Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?


Abuzul fizic este mai mult decât evident și observabil de absolut oricine, dar abuzul emoțional este foarte des omis.


In articol:

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu? Abuzul fizic este mai mult decât evident și observabil de absolut oricine, dar abuzul emoțional este foarte des omis de membrii unei familii, prieteni și chiar victime.

Din exterior este ușor pentru o persoană să recunoască semnele unui abuz mental și emoțional dar, atunci când cineva se află în mijlocul unui asemenea comportament, există posibilitatea să fii atât de mult încărcat de emoții încât să nu mai înțelegi ce se întâmplă.

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

[Sursa foto: PixaBay]

Abuzul emoțional reprezintă încercările unei persoane de a te speria, controla ori izola. Se regăsește din plin în cuvintele și acțiunile agresorului.

Este un proces foarte complicat, greu de înțeles și identificat, mai ales pentru că se petrece subtil și se acumulează în timp precum picătura chinezeasca. Desi semnele de avertizare pot părea ambigue, abuzul psihologic și emoțional este foarte dăunător și cât se poate de real.

Controlul

De cele mai multe ori, motivația care stă la baza unui abuzator este intenția vădită dar subtilă a acestuia de a-și controla victima, fie în mod deschis, prin impunerea de restricții în relațiile de zi cu zi, fie în mod subtil, prin mici lovituri menite să submineze independența și stima de sine.

Manipulare

Atunci când relația de cuplu este sănătoasă, partenerul tău de viață iți descoperă în timp nesigurantele, ți le acceptă și munciți împreună la rezolvarea lor. În schimb, într-o relație abuzivă din punct de vedere emoțional, este posibil să descoperi că partenerul tău iți exploatează punctele slabe și știe cu exactitate când și ce butoane să apese. Destabilizandu-ți calmul, abuzatorul iți expune slăbiciunile atunci când consideră că este necesar, facilitând astfel stabilirea dominației.

Țipete

Se întâmplă oricui în situații stresante să mai și tipe dar, dacă marea majoritate a conflictelor se transformă în certuri cu urlete, este un semn de abuz emoțional. Ridicarea vocii face aproape imposibila purtarea unei conversații productive și creează un dezechilibru de putere, întrucât persoana cea mai gălăgioasă este singura care se aude.

Intimidare

Orice întâmplare care face o persoană să se simtă amenințată sau care impune frica face parte din intimidare. Impunerea fricii generează de obicei sentimentul că în altă parte nu poți găsi mai bine.

Critica

Ai în mod constant sentimentul că nimic din ce faci nu este bine? Ești criticat fără oprire pentru acțiunile tale? Este un semn de subminare menit să iți scoată în evidentă defectele și sentimentul că nu ești suficient de bun.

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

Care sunt semnele unui abuz emoțional în cuplu?

[Sursa foto: PixaBay]

Amenințări

Este genul de comportament care include șantaj, cât și amenințări de vătămare fizică ori sinucidere. Singurul scop al acestui comportament este de a nu face persoana să părăsească relația.

Ignorarea

Ignorarea este un sentiment tare dureros și poate fi extrem de dăunătoare. Deși partenerul tău se află în relație, în realitate acesta refuză să se implice și, în esență, te abandonează.

Citeste si: CITEŞTE: 3 semne ale abuzului emoțional. Cum depistezi abuzatorul

Citeste si: Semnale de alarma pe care nu ar trebui sa le ignori, daca esti intr-o relatie

Citeste si: Semne că eşti într-o relaţie cu un narcisist


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică

Am aflat motivul real pentru care Dan Negru și-a dat demisia! Incredibil ce salariu avea

Nou anunț de la MAI despre domiciliul declarat în buletin! Ce vor face milioanele de chiriași care nu pot dovedi că locuiesc la adresa din buletin

Marius de la Puterea Dragostei, primele detalii despre separarea de Andreea Pirui: „M-a înșelat și fizic....”

Gina Chirilă și Bogdan Vlădău, noi detalii din culisele relației lor! Au făcut anunțul în direct: „Am o problemă cu mine...”

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Alexandra de la Puterea Dragostei, reacție acidă la adresa lui Codruț! Blondina nu vrea să mai audă de el: „Era un stres maxim”

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri