Ce este tripofobia și ce test poți face pentru a vedea dacă ai această fobie ciudată


Află ce este tripofobia și care sunt simptomele acestui tip de fobie.


In articol:

Ce este tripofobia

Tripofobia este o fobie destul de răspândită, însă nu foarte cunoscută, care se manifestă printr-o frică inexplicabilă de găuri sau denivelări. Dacă vizualizați un fagure, bule de săpun sau o ciocolată aerată și vi se face pielea de găină, înseamnă că faceți parte dintre cei care suferă de  această fobie.

Tripofobia nu este inclusă în Manualul de diagnostic și clasificare statistică al tulburărilor mintale (DSM), însă este cert că există, manifestările fiind destul de neplăcute.

Citeste si: 10 urmări ale travaliului indus medical

Cum se manifestă tripofobia

 

Cel mai evident simptom pe care îl vor manifesta cei care suferă de această fobie va fi senzația de dezgust.

De asemenea, o persoană  care suferă de tripofobie va avea următoarele reacții atunci când va vedea găuri sau denivelări:

 • bătăi accelerate ale inimii
 • atacuri de panică
 • senzația de piele de găină
 • amețeli și tremurături
 • transpirație și alte senzații fizice neplăcute

Citeste si: TOTUL despre mariaj: Teama de mariaj si tipuri de căsătorie

 

Cei mai cunoscuți factori declanșatori ai acestei fobii sunt:

 • semințele de lotus
 • fagurii
 • căpșunele, rodiile, pepenele galben
 • coralii
 • spuma metalică din aluminiu
 • bulele de săpun sau de apă

tripofobie simptome

 

Tripofobia a intrat relativ recent în atenţia cercetătorilor, dacă facem o comparaţie cu celelalte fobii.

Şi asta datorită oamenilor care declarau că se înspăimântau atunci când vedeau sau îşi imaginau existenţa unei găuri. Din punct de vedere tehnic, tripofobia nu este recunoscută ca fiind fobie, ci mai degrabă o reacţie sau un răspuns la un stimul, tipic în cazul fricii, anxietăţii, repulsiei sau mecanismelor de auto-apărare”, explică, pentru Adevărul, psihoterapeutul Erna Constantin.

Citeste si: Ameţeşti des şi ai senzaţia de cădere? Tulburarea poate fi mai gravă decât pare. Când trebuie să mergi la doctor

Reacţiile în faţa găurilor pot lua forma unor atacuri de panică. Imaginea găurilor mici (ca cele din brânză sau din ciocolata aerat ă) va stimula o anumită zonă a creierului și astfel, persoana în cauză poate să perceapă obiectul ca fiind periculos.

Reacţiile în faţa unor imagini de acest gen sunt diverse, de la mâncărimi inexplicabile ale pielii sau transpirație, până la atacuri de panică.

„Efectele unei imagini pot varia de la un răspuns neînsemnat până la o reacţie severă. Imaginile variază şi ele, astfel că putem vorbi despre o simplă răzătoare de brânză, fagurele de miere, bulele de la suprafaţa apei, găurile din bucăţi de lemn, plante, corali, bureţi. Alţi oameni prezintă reacţii atunci când vizualizează sau vorbesc despre textura găurilor, în sensul de atingere. Reacţiile la imagini pot consta în senzaţia de «piele de găină», apoi mintea este orientată către analizarea în amănunt a imaginii cu scopul activării mecanismelor de apărare sau reacţiile pot deveni destul de serioase atunci când se înregistrează creşteri ale frecvenţei cardiace sau chiar atacuri de panică. Poate apărea şi dorinţa de a distruge obiectul fricii, precum şi nevoia de a plânge ca o reacţie normală, naturală, după sperietură. De precizat că Tripofobia nu este menţionată sau recunoscută în Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mentale DSM – 5”, mai spune psihoterapeutul.

Citeste si: FRICA nu este un handicap! Ce NU stiai despre emotia de care toata lumea vrea sa scape

Cum ne afectează tripofobia

Specialiştii care au analizat această fobie neobișnuită consideră că teama generată de un obiect cu găuri apare pentru că individul îl asociază cu anumite vietăţi prădătoare precum şerpii sau arahnidele sau cu anumite boli, frica fiind mecanismul lui de apărare.

„Consider că factorii care contribuie la fobii includ: experienţe traumatice (ca de exemplu muşcătura unui câine duce la teama de câini), experienţe legate de învăţarea sau observarea reacţiilor celorlalţi (persoana priveşte sau este înconjurată de oameni care se tem de înălţimi astfel că ajunge să se teamă şi ea că va cădea în gol), informaţii preluate si necontrolate conştient (de exemplu teama de întuneric după vizionarea în mod repetat a filmelor de groază), dar şi predispoziţia moştenită pentru anxietate. Aproape toate lucrurile care trezesc un puternic dezgust (ca reacţie la păienjeni, şoareci etc.) sunt lucruri care se asociază şi cu teama de boală. Acest fapt poate fi valabil şi în cazul găurilor care par nenaturale sau nelalocul lor şi care pot aminti de boli precum vărsatul de vânt de exemplu”, explică Erna Constantin.

Citeste si: Cum sa supravietuiesti unui accident aviatic! Sfaturi de la un fost insotitor de bord!

Ajutorul unui psihoterapeut este vital pentru vindecarea acestei tulburări și de asemenea, este extrem de important să determinăm cauzele care au dus la declanșarea acestei fobii.

Fobiile au în ansamblu cauze mai profunde, care până la urmă explică reacţiile de suprafaţă, cum ar fi reacţiile la imagini. Odată ce cauzele sunt stabilite, se vor stabili paşii schimbării şi soluţia. Pentru determinarea cauzelor sunt necesare în primul rând, atenţia, înţelegerea, deschiderea, comunicarea din relaţia cu terapeutul”, precizează Erna Constantin. 

Citeste si: La psiholog! Terapia cognitiv comportamentala sau cum sa te schimbi in sase luni

 


Abonează-te pe

Citește și:

Boala cumplită de care suferă Lidia Buble: „E chinuitor”

Nu mai arată deloc așa! Fiica lui Adrian Păunescu este de nerecunoscut

La psiholog! Terapia cognitiv comportamentala sau cum sa te schimbi in sase luni

Cea mai mare trauma a indragitei Andreea Mantea! Uite ce a fost in stare sa faca vedeta ca sa nu se duca la dentist. "Eram tinuta cu forta pe scaun" VIDEO EXCLUSIV

Nu stati la soare daca luati aceste medicamente!

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

DESCOPERĂ: Rugăciune pentru a rămâne însărcinată

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri