Cine a fost Regina Elena a României, mama Regelui Mihai I. Dramele care i-au marcat existența!


Cine a fost Regina Elena a României, mama Regelui Mihai I. Dramele care i-au marcat existența!

Printesa Elena, fiica cea mare a Regelui Constantin si a Reginei Sofia a Greciei, s-a casatorit cu principele mostenitor al Romaniei, viitorul rege Carol al II-lea, pe data de 10 martie 1921 la Atena.


In articol:

Cine a fost Regina Elena a României, mama Regelui Mihai I.

Dramele care i-au marcat existența! Printesa Elena, fiica cea mare a Regelui Constantin si a Reginei Sofia a Greciei, s-a casatorit cu principele mostenitor al Romaniei, viitorul rege Carol al II-lea, pe data de 10 martie 1921 la Atena. Aceasta provenea dintr-o tara tulburata de tensiuni politice si ajungea intr-o Romanie victorioasa care tocmai ce isi implinea marele proiect national si anume Unirea.

România unită avea nevoie de conducere puternică

 „Priorităţile ţineau în primul rând de integrarea noilor teritorii. Să nu uităm că Basarabia, Bucovina, Transilvania veneau cu structuri administrative, structuri politice, dar mai ales cu anumite configuraţii culturale şi de civilizaţie radical diferite de vechiul regat. Nu era numai vorba că ele aparţinuseră altor state, unor imperii practic, ci era vorba de o configuraţie, de un filigram diferit de cel cu care fusese obişnuit vechiul regat. Şi nu este doar vorba numai de problema minorităţilor, ci şi de amprenta pe care aceste state, Imperiul Rus şi cel Austro- Ungar le impuseseră asupra Basarabiei, respectiv Bucovinei şi Transilvaniei într-o lungă perioadă de timp”, mentioneaza Florin Muller, profesor de

istorie la Universitatea din Bucuresti.

Citeste si: Povestea de viață a Principesei Margareta, Custodele Coroanei române. Este prima femeie din istorie care a devenit Șef al Casei Regale a României!

Principesa Elena| Cultă, inteligentă, devotată

Se spune despre principesa Elena ca era de o inteligenta deosebita, dar si citita foarte mult si devotata partenerului ei. In prima faza cei doi tineri aufost cazati temporar intr-un apartament mic de la Cotroceni, dar acestia s-au mutat in doar cateva saptamani la Castelul Foisor, care reprezinta cea mai veche cladire de pe domeniul Pele si,

peste un an, au primitcadou o vila eleganta pe bulevardul Kiseleff din Bucuresti.

25 octombrie 1921| S-a născut Regele Mihai

Pe data de 25 octombrie 1921 a venit pe lume Mihai, fiul lui Carol si al Elenei. Copilul a fost numit Mihai in spiritul mitului fondator al lui Mihai Viteazul. Ulterior au aparut probleme in relatia celor doi, iar in 1922 Principesa a petrecut mai multe luni in Grecia, luand cu ea si copilul. Astfel ca mariajul dintre Carol si Elena nu a rezistat iar la finalul anului 1925 Principele renunta la tron si ramane in strainatate cu amanta sa, Elena Lupescu.

Elena, divorțată, se ocupă de educația lui Mihai

Conform Actului de Succesiune stabilit in ianuarie 1926, Parlamentul aproba decizia regelui Ferdinand ca Mihai sa il urmeze la tron. Astfel ca Elena decide singura in privinta educatiei viitorului rege.

Odata cu moartea regelui, la 20 iulie 1927, Mihai in varsta de aproape 6 ani devine Rege iar Elena devine Principesa-mama.

8 iunie 1930| Carol al II-lea își începe domnia

Politic insa Regenta nu a facut fata situatiei, astfel ca a revenit la tron Carol al II-lea in iunie 1930. Acesta a revenit in tara alaturi de iubita sa, Elena Lupescu, desi politicienii sperau la o refacere a casatoriei dintre parintii Regelui Mihai.

1930-1932| Elena, umilită și despărțită de fiu

Copilul a fostdespartit de mama sa si mutat definitiv la Palatul Regal. Pana la urma, Elena a fost silita sa plece in exil la Florenta. Vreme de aproximativ 8 ani Mihai si-a vizitat mama in strainatate cate 2 luni pe an, sub supraveghere stricta.

 


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: Cine a fost ANNE Boleyn. Biografia primei regine a Angliei care a murit prin decapitare

Despărțire bombă în showbiz!? Ce se întâmplă în relația lui Theo Rose din cauza certurilor

Ai pungi sub ochi? Avem pentru tine cel mai bun truc de remediere

Vești bune pentru românii care locuiesc la bloc! Se dau bani de la stat pentru multe lucrări de renovare

Cum îl faci să regrete că te-a pierdut, în funcție de zodia lui!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine

Cum sa iti sporesti increderea in tine si sa fii mai fericita

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri