Ce proiect de lege a fost aprobat astăzi? Toți românii sunt vizați


Parlamentul României a aprobat astăzi un priect de lege despre compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie.


In articol:

Parlamentul a adoptat astăzi un proiect de lege care prevede compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie. Acesta va intra în vigoare după data de 1 noiembrie 2021, în urma promulgării acestuia de către Klaus Iohannis.

Legea prevede faptul că facturile for fi compensate cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale și cu 0.291 lei/kWh, în cazul energiei electrice. De asemenea, prețurile vor fi plafonate la cel mult 0.37lei/kWh pentru gazele naturale și 1 leu/kWh pentru energia electrică.

Mai mult decât atât, Guvernul va aloca o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, pentru unitățile administrativ-teritoriale, în perioada 1 noiembrie – 31 martie 2021.

Pe lângă toate acestea, legea prevede și faptul că anumiți consumatori care se află în stadiu de vulnerabilitate vor avea posibilitatea de amânare a plății facturilor fără costuri suplimentare, pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

Ce proiect de lege a fost aprobat astăzi? Vizează toți românii

Care este proiectul de lege aprobat astăzi?

”Pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienții casnici, IMM-uri, cabinete medicale și alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; spitale

publice și private; unităţi de învăţământ publice și private; ONG-uri, precum și unități de cult.

Schema de sprijin prevăzută cuprinde următoarele măsuri: a) pentru clienții casnici – acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale b) pentru toţi operatorii economici, clienţi finali, din celelalte categorii, pentru fiecare loc de consum: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei. / exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Citeste si: Raed Arafat, despre accesul la locul de muncă în baza certificatului verde: „Legea se dezbate în Parlament”

Limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgență, pentru clienții prevăzuţi la art. 1 alin (1) lit. a) este:

  1. a) 1500 kWh energie electrică, alocat în transe lunare.
  2. b) echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3.La limitele prevăzute se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației prevăzut la art. 1 alin. (2) lit.a), de maximum 10%.

În perioada aplicării prezentei ordonanțe, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:

  1. a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
  2. b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Pe perioada de aplicare a dispoziţiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili, aşa cum aceasta este definită în Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, se suspendă obligaţia de plată a facturilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună şi maximum şase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta.”

Citeste si: George Simion, liderul AUR, invitatul de duminică, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”


Abonează-te pe

Citește și:

Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”

Acum se bat, dar înainte se pozau nud! Poze interzise cu foștii soți Reghecampf

Nicoleta Dragne, însărcinată pentru a doua oară

”Legea nu își face cum ar trebui treaba." Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au ajuns la poliție după ce s-au luat la bătaie

„Aceste lucruri acasă sunt imposibil de făcut” Condițiile în care trăiește mama Oanei Roman în azil

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Ultimele clipe din viața Alexandrei Măceșanu. Gheorghe Dincă a recunoscut tot
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri