Ce cadouri nu este bine să oferi de Sfântul Nicolae. Tradiții și obiceiuri


De Sfântul Nicolae se oferă cadouri, dar nu poți dărui orice. Iată ce nu trebuie să oferi în dar și care sunt tradițiile și obiceiurile de Moș Nicolae.


In articol:

Moș Nicolae bate la ușă și trebuie să ne gândim deja ce cadouri vom oferi. Înainte de a vă face lista de cumpărături, trebuie să știți că nu este bine să dăruiți orice cu ocazia acestei sărbători. În caz contrar, le veți aduce ghinion persoanelor dragi.  

Ce nu ai voie să dai cadou de Moș Nicolae

Sfântul Nicolae este sărbătorit cu mare fast de către toți credincioșii în fiecare an, pe data de 6 decembrie. În ajunul acestei sărbători, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, conform tradiției, toată lumea și în special copiii, îl așteaptă cu sufletul la gură pe Moș Nicolae. 

Cu mic, cu mare, toți ne pregătim ghetuțele, în speranța că Mosul ne va aduce ceea ce ne dorim. Tradiția spune că Moș Nicolae nu aduce cadouri scumpe, ci mai degrabă dulciuri, fructe și mici daruri. Copiii care au fost obraznici vor găsi dimineață în cizmulițe câte o nuielușă. 

Moș Nicolae este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor săraci, al văduvelor, al orfanilor, al marinarilor, pentru că este considerat stăpânul apelor, al brutarilor, dar și al celor care sunt nedreptățiți. În plus, se crede că acest sfânt îi protejează pe soldați în timpul razboaielor. 

Chiar dacă este bine să oferim cadouri, este important de știut că nu putem dărui chiar orice. Se crede că dacă oferim în dar obiecte ascuțite, lucruri de culoare neagră, machiaj sau bijuterii, persoana care le va primi va avea ghinion tot anul. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este ziua care marchează, de fapt, începutul iernii. Tocmai de accea, se crede că Moș Nicolae vine întotdeauna pe un cal alb, ca omătul. Tradiția spune că în ziua de 6 decembrie, Moș Nicolae își scutură barba și astfel vor cădea primii fulgi de zăpadă. 

În cazul în care de Sfântul Nicolae nu este zăpadă, se crede că va urma o iarnă blândă. În popor se spune că în zilele în care este vreo sărbătoare mare, cerurile se deschid pentru o clipă, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut cum stă în dreapta lui Dumnezeu. 

Cea mai importantă tradiție de Sfântul Nicolae este, fără îndoială, lustruitul ghetuțelor, în așteptarea cadourilor. Seara, încălțămintea curată se pune la ușă, iar în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae va face o vizită tuturor copiilor și va lăsa câte ceva în fiecare ghetuță. 

În anumite zone ale țării, fetele nemăritate fac plăcinte în Ajun de Moș Nicolae, iar la 9 seara, băieții vin să guste din preparate și să se distreze toată noaptea. Tot la sate, de Sfântul Nicolae, feciorii se strâng în casa unuia dintre ei și încep să repete colindele pentru Crăciun și pentru Anul Nou. 

De asemenea, pe 6 decembrie, este bine să rupem crengi din pomii fructiferi și să le punem în apă, lângă icoane. Se spune că dacă acestea vor înflori până de Anul Nou, anul care urmează va fi unul extrem de bun. 


Abonează-te pe

Citește și:

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vreme mai caldă decât normalul acestei perioade

ȘOC! O celebră vedetă din România este ANALFABETĂ! Cum s-a dat de gol

Iubita lui Culiță Sterp de la Survivor 2021 vorbește despre mesajele pe care "Faimosul" le primește de la alte femei: "A umblat cu multe..."

Cristina Șișcanu și Elena Ionescu, scandal fără precedent! „Da, femeie, sunt frustrată!”

Emily Burghelea a făcut marele anunț! Pe ce dată va naște?

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei

Premierul Florin Cîțu, despre pensiile românilor: „Vom vedea dacă..."

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri