Grigore Leșe a explicat care este importanța colindelor de sărbători și ce reușește artistul să facă prin transmiterea lor.
Grigore Leșe este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din țară, reprezentând Țara Lăpușului. În cadrul emisiunii 40 de întrebări cu Denise Rifai, Grigore Leșe a povestit despre ce înseamnă colindul, care este importanța acestuia pentru a fi dus mai departe și ce înseamnă, de fapt, imaginea satului românesc.
„Ultimii care colindă sunt bătrânii. Ei asigură trecerea prin vârstele anotimpurilor.” Grigore Leșe, despre importanța colindelor de Crăciun
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Grigore Leșe este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică populară din țară, cu numeroase distincții în cariera sa și cu un repertoriu vast, fiind cunoscut de fiecare dată pentru profesionalismul cu care își onorează cântările. Grigore Leșe a explicat care este importanța colindului și cum face acest lucru de 65 de ani, care sunt tipurile de colinde, dar și cât de important este ca fiecare sat să aibă o comunitate de colindători.
„Nu e pe cale de dispariție, dar oamenii trăiesc alte vremuri. Când nu s-a mai corinda în lume, s-a găta lumea. Eu colind de 65 de ani. Sunt colinde pentru copii, pentru bărbați, pentru bătrâni. Ultimii care colindă sunt bătrânii. Ei asigură trecerea prin vârstele anotimpurilor. Este foarte important. Colindătorii sunt adevărați apărători ai comunității. Au o anumită autoritate în comunitate.”, a spus Grigore Leșe în cadrul emisiunii.Citește și: De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure- stirilekanald.ro
„Satul are legile lui, acolo nu te joci.” Grigore Leșe, despre imaginea satului românesc
Grigore Leșe a mai povestit despre ce anume înseamnă, de fapt, satul, cum arată locul în care se cultivă simplitatea, cum se pregătesc tinerii și oamenii satului pentru a face acest ritual sfânt, dar și ce face artistul prin promovarea diferitelor colinde și a cântecului popular care duc mai departe esența și simplitatea locului. „Atunci când se deschid cerurile pe 6 decembrie, ei se pregătesc.