Care este indemnizația de nepot în anul 2023. Pensionarele care au grijă de copii vor primi o sumă de bani în fiecare lună

Care este indemnizația de nepot în anul 2023. Pensionarele care au grijă de copii vor primi o sumă de bani în fiecare lună

Conform unor propuneri legislative depuse de Comisia de Muncă din Camera Deputaților, bunicii care îngrijesc nepoții ar putea beneficia de o indemnizație lunară de până la 1.500 de lei. În plus, Gabriela Firea propune un sprijin financiar lunar în valoare de 480 de lei pentru bunicii care se ocupă de copiii ai căror părinți lucrează în străinătate.

Planul de a acorda o indemnizație pentru bunicii sau rudele care se ocupă de copiii ai căror părinți lucrează în străinătate este pe cale să devină o realitate, conform declarațiilor ministrului Familiei, Gabriela Firea.

Citește și: Anunț de ultim moment pentru femeile din România! Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare?

Care este indemnizația de nepot în anul 2023

 Pensionarele care au grijă de copii vor primi o sumă de bani în fiecare lună

Pensionarele care au grijă de copii vor primi o sumă de bani în fiecare lună

[Sursa foto: freepik]

Această măsură ar oferi sprijin financiar din partea statului pentru acești membri ai familiei care îngrijesc și susțin copiii în absența părinților lor.

„Sprijinim financiar bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate cu 480 lei lunar!”, a spus Gabriela Firea.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”- wowbiz.ro

Citește și: "Cum să te ameţească un om cu o prestanţă bine gândită?". Dorian Popa, atenționat de alte persoane înainte să ”bată palma” cu milionarul din Brașov. Cum l-a făcut Călin Donca să creadă că toate zvonurile sunt false- radioimpuls.ro

Propunerea face parte din pachetul legislativ pentru stimularea natalității și este în prezent în procesul de avizare. Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, se adresează persoanelor care acceptă responsabilitatea de a asigura întreținerea copilului în timpul absenței părinților, în conformitate cu o hotărâre judecătorească.

Aproximativ 69.000 de copii se află în situația de a avea părinții plecați în străinătate pentru a munci, fiind în grija rudelor până la gradul IV.

Din această cifră, aproximativ 11.500 de copii români se confruntă cu absența ambilor părinți care au plecat în căutarea unui trai mai bun în afara țării, în timp ce aproximativ 7.800 de copii au doar unul dintre părinți susținător al familiei în străinătate.

 Pensionarele care au grijă de copii vor primi o sumă de bani în fiecare lună

Pensionarele care au grijă de copii vor primi o sumă de bani în fiecare lună

[Sursa foto: shutterstock]

Ce a transmis Gabriela Firea despre indemnizația de nepot 

Majoritatea copiilor au rămas sub îngrijirea bunicilor sau altor rude, dar există și situații în care vecinii sau persoane apropiate se ocupă de ei.

Din anul trecut, părinții care pleacă la muncă în străinătate au fost obligați să înregistreze la primărie persoana responsabilă de îngrijirea copiilor înainte de plecare, cu cel puțin 40 de zile în avans.

Citește și: Imagini în premieră cu vila reamenajată din Snagov a Anamariei Prodan! Rebecca este cea care s-a ocupat de design: „Am dărâmat tot”- kanald.ro

Citește și: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

„Am propus modificarea Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, iar indemnizația lunară de sprijin va fi de 0,8 ISR (Indicatorul Social de Referință). Tot atât primesc persoanele sau familiile care au în plasament unul sau mai mulți copii, pentru fiecare copil, suplimentar alocației lunare de plasament. Pachetul legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiei este într-un stadiu avansat și urmează să ajungă pe masa Guvernului zilele următoare”, a transmis Gabriela Firea într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unor propuneri de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, bunicii care se ocupă de nepoții lor ar putea beneficia de o indemnizație lunară de până la 1.500 de lei. Mai exact, în cazul în care copilul are mai puțin de 6 luni, respectiv un an în cazul copiilor cu dizabilități, bunicii ar primi suma de 1.500 de lei pe lună. Dacă nepotul are peste 6 luni, suma lunară ar fi de 650 de lei. Totuși, este necesar ca bunicii să fi avut venituri într-un an anterior, în conformitate cu condițiile impuse într-una dintre propuneri.

 Pensionarele care au grijă de copii vor primi o sumă de bani în fiecare lună

Pensionarele care au grijă de copii vor primi o sumă de bani în fiecare lună

[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Anunț important pentru pensionarele din România! Sistemul de pensii urmează să se schimbeCitește și:

„De o lună” Fulgy și Mădălina, fosta iubită a lui Nicolae Guță, cel mai nou cuplu din showbiz? Fiica artistei i-a dat de gol!

Machiajul de vară. Trucuri de machiaj pentru un look fresh și rezistent în zilele toride de vară

ego.ro Recunoști personajul din imagine? Acum e celebru și face o țară întreagă să râdă

wowbiz.ro Ce a recunoscut Theo Rose despre fiul ei, după ce fanii au observat asta deja

radioimpuls.ro Alin Oprea, motivul real pentru care Tavi Colen nu a fost prezent la nunta sa cu Medana. Artistul a pus capăt speculațiilor: "Am considerat că e mai bine așa"

kanald2.ro „Există filmări” Răsturnare de situație în scandalul dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu

kanald.ro În această seară, de la ora 20:00, la Kanal D, în serialul Prețul fericirii, Caner pus în dificultate de Ender

stirilekanald.ro UPDATE. FOTO/VIDEO. Explozie de proporții în Călimănești. 4 muncitori s-au stins din viață pe loc, după ce magistrala de gaz a sărit în aer. Autoritățile au deschis un dosar penal


Parteneri
Cookies