Astrologia reprezintă studiul influenţei pe care corpurile cereşti o au asupra noastră, de regulă stelele şi planetele. Anumite persoane cred că astrologia se referă doar la zodii, însă astrologii susţin că zodiile reprezintă doar o parte limitată din tot ceea ce presupune acest domeniu. Poziţia astrelor în momentul naşterii unei persoane contează foarte mult, deoarece îi influenţează personalitatea, cariera şi relaţiile amoroase.
Mulţi oameni sunt sceptici în privinţa acurateţii astrologiei. În timp ce unii dintre aceştia consideră că în spatele ei se află ştiinţa, alţii sunt de părere că nu este decât un mit. Însă, majoritatea persoanelor sunt preocupate de astrologie, mai ales pentru că vor să afle la ce sunt predispuse zi de zi, fie şi doar din curiozitate sau amuzament. Se pare că există nişte tipare astrale, o predispoziţie ca anumite evenimente să aibă loc, iar oamenii interesaţi pot profita la maximum de oportunităţi şi pot fi atenţi la situaţiile delicate.
Cand a aparut astrologia?
Structurile pe care se bazează astrologia au apărut în lumea antică s-au dezvoltat în paralel în fiecare cultură de pe Pământ. În jurul anului 130 î.Hr. celebrul astronom Hiparh a descoperit fenomenul de precesie a echinocţilor, fapt care a servit şi în astrologie. Doi astrologi importanţi care au contribuit semnificativ la ceea ce cunoaştem în prezent despre astrologie sunt Antioh din Atena şi Dorotheus din Sidon, care au trăit în secolul I d.Hr.
Ptolemeu, un astrolog, astronom şi matematician grec, a avut şi el un rol important în acest sens, deoarece astrologia vestică are ca fundament opera lui, „Tetrabiblos”, apărută în secolul al doilea d.Hr. Ptolemeu a continuat munca predecesorilor lui, a dezvoltat teorii şi a explicat pentru prima dată detaliat cum funcţionează Casele astrologice şi ce presupun semnele zodiacale. Acesta a descris universul ca un set de sfere concentrice care au Pământul în centru. Sistemul său s-a folosit până în 1543, când Copernic a venit cu teoria care a şocat lumea, conform căreia în mijlocul universului se află Soarele, nu Pământul.
Cât adevăr este în astrologie?
Astrologia înseamnă în zilele noastre mai mult presupunere decât ştiinţă în adevăratul sens, deoarece depinde de interpretarea pe care o oferă astrologul. În ciuda acestui fapt, se acordă o mare atenţie astrologiei, iar specialiştii observă în continuare astrele pentru a perfecţiona sistemele elaborate cu ajutorul cărora se fac predicţiile.
În concluzie, oamenii de ştiinţă nu au găsit încă dovezi suficiente pentru a considera că astrologia este o ştiinţă, dar studiile şi structurile astrologice au diverse tipare specifice care sunt predispuse să se repete la un anumit interval, aşadar există