Cine a fost Marie Curie, singura femeie care a primit două premii Nobel pentru fizică și chimie. Date biografice


Cine a fost Marie Curie, singura femeie care a primit două premii Nobel pentru fizică și chimie. Date biografice

Marie Curie, singura femeie care a luat două premii Nobel în două domenii diferite, este considerată unul dintre cei mai influenți savanți ai secolului trecut. Astfel, a revoluționat modul în care erau privite femeile în știință.


In articol:

Numele de ”Marie Curie” ne duce prima dată cu gândul la spitalul de copii din București, care poartă această denumire. Și da, există o legătură între numele clinicii și celebra savantă poloneză Marie Curie, prima femeie din lume laureată a Premiului Nobel. 

Marie Curie și anevoiosul drum către glorie

Născută pe 7 noiembrie 1867, la Varșovia, Marya Salomea Sklodovdka avea să devină cea mai cunoscută savantă și prima femeie care a primit două premii Nobel, în două domenii diferite, fizică și chimie. 

În momentul nașterii sale, Polonia traversa o perioadă extrem de dificilă. Trei puteri se luptau pentru a cuceri această țară: Rusia, Austria și Germania. 

Nu este de mirare faptul că tânăra a fost pasionată de știință încă din copilărie: părinții ei erau profesori și au îndemnat-o să studieze. Tatăl său era profesor de matematică și fizică, iar mama sa se ocupa cu instrucția fetelor dintr-o pensiune. 

Copilăria nu a fost deloc ușoară pentru Marya Salomea Sklodovdka. Sora ei a murit de tifos, iar mama sa de tuberculoză.

A rămas orfană de mamă la doar 10 ani. 

Citește și: Studiu. De ce femeile sunt mai afectate de pandemie decât bărbații. Explicațiile cercetătorilor 

A încercat însă să uite de supărare prin studiu și a obținut rezultate excelente la școală. A învățat pe ascuns limba și literatura Poloniei, cât și istoria țării sale. A terminat gimnaziul cu medalia de aur, dar în Polonia femeile nu aveau voie să aibă studii superioare. 

Și pentru că nu avea posibilități materiale ca să studieze în altă țară, s-a angajat ca și guvernantă, iar în timpul liber studia mai multe domenii științifice. În 1891 a ajuns la Paris, unde locuia sora ei, și de acolo a început cariera strălucitoare a tinerei. 

S-a înscris la Universitatea Sorbona pe când avea 24 de ani și în 1893 a absolvit cursurile ”magna cum laude”. Deși era licențiată în fizică, nu a putut să rămână în Franța și a fost nevoită să revină în Polonia, din cauza problemelor financiare pe care le avea. 

Cu ajutorul unei prietene, a primit însă o bursă la Universitatea din Paris, iar în 1894 și-a luat licența în matematică. În același an, în capitala Franței l-a cunoscut și pe cel care avea să-i devină soț, Pierre Curie. 

Bărbatul era un fizician cu experiență și se ocupa cu cercetarea magnetismului, lucru care a ajutat-o pe tânără să avanseze cu propriile ei studii. Pe 26 iulie 1895, cei doi s-au căsătorit și au început să lucreze împreună, cu scopul de a afla cât mai multe lucruri din domeniul radioactivității. 

Femeia care a deschis noi orizonturi în știință

Cei doi soți au fost cei care au descoperit existența poloniului și a radiului, în 1898. Marie Curie a dat denumirile de ”radioactivitate” și de ”elemente radioactive”, iar poloniul a fost numit așa după țara de origine a tinerei. 

Cercetările celor doi au avut un impact major asupra fizicii: s-a descoperit exact care este structura atomului și faptul că acesta se poate descompune în particule. Mai mult, radiul a devenit extrem de util în medicină. 

Se știe că radioterapia omoară celulele bolnave și vindecă anumite tipuri de cancer. Marie Curie a reușit să-și ia doctoratul în știință în 1903, an în care a primit și Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivității, alături de soțul ei. 

Citește și: Tratament minune anti-COVID, descoperit într-un spital din Tel Aviv: „Se folosește sub formă de inhalații” 

În același an, Marie Curie devine prima femeie care a predat la Universitatea Sorbona. La doar trei ani după ce a primit Premiul Nobel, Pierre Curie moare într-un accident de mașină, iar femeia rămâne cu două fete, dar și cu cercetări neterminate. 

Marie Curie nu a renunțat însă la studii. În 1910, și-a publicat teza despre radioactivitate, iar un an mai târziu a primit al doilea premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie. Marie Curie a descoperit cum se izolează radiumul pur. 

Expunerea la elementele radioactive a făcut ca Marie Curie să se îmbolnăvească de leucemie, boală care a răpus-o în 1934, la vârsta de 67 de ani. Pentru descoperirile sale, a devenit și prima femeie a cărei cenușă a fost depusă la Pantheonul din Paris. 

Marie Curie a fost cea care a deschis noi orizonturi pentru femeile care și-au dorit o carieră în domeniul științific. Dovadă stau numeroasele distincții pe care le-a obținut de-a lungul vieții: 

  • prima femeie care a primit o diplomă de doctor în știință în Franța
  • prima femeie laureată cu premiul Nobel
  • prima femeie care a predat la Universitatea Sorbona
  • prima femeie care a primit de două ori premiul Nobel
  • prima laureată a premiului Nobel a cărei fiică a primit și ea aceeași distincție, tot în același domeniu

Legătura dintre savantul Marie Curie și Spitalul de Copii din București, cu același nume, a început în 1977, mai exact după cutremurul din acel an. 

Polonezii au donat mai mulți bani și au decis să construiască de la zero un spital, pentru a-i ajuta pe copiii din România. De-a lungul timpului, clinica s-a numit ”Budimex”, ”Spitalul Polonez”, iar acum poartă numele de ”Spitalul de urgență pentru copii, Marie Sklodowska Curie”. 


Abonează-te pe

Citește și:

Raluca Bădulescu, critici dure la adresa unei concurente de la „Bravo, ai stil! Celebrities”: „E o nenorocire ce se întâmplă astăzi!”. Cum va decurge următoarea ediție a...

O veste tristă despre Celine Dion! La doar 40 de kilograme, organismul ei aproape că a cedat

Ce au găsit Radu Vâlcan și Mihai Morar în timp ce alergau în parc la 5 dimineața: „E în apă, dezbrăcat...”

CITEȘTE: Cu ce se albesc rufele îngălbenite

Cele mai bune 3 băuturi pentru detoxifierea corpului

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Nicole Cherry, primele detalii despre botezul fiicei sale! Când va avea loc marele eveniment

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri