Sărbătorile de iarnă sunt în toi, iar mâncărurile de toate felurile se află pe mesele românilor. Tu știai cum să mănânci corect de Crăciun?
Sărbătorile de iarnă încă nu s-au terminat, iar mesele românilor sunt încărcate cu o mulțime de feluri de preparate din carne, care mai de care mai gustoase și mai apetisante.
“Nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării.” Mihaela Bilic, despre masa de sărbători
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Excesul mâncărurilor s-ar putea să își pună amprenta asupra corpului nostru, iar grăsimea consumată în cantități mari ar putea să ne creeze anumite probleme de sănătate nedorite, mai ales în noaptea dintre ani.
„Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras. Dar merg și cu legume proaspete sau murături. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, scrie
Citește și: Cine este iubita lui Dan Diaconescu și câți copii are jurnalistul- kanald.ro
Ce alege să mănânce Mihaela Bilic de sărbători
Mihaela Bilic are de fiecare data grijă la toate alimentele pe care le pregătește, dar și la cantitățile necesare corpului, astfel că, în cadrul unei alte emisiuni, Mihaela Bilic a povestit ce anume mănâncă și cum mănâncă în zilele de sărbătoare, cât să nu aibă alte probleme digestive. „Eu nu mănânc mai mult de două sarmale, dar asta nu înseamnă că alții nu pot să își pună și 4 în farfurie, cu mămăligă. Un lucru important este și ce se mai întâmplă pe parcursul zilei. Dacă este doar o porție de sarmale, nu se va îngrășa nimeni. Putem mânca și cozonac, putem mânca și piftie.(...) Cantitatea face diferența. Trebuie să o luăm ușurel. Mie nu mi-au plăcut niciodată interdicțiile și cred că atunci când ne interzicem, psihologic doar la asta ne gândim. Dacă ne propunem ca de sărbători să nu mâncăm salată de boeuf, pentru că suntem la dietă, are multă maioneză și grăsime, indiferent e ce am mânca, noi tot la salată boeuf o să ne gândim. Nu avem cum să compensăm pofta aia!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.