Ce trebuie să porți de Sfântul Andrei 2022


Află ce trebuie să porți în ziua de Sfântul Andrei pentru a avea noroc în dragoste.


In articol:

În fiecare an pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Această sărbătoare este inscripționată cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii ortodocși. Pentru români este o sărbătoare specială deoarece Sfântul Apostol Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei.

Astfel, el este cel care a creștinat poporul român, fiind considerat ocrotitorul acestuia. Sfântul Apostol Andrei este numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat. Astfel, sute mii de români poartă numele Sfântului, iar această sărbătoare are o semnificație aparte pentru poporul român și pentru creștinii de pretutindeni.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022

Sfântul Apostol Andrei

Ziua Sfântului Andrei este o zi plină de însemnătate spirituală, care este însoțită de o serie de tradiții și obiceiuri.

La fel ca în cazul celorlalte zile de sărbătoare, dar și zilelor de duminică, Dumnezeu a rânduit ca acestea să fie adresate strict rugăciunii.

Astfel, credincioșilor le este interzis să facă orice treabă casnică. Nu aveți voie să spălați, să călcați, să coaseți sau să faceți orice altă treabă în gospodărie. Această zi constituie o zi de odihnă pe care trebuie să o dedicați rugăciunii și Sfântului Apostol Andrei. Potrivit tradiției populare, se spune că dacă lucrezi în ziua Sfântului Andrei, vei fi mâncat de câini și de lupi.

„Dacă lucrezi în ziua Sfântului Andrei, te mănâncă lupii și câinii. Străbunica a lucrat în ziua de Andrei și noaptea a găsit oile moarte în curte de lupi”, a povestit o bătrânică în cadrul unei emisiuni TV.

Mai mult decât atât, ziua Sfântului Andrei este asociată cu sărbătoare iubirii, care le permite fetelor tinere să-și viseze ursitul. Acestea trebuie să-și pună sub pernă o crenguță de busuioc sfințit și în funcție de ce visează, așa va arăta și cel cu care urmează să se căsătorească.

„Se ia un busuioc de la Sfânta Bobotează, care este sfințit și se pune sub pernă și dacă visezi ceva frumos, atunci îți visezi ursitul dacă este frumos sau mai puțin frumos ”, a povestit bătrânica.

De asemenea, există o tradiție tot pentru fetele de măritat cărora li se pune să aleagă dintre mai multe farfurii sub care sunt așezate diferite obiecte: un cărbune, un pieptăn, o oglindă și o bucată de lână.

Dacă aleg farfuria sub care se află oglindam, atunci ursitul lor va fi frumos precum o oglindă. Dacă aleg pieptănul, atunci va fi colțat, iar dacă aleg lâna, va fi focos. În cazul în care aleg farfuria sub care se află un cărbune, se spune că ursitul lor va fi negru și urât precum cărbunele.

Noaptea de Sfântul Andrei vestește și cum va fi vremea pe parcursul anului viitor, dar și cât de bogată va fi recolta viitoare.

„Dacă în noaptea de Sfântul Andrei este frig și vreme urâtă, se anunță o iarnă grea și geroasă, iar dacă este cald și senin afară, urmează un an bun cu recolte bogate. Se iau 12 cepe de aceeași mărime, le ducem în pod și fiecare ceapă corespunde cu o lună din an, iar cele care se strică înseamnă că lunile sunt ploioase și cu grindină, iar cele care încolțesc, atunci lunile sunt bogate în ploi și va fi o recoltă bună.”, a povestit bătrânica.

În noaptea Sfântului Andrei se spune că circulă strigoii. De aceea, în seara de Sfântul Andrei este bine să dăm pe ferestre și la tocul ușilor cu usturoi pentru ca strigoii să nu aibă acțiunea malefică asupra noastră, a caselor noastre și a animalelor.

  C e trebuie să porți de Sfântul Andrei

Citește și: Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. "Sfântul Andrei cel de Dumnezeu insuflat, toate marginile pământului astăzi le cheamă!"

Ce trebuie să porți de Sfântul Andrei

În tradiția populară, se spune că în ziua de Sfântul Andrei trebuie să porți un obiect vestimentar de culoare roșie pentru a avea noroc în dragoste. Astfel, dacă fetele nemăritate poartă lenjerie de culoare roșie în noapte Sfântului Andrei, atunci își vor găsi repede ursitul. În cazul femeilor măritate, dacă poartă roșu în ziua Sfântului Andrei, acest lucru înseamnă că vor avea o căsnicie trainică și fericită.

Ce trebuie să porți de Sfântul Andrei


Abonează-te pe

Citește și:

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022

Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău, împreună de ziua fiului lor. Cum au petrecut toți 4, ca o adevărată familie?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. "Sfântul Andrei cel de Dumnezeu insuflat, toate marginile pământului astăzi le cheamă!"

Ce se mănâncă de Sfântul Andrei 2022

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Anunț de mare interes pentru români! Noi zi libere, prevăzute în Codul Muncii. Când vor fi acordate
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Lifestyle
Parteneri