Când pică Sfântul Dumitru în 2020? De ce este o sărbătoare aşa de importantă pentru români


Sfântul Dumitru este sărbătorit în fiecare an, atât de creștinii ortodocși, cât și de cei catolici. Pentru români, Sfântul Mare Mucenic Dumitru are o însemnătate aparte.


In articol:

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cunoscut și ca Izvorâtorul de Mir și reprezintă unul dintre cei mai apreciați sfinți ai creștinismului. Acesta a trăit pe vremea împăraților Diocleţian şi Maximian și a fost ucis pe 26 octombrie. 

Sfântul Dumitru, protectorul armatelor

În fiecare an, pe data de 26 octombrie, creștinii îl sărbătoresc cu mare fast pe Sfântul Dumitru sau mai exact, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. La fel ca și Sfântul Gheorghe, și Sfântul Dumitru este considerat un sfânt militar și este protectorul armatelor. 

Deși se cunosc foarte puține detalii legate de viața Sfântului Dumitru, se pare că acesta a trăit în vremea împăraților Dioclețian şi Maximian și și-ar fi găsit sfârșitul în jurul anului 300. Sfântul Dumitru era fiul prefectului din Tesalonic și însuși Împăratul Maximian l-a numit proconsul în Grecia, fără să știe că acesta era creștin. 

În momentul în care s-a aflat de credința Sfântului Dimitrie, Împăratul Maximian a dat ordin să fie închis și să fie torturat. Chinurile prin care a trecut nu l-au făcut însă pe Sfântul Dimitrie să se abată de la credința sa, lucru care i-a adus până la urmă sfârșitul. Chiar împăratul l-a ucis cu sulița, în momentul în care l-a găsit în temniță în timp ce se ruga. 

Creștinii au furat însă corpul lui Dimitrie și l-au îngropat, iar deasupra au construit o biserică. Aceasta s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. În momentul în care s-a făcut o biserică și mai mare în același loc, oamenii au găsit moaștele Sfântului Dimitrie în pământ. 

Din moaște izvora un mir care mirosea foarte bine și tocmai de aceea, Sfântul Dimitrie a fost denumit și Izvorâtorul de Mir. Aceste moaște se află acum în Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic, oraș care îl are drept ocrotitor pe acest sfânt. 

Tradiții de Sfântul Dumitru la români

În credința populară, Sfântul Dumitru se numește și Sâmedru și reprezintă începutul iernii, anotimp care ține până pe 23 aprilie, când se sărbătorește Sângiorzul, adică Sfântul Gheorghe. În multe zone ale României, oamenii sunt convinși că Sfântul Dimitrie este cel care a dat credincioșilor vinul care se folosește la Sfânta Împărtășanie. 

În ajunul acestei sărbători, oamenii de la țară fac focuri mari, peste care trebuie să sară toți copiii. Doar așa vor fi sănătoși tot anul. Același lucru trebuie să fie făcut și de către cei care vor să se căsătorească. 

În anumite zone din țara noastră se crede că dacă pe 26 octombrie vremea este rea, înseamnă că toată iarna va fi blândă. Dacă, în schimb, de Sfântul Dumitru afară este frumos, ne așteaptă o iarnă cu multe zăpezi și ger. 

Pentru români, această sărbătoare este extrem de importantă, pentru că Sfântul Dumitru este considerat și protectorul Bucureștiului. În fiecare an, pe 26 octombrie, mii de oameni vin pe Dealul Patriarhiei, din capitală, pentru a se închina la moaștele acestui sfânt. 


Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop zilnic duminică, 29 noiembrie 2020! Nativii zodiei Scorpion vor avea un succes uriaş pe plan financiar!

Bombă în showbiz! Cu cine se iubește, de fapt, Lidia Buble

Horoscop zilnic sâmbătă, 28 noiembrie 2020! Nativii zodiei Gemeni sunt împliniți în dragoste!

Sfatul zilei de astăzi, sâmbătă 28 noiembrie 2020. Fecioarele ajung la capăt de drum

Oana Zăvoranu, atac dur la adresa Loredanei Chivu: "Vomit, nu mai pot."

Clipul zilei pe KFETELE.RO

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

Ada Condeescu a născut! Cum se simte actrița?

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri