Află în articolul de mai jos ce înseamnă să mănânci bine, de câte calorii ai nevoie zilnic și ce nu trebuie să lipsească din alimentație.
Ionuț Ignat, cunoscutul nutriționist clinician, a fost invitat în cadrul emisiunii „ Follow Us !” prezentată de către Teo Trandafir și Ilinca Vandici pentru a vorbi despre cele mai dese greșeli pe care le facem atunci când vine vorba despre alimentație. Acesta a vorbit, de asemenea, despre ce înseamnă să mănânci sănătos și cum poți să adopți un stil de viață sănătos în câțiva pași simpli.
„Realitatea este că, de regulă, cel puțin în zonele de statistici, a mânca sănătos ca și concept median nu înseamnă neapărat a mânca bine. Pentru că, la final, nutriția este o matematică la urma urmei și această matematică se manifestă în macronutrienți și kilocalorii. Și, de multe ori, a mânca sănătos ce concept avem noi, adică bio sau organic, nu are legătură neapărat cu situația noastră din punct de vedere medical.
Citește și: VIDEO Greșeli pe care le facem la micul dejun. Ce înseamnă un mic dejun corect?
Citește și: VIDEO Adevărul despre cearcăne și fața căzută. Moștenire de familie sau stil de viață?
Acesta a mai adus aminte și despre cât de mare sau cât de mică ar trebui să fie o porție de mâncare și ce se întâmplă atunci când mâncăm prea mult.
Probabil că cel mai mult asta este ceea ce contează, pentru că, la finalul zilei, în fiecare dintre noi avem un anumit necesar caloric și o anumită distribuție de macronutrienți care ne este specifică și individualizată. Și aici, chiar dacă mâncăm totul bio, totul organic, totul făcut la noi în grădină, dacă depășim anumite cantități, vom depune țesut adipos, vom avea probleme medicale, vom duce la rezistență la insulină, posibil dislipidemie, deci, la final, tot cantitatea este importantă.Ce înseamnă să mănânci bine
Când vine vorba despre mâncat bine, Ionuț Ignat are și o definiție și a explicat cum ar trebui să arate farfuria pentru cineva care lucrează la birou, precum și cum ar trebui să arate farfuria unei persoane care depune mult efort fizic zilnic.
„Starea de bine este, de fapt, o încadrare matematică, care este specifică fiecărui individ, în funcție de atât situația medicală, cât și de parametrii personali. Și când spun parametri personali mă refer la vârstă, înălțime, greutatea actuală, respectiv consum energetic zilnic. Pentru că un consum energetic voi avea eu, care 12 ore pe zi stau pe scaun și fac consultații și complet un alt consum energetic va avea un antrenor personal de fitness, ca să dau ca și exemplu, care lucrează 10 ore pe zi la sală. Și eu, posibil, doza mea zilnică de calorii ar trebui să fie undeva în jur de 2000 la 80 de kilograme, dau un exemplu ca să discutăm puțin matematic și un antrenor personal de 60 de kilograme domnișoară s-ar putea să mănânce 3000 de calorii. Cu 1000 mai mult decât mănânc eu, tocmai din cauza consumului energetic”, a mai explicat Ionuț Ignat în cadrul emisiunii.
Cel care are o greutate normală și care nu are probleme medicale mănâncă bine, acela mănâncă bine”, a mai explicat nutriționistul clinician.
Ce sunt macronutrienții
Cât despre ce sunt macronutrienții și ce fac aceștia în organism, nutriționistul a explicat pe înțelesul tuturor cum trebuie consumate alimentele pentru a slăbi sănătos.
„Independent de ceea ce mâncăm noi, absolut toată mâncarea noastră se transformă prin procesele digestive în trei macronutrienți esențiali: proteine, carbohidrați și lipide sau grăsimi. Că discutăm despre o shaorma sau că discutăm despre o ceafă de porc cu cartofi prăjiți, exact cum ai spus tu, că discutăm despre ceva organic, făcut cu linte sau cu năut, la finalul poveștii de digestie, se termină în acești trei macronutrienți esențiali. Și fiecare dintre ei are un aport caloric, proteinele și carbohidrații au 4 kilocalorii pe gram, grăsimile au 9 kilocalorii pe gram. Și de aici se face aportul nostru energetic pe parcursul zilei în această materie. Și fiecare avem, bineînțeles, un necesar proteic, un necesar de carbohidrați și un necesar de grăsimi care trebuie atins la un minim pentru o valoare de mentenanță. De aici vine și poveste cu slăbitul versus îngrășat, mâncăm peste acest necesar, începem să depunem în țesutul adipos. Mâncăm sub acest necesar, automat organismul nostru va prelua din țesutul adipos și nu numai și va folosi ca și substrat energetic să compenseze deficitul pe care noi îl creăm, chiar dacă nu facem sport.”, a mai explicat nutriționistul.