Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie 2020. Anunțul Guvernului


Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie 2020. Anunțul Guvernului, după terminarea stării de urgență.


In articol:

După ieșirea României din starea de urgență și intrarea în starea de alertă, cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie 2020, iar toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele și materialele sanitare și dispozitivele medicale se vor valida cu ajutorul acestuia.

Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând de la 1 iulie, cardul de sănătate redevine obligatoriu, iar toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele și materialele sanitare se vor valida cu ajutorul acestuia.

Excepție de la această decizie o fac serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriu clinic de specialiatate, care pot fi folosite fără utilizarea cardului de sănătate până pe 30 septembrie.

„Astfel, la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente”, arată CNAS.

Citeste si: Marcel Vela anunță controale pe litoral: „Sper să nu se ajungă la închiderea plajelor”

Conform CNAS, HG 438/2020 privind completarea anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 reprezintă o serie de alte măsuri aplicabile până la 30 septembrie, în contextul situației epidemiologice provocată de pandemia de coronavirus.

Totodată, consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, folosind orice mijloc de comunicare.

A fost prelungită cu 7 ani valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 decembrie 2014

Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Citeste si: E oficial! Toți românii trebuie să știe asta. Redevine obligatoriu de la 1 iulie

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripționate pe cardurile naționale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.
„Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătății pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuției acestora.

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului


Citește și:

E oficial! Toți românii trebuie să știe asta. Redevine obligatoriu de la 1 iulie

Marcel Vela anunță controale pe litoral: „Sper să nu se ajungă la închiderea plajelor”

Stadionul Național din Varșovia, transformat in spital COVID! Când va fi gata?

Rafaela de la „Puterea Dragostei”, bătută de fostul iubit! Ce decizie a luat fosta concurentă?

Maria Ghiorghiu, profeţie cutremurătoare: "Să ne confruntăm cu o foamete la nivel mondial"

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Adevărul despre relaţia dintre Codin Maticiuc şi Gina Pistol! Cei doi s-au iubit acum mai bine de 15 ani!

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri