Ce boli poți avea dacă ți se umflă gingiile? Medicul ne explică tot!


Ce boli poți avea dacă ți se umflă gingiile? Răspunsul ni-l dă un medic cunoscut!


In articol:

Gingiile umflate sunt asociate cu apariția unei infecții la nivel local, însă pot ascunde afecțiuni mai grave, de aceea este necesar consultul medicului stomatolog. Doctorul Adrian Mina ne explică exact cauzele și modalitățile de tratament în cazul umflării gingiilor!

Oricine se confruntă cu problema unor gingii umflate, ar trebui să meargă la dentist pentru un diagnostic clar și un plan complet de tratament. Medicul stomatolog spune că există numeroase probleme care pot cauza umflarea gingiilor, majoritatea având legătură cu o serie de complicații la nivel oral.

  De ce se umflă gingiile?

Gingivita

“Tumefacția gingiilor este un semn de inflamație care ar trebui să alarmeze pacientul și să-l facă să se prezinte la medicul stomatolog pentru un diagnostic cert. Factorul determinant este reprezentat de placa bacteriană rămasă restantă la nivelul suprafețelor dentare și gingivale din cauza unei igiene orale incorecte sau absente. Gingivita este boala cu cea mai mare prevalență și incidență în practica stomatologică. Pacientul deseori reclamă o simptomatolgie redusă în intensitate, intermitentă ca evoluție și sângerări la periaj.

Citeste si: Dieta militara: scapi de burta in trei zile. Cura de slabire cu care kilogramele se topesc rapid

Ce boli poți avea dacă ți se umflă gingiile? Sarcina produce gingivită prin modificări hormonale care influențează reacția locală a țesuturilor față de placa bacteriană 

Gingivita poate apărea și în cursul unor stări fiziologice cum ar fi sarcina, chiar și pe fondul unei sănătăți orale perfecte.

Sarcina produce gingivită prin modificări hormonale care influențează reacția locală a țesuturilor față de placa bacteriană”, explică medicul stomatolog.

  Herpes și candida

“Infecțiile virale herpetice pot apărea la nivelul cavității bucale, inclusiv la nivelul gingiilor, cauzând tumefacție. De asemenea, în anumite circumstanțe favorizante, candida albicans, un microorganism nepatogen se poate transforma într-unul agresiv ce provoacă o candidoză orală cu o simptomatologie răsunătoare.

O altă cauză a inflamației gingivale este reprezentată de erupția molarului de minte atunci când acesta rămâne semiinclus la nivelul arcadei”, declară medicul Adrian Mina.

Gingiile umflate, cauzate de boli grave

“Gingivita se poate instala și pe fondul unor afecțiuni sistemice, însă ele nu reprezintă cauza îmbolnăvirilor, ci favorizează un răspuns modificat din partea organismului față de placa bacteriană. Printre aceste afecțiuni se numără: diabetul, leucemiile, anumite boli hematologice și unele tulburări imunodeficitare. De asemenea, gingivita poate fi un efect secundar administrării unor medicamente cum ar fi hidantoina, antagoniști din calciu și ciclosporine.

Cert este că fără un tratament stomatologic corespunzător, gingivita poate duce la afectarea parodonțiului marginal și anume boala parodontală”, spune medicul stomatolog

Citeste si: Dieta incredibilă a Ralucăi Moianu! După ora 14.00, vedeta nu consumă decât iaurt şi ceai!

Tratament

„Tratamentul gingivitei începe, în primul rând, cu vizita la medicul stomatolog care va identifica cauza și va stabili un plan de tratament individualizat cazului. Este indicat ca tratamentul să fie instituit cât mai precoce, în fazele de început ale bolii. Recomand în cazul gingivitei, efectuarea profilaxiei complete pentru îndepărtarea factorilor naturali cu încărcătură microbiană de către medicul dentist și aplicarea unor substanțe antimicrobiene și antiseptice local. Rezultatul tratamentului, oricât de complex și sofisticat este, poate fi compromis dacă pacientul nu-și însușește un program corect de autoigienizare. În cazul suspiciunii sau evidenței unei boli generale, consultarea medicului specialist este obligatorie”, recomandă medicul.


Abonează-te pe

Citește și:

Povestea femeii care a slăbit 40 de kilograme cu ajutorul Lygiei Alexandrescu! Care este dieta urmată de Luiza?

A MURIT singur în casă! Oana Lis este devastată!

7 trucuri ca să scapi de pofta de dulce și de fast food! Specialiştii noştri îţi sar în ajutor!

Dr. Mona Zvâncă: Ce este mamografia şi de ce nu trebuie să te sperie? Doare sau nu?

Alimentele care te ajută să scapi de răceală, recomandate de nutriționistul Gianluca Mech

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Lifestyle

Cum să faci codița cu tuș în funcție de forma ochiului tău? Iată ce trucuri trebuie să știi!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Specialisti
Parteneri