Când trecem la ora de iarnă?


Trecerea la ora de iarnă 2019 se face în ultimul weekend din luna octombrie,  mai exact, duminică, pe 27 octombrie 2019.


In articol:

Echinocțiul de toamnă 2019 are loc în data de 23 septembrie la ora 07.50 UTC, 10.50 ora României, iar trecerea la ora de iarnă 2019 se face în ultimul weekend din luna octombrie,  mai exact, duminică, pe 27 octombrie 2019.

Motivul pentru care s-a decis schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă este tocmai pentru a beneficia cât mai mult de lumină naturală pe parcursul unei zile. 

Așadar, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi și se trece la ora de iarnă 2019. Ora 4:00 va deveni ora 3:00, deci vom dormi mai mult cu o oră.

Citeste si: ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ 2019. Tradiţii şi obiceiuri. Ce NU este bine să faci NICIODATĂ în aceste zile. Când devine ziua egală cu noaptea

Schimbarea orei se face în România încă din anul 1932. În ultima perioadă, trecerea de la ora de vară la ora de iarnă a fost intens dezbătută, multe țări alegând să renunțe la acest mecanism. În total sunt 74 de țări care schimbă ora, 175 care nu au schimbat ora niciodată și 68 care au decis să renunțe la schimbarea orei.

Când trecem la ora de iarnă?

La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de iarnă şi în UE.

În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. În anumite cazuri, schimbarea orei poate afecta ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Potrivit specialiștilor însă, cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile, cei mai mulți oameni se vor obişnui cu noul program.


Abonează-te pe

Citește și:

Rețetă de Brioșe Red Velvet de Crăciun. Vei impresiona toți invitații!

Alex Dobrescu, fostul iubit al Cristinei Cioran a fost luat cu duba și dus la secția de poliție. Declarațiile lui Alex Dobrescu

BOMBĂ! Theo Rose și Anghel Damian se despart: 'Sunt probleme multe în relație...'

“Prima poză pe care vreau să o împărtășesc.” Soțul lui Emily Burghelea, prima fotografie fără mască. Admiratorii aveau alte așteptări

Zodiac 12 decembrie 2022. Află ce zodie are parte de reușită pe plan sentimental

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete
“Tatălui meu…” Culiță Sterp, mesaj emoționant pentru tatăl său chiar de ziua lui, postat în mediul online
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri