiza a depus respectiva cerere, în nicio țară din Europa nu exista o femeie avocat, astfel că avocații care făceau parte din consiliu au fost puși într-o situație inedită. Avocații au reușit să-și motiveze decizia de a accepta o femeie în Barou pe simplul fapt că nicio lege nu specifica exact că un avocat trebuie să fie bărbat. Astfel, concluzia consiliului a fost clară: ”Nu este cu putinţă de a împiedica petiţionara de a fi înscrisă ca avocat“.
A primit drept de practică și a devenit astfel prima femeie avocat din Europa, dar nu a practicat niciodată această meserie. A devenit, în schimb, membru fondator al ”Societăţii Domnişoarelor”, o asociație feministă din România.
Citeste si: Cine a fost Hedy Lamarr, actrița de la Hollywood care a pus bazele WiFi-ului de astăzi
S-a căsătorit cu Constantin Alimănişteanu și a militat îndelung pentru ca femeile să aibă parte de o educație mai bună.