Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului 2022. Când începe acesta


Postul Crăciunului 2022 va începe marți, pe data de 15 noiembrie, timp de 40 de zile. El mai este cunoscut drept Postul pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului și este un post ușor de ținut, deoarece are multe dezlegări la vin și la pește.


In articol:

Iată ce nu ai voie să faci în postul Crăciunului 2022 și ce alimente nu ai voie să consumi.

Citește și: Calendar ortodox 13 noiembrie 2022. "Părinte Ioane Gură de Aur, sărguiește degrab a ne ajuta!"

Ce nu ai voie să faci în această perioadă

De obicei, în Postul Crăciunului, în principal, nu se consumă carne, ouă și brânză, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă preparate fără ulei și fără vin, iar marți joi se pot consuma atât untdelemn cât și vin.

Sâmbăta și duminica, până pe data de 20 decembrie, se poate consuma ulei, vin și pește.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri se sărbătorește un sfânt important, însemnat în calendar cu o cruce neagră, se poate mânca untdelemn și se poate bea vin, dar dacă va cădea hramul bisericii sau o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se poate mânca și pește.

În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara grâu fiert îndulcit cu miere, fructe, covrigi, sau turte de făină.

În ziua de Crăciun se consumă de toate, dar treptat, pentru ca organismul să se poată obișnui cu o alimentație mai grea.

În perioada postului nu se vor organiza nici nunți, nici botezuri și va fi interzis să împrumuți pe cineva cu ceva, iar această tradiție este în general specifică zonelor de munte. Dacă vei da obiecte cu împrumut în această perioadă, lupii vor da târcoale casei tale.

Pe lângă aceste  aspecte, nu este bine să mănânci carne de porc. Nu consuma carne de porc de Lăsata Secului. Este bine să consumi ouă de puică și ciorbă de pețte în această zi importantă. 

Tradiția cere ca finii trebuie să meargă la nași de Lăsatul Secului cu un cadou, numit plocon. Depinde acum de fiecare regiune. Cadoul este considerat mai mult simbolic sau depinde de posibilitățile fiecăruia.

Citește și: „Un om aproape de Dumnezeu.” Carmen de la Sălciua, prima reacție, după ce Părintele Calistrat a instigat la violență asupra unei femei

Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului 2022

Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciune care se rostește în Postul Crăciunului

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și ames­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător.

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici.

Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de stră­lucire fața mea cea întinată în fă­rădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău.

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit ini­ma mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine.

Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistierul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi așadar, Bunule, harul Tău.

Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească.

Numără-mă între oile turmei Tale prea alese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale.

Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin”.

Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului 2022

Ce nu ai voie să faci în Postul Crăciunului 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Cine este Calistrat Chifan, cunoscut sub numele de părintele Calistrat. "Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni."


Abonează-te pe

Citește și:

„Un om aproape de Dumnezeu.” Carmen de la Sălciua, prima reacție, după ce Părintele Calistrat a instigat la violență asupra unei femei

Cum să te epilezi acasă?

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

Cine este Calistrat Chifan, cunoscut sub numele de părintele Calistrat. "Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni."

Calendar ortodox 13 noiembrie 2022. "Părinte Ioane Gură de Aur, sărguiește degrab a ne ajuta!"

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Tu & El
10 idei de cadou de Moș Nicolae pentru iubitul tău
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri