Ce este botulismul la copii. O afecțiune rară și gravă care necesită tratament de urgență

Ce este botulismul la copii. O afecțiune rară și gravă care necesită tratament de urgență

Botulismul este o boală rară, dar extrem de gravă, care este eliberată de o bacterie, neurotoxina bolutimică. Doamna Doctor, Cristiana Prefac, a vorbit despre această boală.

Botulismul

este provocat de clostridium botulinum care este un frățior mai mic sau mare ale tetanosului.

Botulismul la copii este o afecțiune rară

Ce este botulismul la copii. O afecțiune rară și gravă care necesită tratament de urgență

[Sursa foto: Freepik]

Toxina botulinică afectează sistemul nervos

Citeste si: Câți bani primește un medic de familie pentru fiecare pacient

,,Botulismul este provocat de Clostridium botulinum, care este un frățior mai mic sau mai mare al tetanosului, dacă putem să asociem cu ceva.

Putem să îl luăm din mediul anaerob, cum ar fi carnea la garniță, care e foarte bună, mierea de albine, periculoasă la sugari și la femeile gravide, conservele, mai ales cele bombate. Clostridium botulinum nu contaminează mâncarea care se alterează, care s-a stricat și care este modificată organoleptic, ci pur și simplu nu ne dăm seama, este capacul bombat, pentru că acolo au fermentat niște acizi, numiți butiric”,
a declarat doamna doctor. 

Ce este botulismul la copii

Acesta este o intoxicație care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Infecția poate fi produsă si de Clostridium baratii și butyricum, dar cu o frecvență mai mică. Bacteriile acestea sunt anaerobe, gram pozitive si formează spori, prin care reușesc să provoace contaminarea. Aceste bacterii pot prolifera doar in medii in care nu exista oxigen, iar acest lucru face ca unele surse de hrană, cum ar fi cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare

perfect. Neurotoxina produsă de aceasta bacterie este una dintre cele mai periculoase toxine cunoscute.

Cauze si factori de risc

Cele mai multe cazuri de botulism apar la copiii cu vârsta sub un an și sunt rezultatul expunerii acestora la sol contaminat sau prin consumul de alimente care pot conține bacteria. Este cunoscut faptul ca mierea de albine și siropul de porumb sunt cele doua tipuri de alimente care pot fi contaminate cu spori de Clostridium.

Citește și: „O veste atât de frumoasă” Deei Maxer nu i-a venit să creadă când a văzut rezultatul- wowbiz.ro

Citește și: Imagini-cheie care ar putea schimba traiectoria anchetei aflată în desfășurare privind moartea artistei Dj Lalla- radioimpuls.ro

Aproximativ 15% din cazurile de botulism sunt provocate de alimente care conțin toxina botulinică. Cel mai frecvent aceasta a fost găsită in conservele care au puțin acid, cum ar fi cele de: sfecla, spanac, ciuperci si fasole verde, precum și conservele de ton.

Metoda de conservare a unor alimente care presupune adăugarea de ulei la suprafața acestora, creează condiții de anaerobioza, propice pentru producerea toxinei botulinice. Toxina botulinica poate fi distrusă prin fierbere timp de 10 minute.

Tipuri de botulism

Ce este botulismul la copii. O afecțiune rară și gravă care necesită tratament de urgență

[Sursa foto: Freepik]

Există 3 tipuri principale de botulism

  • Botulismul alimentar- apare atunci când sunt consumate alimente ce conțin toxine.
  • Botulismul prin plaga- se produce atunci când o rană este poartă de intrare pentru bacterii.
  • Botulismul infantil- atunci când un copil mai mic de un an primește alimente contaminate cu o formă rezistentă, cum ar fi mierea de albine.

Simptomele botulismului

Semnele care anunță infecția sunt diferite, in funcție de poarta de intrare. Simptomele botulismului pot apărea la câteva ore de la contaminare sau la zece zile după infecția inițială. Simptomele botulismului infantil alimentar tind să apară rapid, intre 12 si 36 de ore de la consumul de alimente contaminate.

Semnele tipului de botulism infantil includ: constipație, dificultăți de hrănire, salivare abundentă, pleoape căzute, hipotonie musculara, dificultăți in susținerea capului, letargie, reflexe pupilare slabe, dificultăți respiratorii.

Diagnostic si tratament

Ce este botulismul la copii. O afecțiune rară și gravă care necesită tratament de urgență

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: "Sunt îndrăgostit!" Ionuț își declară dragostea în fața Biancăi. Aflați ce se va întâmpla, joi, 5 octombrie, în Casa iubirii, de la ora 10:00 și 16:30, la Kanal D - kanald.ro

Citește și: Ei sunt cetățenii care primesc 200 de euro de la stat de ziua de naștere! Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de banii în plus, dacă locuiești în Germania- stirilekanald.ro

Botulismul la copii necesită tratament de urgență într-un spital

Diagnosticul botulismului infantil poate fi confirmat după un test al materiile fecale, iar dacă rezultatul este pozitiv, tratamentul cu antitoxină trebuie instituit imediat, fără a mai aștepta confirmarea diagnosticului prin alte investigații.

La sugari, tratamentul se face cu imunoglobulină, ce blochează acțiunile neurotoxinelor care circula în sânge. Cazurile severe necesită suport respirator, iar recuperarea poate dura săptămâni sau luni.

Cele mai multe cazuri de botulism infantil sunt produse de prezența sporilor în mediu, pe fondul sensibilității foarte mari a copiilor mai mici de un an, în fața acestei toxine, astfel ca nu este posibilă realizarea unei metode de prevenție. Este necesar ca unele alimente să fie excluse complet din alimentația copiilor, indiferent de tipul de preparat in care sunt combinate, cum ar fi: mierea de orice tip, siropul de porumb si toate alimentele conservate.

Citeste si: Ce se întâmplă dacă bei cafea fără zahăr în fiecare zi. Cu siguranță nu te-ai gândit la asta

 


Citește și:

Cum să devii mai feminină și atrăgătoare. Sfaturi esențiale despre atitudine, stil și igienă

Zodiac 5 octombrie 2023. Află ce zodie cere ajutor

ego.ro Toți o cunosc pe Andra, dar puțini o știu pe sora ei! IMAGINI rare cu Aura, cu ce se ocupă de fapt

wowbiz.ro "Vă anunț oficial că s-a încheiat" Simona Gherghe a sperat până în ultima clipă

radioimpuls.ro Mădălina Pamfile are probleme mari cu legea. Motivul pentru care fosta asistentă tv a ajuns în fața instanței

kanald2.ro Câți ani are, de fapt, iubita lui Marius Elisei! Inițial a spus că e cu 10 ani mai mare: „Am făcut o greșeală”

kanald.ro Laurențiu și Lorena, primul pas spre împăcare! Iată cum a decurs întâlnirea celor doi în camera roșie! Concurentul nu s-a putut abține și a sărutat-o pe frumoasa brunetă! Cum a reacționat Catinca

stirilekanald.ro Se schimbă buletinele! Cum arată și ce informații noi vor apărea pe noua carte de identitate?


Parteneri
Cookies