Ce este bruxismul. Explicația completă a acestei tulburări și modalități eficiente de gestionare a șuieratului și scrâșnetului dinților!

Ce este bruxismul. Explicația completă a acestei tulburări și modalități eficiente de gestionare a șuieratului și scrâșnetului dinților!
Ce este bruxismul

Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre bruxism!

Dr. Oliver Wendrich, medic stomatolog, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre bruxism.

Ce este bruxismul

Scrâșnirea dinților

Bruxismul, cunoscut și drept scrâșnirea involuntară a maxilarului este o afecțiune care se manifestă prin frecarea dinților în mod inconștient. Astfel, acesta duce la deteriorarea dinților iar, de cele mai multe ori, pacienții nu știu că suferă de bruxism până când partenerul lor le atrage atenția asupra zgomotului produs în timpul nopții.

De obicei, bruxismul nu provoacă complicații grave, însă bruxismul sever poate duce la deteriorarea dinților, a restaurărilor, a coroanelor sau a maxilarului, dureri de cap de tip tensiune, dureri severe la nivelul feței sau al maxilarului, cât și tulburări care apar la nivelul articulațiilor temporomandibulare, aflate în fața urechilor, care pot suna ca un pocnet atunci când se deschide sau închide gura.

Citește și: Durerea de cap. Ghid complet pentru identificarea cauzelor și gestionarea eficientă a acestui disconfort comun!

Ce este bruxismul[Sursa foto: freepik]

Strângerea dinților

De asemenea, această afecțiune este de două tipuri, mai precis bruxismul de noapte și bruxismul de zi. În timpul somnului, pacientul poate să nu fie conștient de obiceiul de a-și strânge dinții, iar stresul este considerat factorul principal care contribuie la bruxism. Dacă această afecțiune rămâne netratată, pot apărea probleme ale mușchilor și ale articulațiilor maxilarului, fiind cunoscute sub numele de probleme TMJ sau TMD, mai precis tulburare temporomandibulară.

Mai mult decât atât, oamenii pot ajunge chiar să își piardă dinții.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

“Bruxism avem de două feluri, de noapte și de zi. Noaptea pacientul nici nu conștientizează că strânge din dinți, se spune că factorul principal este cauzat de stres.”, a menționat specialistul.

Ce este bruxismul[Sursa foto: freepik]

Dureri faciale și de maxilar

Bruxismul provoacă dureri ale feței, capului şi gâtului și, treptat, poate duce la distrugerea țesutului gingival şi osos. De asemenea, există câteva tratamente pentru bruxism, iar cel mai recomandat este folosirea unei gutiere. Acest dispozitiv este din plastic și se mulează pe dinți, având rolul de a separa dinții și de a preveni lezarea lor prin scrâșnit sau încleștare.

O altă metodă eficientă pentru smalțul deteriorat este utilizarea unor coroane dentare, pentru remodelarea aspectul dinților și pentru a oferi protecție suplimentară împotriva uzurii dentare. Din cauza faptului că bruxismul poate apărea din cauza stresului și anxietății, pacienții trebuie să apeleze la diverse metode de relaxare, precum meditația, yoga sau mersul la terapie.

  Citește și: Alimentele care înving oboseala. Descoperă alimentele naturale care sunt adevărate bombe de energie și te ajută să depășești oboseala

 

Ce este bruxismul[Sursa foto: freepik]

Citește și: Teodora cedează și izbucnește în plâns din cauza lui Robi! „Nu ți-e rușine puțin?”. Aflați ce i-a făcut concurentul în episodul de duminică, 10 noiembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia- stirilekanald.ro

Durere și sensibilitate dentară

Bruxismul poate duce la dureri dentare sau slăbirea rezistenței dinților iar, de cele mai multe ori, dinții pur şi simplu se tocesc. Mai mult decât atât, pe parcurs poate apărea o sensibilitate la temperaturile reci și calde, ca rezultat al unei uzuri semnificative a smalțului dentar. Mai mult decât atât, oamenii trebuie să înceteze să mai mestece gumă, deoarece acest obicei face ca mușchii maxilarului să fie din ce în ce mai încordați, care conduce în mod inevitabil la dezvoltarea obiceiului de încleștare a dinților. 

“În timp, apare sensibilitate la rece și la cald, datorită faptului că se tocește substanța dentară foarte mult.”, a mai spus el.

Ce este bruxismul[Sursa foto: freepik]

Dureri de cap

De obicei, scrâșnirea repetată a dinților poate duce la o  durere de cap  frecventă și de maxilar, mai ales dimineața, la trezire. Aceste dureri de cap, denumite cefalee de tensiune, pot fi cauzate de tensiunea excesivă exercitată asupra mușchilor feței și a maxilarului în timpul bruxismului. 

Tensiune și disconfort muscular

Tensiunea și disconfortul muscular asociat bruxismului poate varia de la o senzație ușoară de rigiditate până la dureri intense. Astfel, pot apărea anumite senzații de furnicături, amorțeală sau senzația de mușchi tensionați în respectivele zone. În cazurile mai severe, durerea poate ajunge la urechi, tâmple și maxilar superior. 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Ce trebuie să iei în fiecare zi cu tine la plajă

După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor

Primele imagini cu fiul Getei Sterp! Sora lui Culiță a vrut să împărtășească asta cu toată lumea. Abia și-a putut stăpâni emoțiile

Durere fără margini în familia lui Elwood Edwards! Omul din spatele vocii „You've got mail” a murit. Cauza decesului

O ZODIE va primi o oportunitate greu de refuzat săptămâna aceasta!

Alexandra și Dennis au primul sărut, iar Gagea izbucnește în lacrimi! Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii” sâmbătă, 9 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia


Cookies