Ce înseamnă conceptul de modă sustenabilă și cum poți încuraja acest trend


Atunci când ne dorim să achiziționăm haine, ar trebui să luăm în calcul și anumite aspecte. Însă știați care sunt acestea și cum putem susține moda sustenabilă?


In articol:

Aflați din rândurile următoare ce este

mai exact moda sustenabilă și ce trebuie să știi despre acest trend. În plus, descoperiți și care sunt doar câteva dintre modalitățile prin care puteți încuraja moda sustenabilă.

 

Ce este moda sustenabilă și ce trebuie să știi despre acest trend

Moda sustenabilă reprezintă termenul care face referire la haine, dar nu orice haine. Se referă mai exact la cele care sunt special create pentru a proteja atât mediul, cât și persoane care le realizează.

Prin urmare, atunci când vorbim despre moda sustenabilă, vorbim totodată și despre următoarele aspecte: reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a supraproducției, iar totodată și a poluării.

De asemenea, moda sustenabilă implică și condițiile potrivite de muncă, pentru persoanele care lucrează în industria confecțiilor. Toate aceste elemente, alcătuiesc o sustenabilitate pe măsură, a industriei modei.

ce inseamna moda sustenabila

Ce înseamnă conceptul de modă sustenabilă

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cum să faci o schimbare de look în 4 pași simpli

Conform datelor la nivel mondial, se pare că anual au loc cumpărături de peste 80 de miliarde de noi piese vestimentare. Cu toate acestea, majoritatea obișnuiesc să fie purtate doar de câteva ori, iar apoi multe persoane fie le aruncă, fie le uită în dulap și nu se mai folosesc de ele.

Prin urmare, pentru a beneficia de efectele modei sustenabile, se recomandă ca de fiecare dată când îți dorești să achiziționezi haine, ar trebui să te gândești să cumperi, în primul rând, mai puține, iar în al doilea rând, să te asiguri că sunt haine de calitate. Prin calitate, nu este vorba neapărat de un material scump la preț, ci mai degrabă de un articol vestimentar care nu se demodează de la un an la altul sau de la un sezon la altul.

O strategie bună pe care ai putea să o folosești și care te-ar putea opri din a achiziționa destul de multe articole vestimentare, de care poate nici măcar nu vei avea nevoie, este cea în care te vei gândi la motivul pe care alegi să achiziționezi un anumit articol vestimentar și dacă ai sau nu nevoie de el. De reținut este și faptul că, dacă vei prelungi perioada de "viață" a hainelor, vei contribui totodată și la scădere amprentei tale față de mediul înconjurător, datorită faptului că nu le vei mai spăla în exces, nu le vei mai arunca după fiecare purtare, sau de 2-3 ori, ci vei încerca să le repari, pentru a le putea purta mai departe.

haine second-hand

Ce înseamnă conceptul de modă sustenabilă

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: 3 Idei de machiaj pentru rochie neagră

 

Modalități prin care poț i încuraja sustenabilitatea în fashion

Achiziționează haine second-hand

Deși nu multe persoane apelează la acest aspect, există totuși câteva care descoperă nenumărate magazine SH, în care găsesc articole vestimentare pe placul lor, dar și de la brand-uri renumite, care au, bineînțeles, un preț mult mai accesibil, în comparație cu cele achiziționate direct din magazin.

Astfel, aceasta este o idee numai bună de luat în seamă, atunci când participă la un eveniment, iar în loc să îți achiziționezi o rochie cu un preț ridicat, pentru a o purta o singură dată, mai bine ai apela la un magazin SH, bineînțeles, dacă vei găsi un articol vestimentar, care să se ridice la nivelul așteptărilor tale, pentru respectivul eveniment.

Cine confecționează propriile tale haine

Deși există atât de multe branduri renumite și cu multă notorietate în țara noastră, poate că ar fi bine, ca în anumite momente, să alegem să susținem și designerii care aleg să promoveze moda sustenabilă. Astfel, poate că vei descoperi și noi branduri despre care nu ai auzit până în acest moment, dar care se vor ridica la standardele de sustenabilitate pe care le cauți.

centre de donat haine

Ce înseamnă conceptul de modă sustenabilă

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: C&A dezvăluie noua strategie de brand

Alege să-ți adresezi chiar ție, cele trei întrebări de baz ă

Pentru a te asigura că vei achiziționa într-un mod corespunzător, pentru mediu și pentru garderoba ta, articole vestimentare de care chiar vei avea nevoie, puneți următoarele trei întrebări:

  1. Cât o să mă țină?
  2. De câte ori o să o port?
  3. Investesc într-o piesă sau într-un trend?

Citește eticheta

Atunci când îți dorești să achiziționezi un nou articol vestimentar, asigură-te că ai citit și eticheta. Aceasta îți va arăta cum a fost realizat produsul respectiv,  care sunt materialele din care a fost confecționat, chiar și dacă deține sau nu anumiți compuși organici sau reciclați. De asemenea, poți accesa chiar și site-ul respectivului brand, pentru a găsi și alte informații despre produs, care te-ar putea interesa.

de ce este important sa citesti eticheta hainelor

Ce înseamnă conceptul de modă sustenabilă

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cum alegi parfumul în funcție de ocazie. Completează-ți ținuta cu un parfum potrivit

Donează sau reciclează haine de care nu mai ai nevoie

Un alt aspect prin care poți încuraja sustenabilitatea în modă, este reprezentat și de momentul în care consideri că nu mai ai nevoie de un anumit articol vestimentar, iar în loc să-l arunci, îl donezi sau chiar îl reciclezi.

Specialiștii sunt cei care recomandă ca măcar de două ori pe an să faci ordine în garderobă, pentru a te asigura că vei purta toate articolele vestimentare pe care le păstrezi.

Astfel, hainele de care tu poate că nu mai ai nevoie, se vor dovedi a fi un cadou perfect pentru o altă persoană care chiar are nevoie, iar în plus, te și asiguri că industria modei face parte dintr-o economie care circulă în mod constant.

Ce înseamnă conceptul de modă sustenabilă

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: 5 Ținute casual de vară pentru femei de 40 de ani, potrivite pentru orice siluetă


Abonează-te pe

Citește și:

Cum să faci o schimbare de look în 4 pași simpli

Delia, noi declarații controversate. Artista nu crede în împărțirea genurilor masculin și feminin

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

3 Idei de machiaj pentru rochie neagră

C&A dezvăluie noua strategie de brand

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Cooking
Ce poți face dacă varza murată a făcut floare. Gospodinele folosesc acest truc util
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Fashion
Parteneri