Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?Abuzul fizic este mai mult decât evident și observabil de absolut oricine, dar abuzul emoțional este foarte des omis.


In articol:

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu? Abuzul fizic este mai mult decât evident și observabil de absolut oricine, dar abuzul emoțional este foarte des omis de membrii unei familii, prieteni și chiar victime.

Din exterior este ușor pentru o persoană să recunoască semnele unui abuz mental și emoțional dar, atunci când cineva se află în mijlocul unui asemenea comportament, există posibilitatea să fii atât de mult încărcat de emoții încât să nu mai înțelegi ce se întâmplă.

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

[Sursa foto: PixaBay]

Abuzul emoțional reprezintă încercările unei persoane de a te speria, controla ori izola. Se regăsește din plin în cuvintele și acțiunile agresorului.

Este un proces foarte complicat, greu de înțeles și identificat, mai ales pentru că se petrece subtil și se acumulează în timp precum picătura chinezeasca. Desi semnele de avertizare pot părea ambigue, abuzul psihologic și emoțional este foarte dăunător și cât se poate de real.

Controlul

De cele mai multe ori, motivația care stă la baza unui abuzator este intenția vădită dar subtilă a acestuia de a-și controla victima, fie în mod deschis, prin impunerea de restricții în relațiile de zi cu zi, fie în mod subtil, prin mici lovituri menite să submineze independența și stima de sine.

Manipulare

Atunci când relația de cuplu este sănătoasă, partenerul tău de viață iți descoperă în timp nesigurantele, ți le acceptă și munciți împreună la rezolvarea lor. În schimb, într-o relație abuzivă din punct de vedere emoțional, este posibil să descoperi că partenerul tău iți exploatează punctele slabe și știe cu exactitate când și ce butoane să apese. Destabilizandu-ți calmul, abuzatorul iți expune slăbiciunile atunci când consideră că este necesar, facilitând astfel stabilirea dominației.

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Țipete

Se întâmplă oricui în situații stresante să mai și tipe dar, dacă marea majoritate a conflictelor se transformă în certuri cu urlete, este un semn de abuz emoțional.

Ridicarea vocii face aproape imposibila purtarea unei conversații productive și creează un dezechilibru de putere, întrucât persoana cea mai gălăgioasă este singura care se aude.

Intimidare

Orice întâmplare care face o persoană să se simtă amenințată sau care impune frica face parte din intimidare. Impunerea fricii generează de obicei sentimentul că în altă parte nu poți găsi mai bine.

Critica

Ai în mod constant sentimentul că nimic din ce faci nu este bine? Ești criticat fără oprire pentru acțiunile tale? Este un semn de subminare menit să iți scoată în evidentă defectele și sentimentul că nu ești suficient de bun.

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

[Sursa foto: PixaBay]

Amenințări

Este genul de comportament care include șantaj, cât și amenințări de vătămare fizică ori sinucidere. Singurul scop al acestui comportament este de a nu face persoana să părăsească relația.

Citeste si: Mesajele emoționante primite de mama Geta de la fiicele sale, cu ocazia zilei de naștere: „Ești o mamă cum rar există în lume”. Surorile Sterp se mândresc cu cea care le-a dat viață- kanald.ro

Citeste si: Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate? Tradiții și obiceiuri străvechi!- stirilekanald.ro

Ignorarea

Ignorarea este un sentiment tare dureros și poate fi extrem de dăunătoare. Deși partenerul tău se află în relație, în realitate acesta refuză să se implice și, în esență, te abandonează.

Citeste si: CITEŞTE: 3 semne ale abuzului emoțional. Cum depistezi abuzatorul

Citeste si: Semnale de alarma pe care nu ar trebui sa le ignori, daca esti intr-o relatie

Citeste si: Semne că eşti într-o relaţie cu un narcisist


Abonează-te pe

Citește și:

Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică

„Așa depresie postnatală?” Ce se întâmplă cu Emily Burghelea. Partenerul său de viață, Andrei, a clarificat totul

Anca Dinicu, fugărită în trafic de polițiști: 'Când erau după mine, au dat într-o groapă și...' EXCLUSIV - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Buna Vestire 2023. Ce este bine să faci în această zi importantă pentru a avea parte de sănătate? Tradiții și obiceiuri străvechi! - stirilekanald.ro

Horoscop chinezesc weekend 25-26 martie 2023: Zodiile care-și împlinesc o mare dorință. Au astrele de partea lor la final de săptămână - kanald.ro

Un bărbat a rămas șocat după descoperirea făcută în podul casei. A pozat totul și a arătat peste ce a putut să dea - radioimpuls.ro

Decizia luată de Oana Matache și Radu Siffredi! Nu au mai suportat criticile - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
Cine este Misha, fosta soție a lui Connect-R. „La nivel de personaj este mama copilului meu și o voi susține toată viața mea”
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri