Cine a fost Beatrix Potter, autoarea care i-a cucerit pe copiii din întreaga lume cu „Aventurile lui Peter Iepurașul”


Beatrix Potter i-a cucerit pe toți copiii cu povestea lui Peter Rabbit. Puțină lume știe însă cum a ajuns autoarea să scrie această carte și ce a inspirat-o.


In articol:

"Aventurile lui Peter Iepurașul" este una dintre cele mai îndrăgite cărți pentru copii. Cea care a scris această poveste este Beatrix Potter, o autoare și ilustratoare engleză.

Beatrix Potter, o viață dedicată poveștilor

Beatrix Potter s-a născut în Londra, pe 28 iulie 1866, și a fost una dintre cele mai îndrăgite autoare de cărți pentru copii. Personajele create de aceasta au fost inspirate din viața rurală a Angliei.

Beatrix a fost crescută într-o familie destul de înstărită la acea vreme. Tatăl său, Rupert, era avocat. Beatrix a mai avut un frate, Bertram, cu 6 ani mai mic decât ea.

Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în sudul Angliei, în Scoția și în Țara Lacurilor. Faptul că a trăit la curte, înconjurată de multe animale de companie, a făcut-o pe micuța Beatrix să îndrăgească viețuitoarele și să dezvolte o adevărată pasiune pentru acestea.

Beatrix Potter
Beatrix Potter a iubit foarte mult animalele, încă de când era copil

În plus, încă de la o vârstă fragedă, a început să picteze peisajele superbe de care a fost înconjurată. I-a plăcut foarte mult să studieze și a învățat atât limbi străine și literatură, cât și istorie și știință.

A făcut și cursuri particulare de artă, care au ajutat-o să-și dezvolte un stil aparte de a picta în acuarelă. În momentul în care a împlinit 20 de ani, Beatrix a început să aprofundeze studiul fungilor, al micologiei, al geologiei, dar și al arheologiei artefactelor antice.

Citeste si: De ce sa alegi si care sunt cele mai bune carti cu sunet recomandate de mamele copiilor?

Succesul l-a descoperit însă la 30 de ani, odată cu publicarea cărții "The Tale of Peter Rabbit", care a prins foarte bine în rândul copiilor.

Nu s-a oprit însă aici, ci a mai publicat încă 20 de cărți în următorii 16 ani, printre care ”Povestea veveriței Nutkin”, ”Povestea doamnei Tiggy Winkle” sau ”Povestea domnului Jeremy Fisher”.

"Aventurile lui Peter Iepurașul", cartea de referință a lui Beatrix Potter

Chiar dacă "Aventurile lui Peter Iepurașul" a avut un succes imens, puțină lume știe detalii din viața celebrei autoare sau cum a ajuns să scrie această poveste.

De exemplu, prenumele ei nu este Beatrix. În realitate, aceasta a fost botezată Helen, așa cum o chema și pe mama ei.

Povestea celebrului iepuraș a pornit de la o banală scrisoare. În 1893, Beatrix i-a trimis o scrisoare cu ilustrații băiatului fostei sale guvernante. Acesta era bolnav, iar tânăra a vrut să-l facă să se simtă mai bine.

După un timp, i-a cerut acestuia scrisoarea înapoi și s-a inspirat din acele imagini, pentru a crea cea mai faimoasă carte a ei.

Beatrix Potter
Beatrix Potter nu a fost doar autoare și ilustratoare de cărți, ci și fermier
Personajele din această carte reprezentau, de fapt, propriile animale de companie, pe care tânăra le-a avut în copilărie. Celebrul Peter era iepurașul pe care l-a îngrijit Beatrix și pe care îl chema Peter Piper.

De altfel, tânăra a mai creat un alt personaj, inspirat tot din viața reală, Benjamin Bunny, care era vărul lui Peter în faimoasa poveste. În realitate, era vorba despre primul ei iepure, Benjamin Bouncer.

Cartea a fost publicată inițial în 1901, dar a devenit cunoscută de-abia un an mai târziu. Prima dată, Beatrix și-a plătit singură tirajul, pentru că mai mulți editori o refuzaseră.

După ce a refăcut ilustrațiile, pentru a fi colorate de data aceasta, și nu în alb negru, Frederick Warne & Co a acceptat să-i publice povestea.

În mai puțin de un an, a fost nevoie de 6 reimprimări, datorită cererii imense pe care o avea. Ca să vă faceți o idee despre cât de apreciată a fost cartea, trebuie să știți că aceasta a fost tradusă în 35 de limbi și a fost vândută în peste 100 de milioane de exemplare.

Citeste si: Cărțile în limba engleză – un real ajutor în dezvoltarea abilităților lingvistice ale copiilor

În ceea ce privește viața personală, Beatrix s-a logodit cu editorul ei, Norman Warne, în 1905, în ciuda faptului că părinții ei ar fi vrut ca ea să-și aleagă un bărbat mai înstărit. Tânăra a trecut printr-o tragedie la doar câteva săptămâni de la logodnă: Norman a murit de leucemie.

Beatrix a suferit atât de mult, încât s-a căsătorit de-abia la 47 de ani, cu avocatul William Heelis. Ultima carte ilustrată publicată de Potter a fost ”Povestea micului porc Robinson”, în 1930.

Beatrix Potter
Beatrix Potter a murit în 1943, la vârsta de 77 de ani
Pe lângă faptul că a fost autoare și ilustratoare de cărți, Beatrix Potter a fost și un fermier extrem de priceput. A primit chiar și un premiu, în 1943, și în plus, a fost prima femeie care a devenit președintele ”Asociației crescătorilor de ovine Herdwick”.

S-a stins din viață pe 22 decembrie 1943.


Abonează-te pe

Citește și:

Malin Andersson anunță că este însărcinată la doi ani de la moartea fiicei sale

ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱

Israel impune noi restricții anti COVID-19. Autoritățile, alarmate din cauza variantei Delta

|| DESCOPERĂ || 6 modele manichiură pentru unghii mici

|| DESCOPERĂ || 5 filme de familie pe care să le vezi cu cei dragi

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Horoscopul lunii

//TAUR// Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Nativii Taur pot lua decizii importante în relaţia de cuplu!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri