Calendar ortodox 8 februarie 2023. "Sfinte Mare Mucenice Teodor, că eşti un dar al lui Dumnezeu!"În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 8 februarie 2023 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?


In articol:

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 8 februarie 2023 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi.

În plus, descoperiți și ce alte sărbători urmează în luna februarie.

 

Calendar ortodox 8 februarie 2023 -  Sfântul Teodor Stratilat; Sfântul Proroc Zaharia

Citește și: Sfatul zilei din 8 februarie 2023. O zodie va avea posibilitatea de a vizita o țară străină

ce sarbatoare este pe 8 februarie 2023

Calendar ortodox 8 februarie 2023

[Sursa foto: unsplash]

Citește și: Zodiac 8 februarie 2023. Află ce zodie acuză dureri de spate

Sfântul Teodor Stratilat  s-a născut între sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. La acea vreme, la domnie se afla împăratul Liciniu, cel care era împotriva creștinilor, motiv pentru care a decis să-i ucidă pe cei 40 de mucenici din Sevastia, alături de creștinii care refuzau să se închine idolilor. În momentul în care împăratul a aflat că și Sfântul Teodor Stratilat  era creștin și convertea păgâni la creștinism, a mers să-i ceară să jerfească idolilor.

Odată ajuns acolo, împăratul a adus cu sine și mai multe statui de aur și argint, pentru că Sfântul Teodor Stratilat i-a transmis că își dorește ca prima dată să se închine lor în casa sa, iar mai târziu să le jertfească în fața celor din cetate. Cu toate acestea, Sfântul Teodor Stratilat le-a distrus și a împărțit aurul și argintul oamenilor care se aflau la nevoie. Acesta a fost și motivul pentru care a fost supus la nenumărate chinuri.

La distanță de cinci zile de când a fost întemnițat, Sfântul Teodor Stratilat a fost răstignit exact ca Hristos, strigând către acesta:" Doamne, ai zis mai înainte: Eu sunt cu tine, iar acum pentru ce m-ai lăsat? Vezi Doamne, că fiarele cele sălbatice m-au chinuit pentru Tine. Luminile ochilor mei sunt scoase, mi se rănește fața, mi se sfărâmă dinții, iar oasele pe cruce mi se frâng.

Pomenește-mă, Doamne, pe mine, cela ce rabd cruce pentru Tine, fier, foc și piroane; de acum, primește duhul meu, ca să mă duc din viața aceasta".

În ciuda faptului că după cele spuse, acesta nu a mai reacționat, toți au crezut că este mort. Cu toate acestea, îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce noaptea și l-a vindecat. Acesta a fost un alt motiv pentru care nenumărați păgâni s-au convertit la creștinism. La scurt timp, Sfântul Teodor Stratilat a trecut la cele veșnice, odată ce împăratul Liciniu a poruncit să îi fie tăiat capul. În ceea ce-l privește pe Sfântul Proroc Zaharia, acesta a fost unul dintre profeții provenit din "perioada postexilică “. Astfel, Sfântul Proroc Zaharia a fost cel care a încurajat poporul să ridice cât mai repede Templul Domnului, având de-a lungul timpului, cu până la opt viziuni legate de reconstruirea Templului din Ierusalim, printre care se află și cea în care Ierusalimul era înconjurat de un zid ca o funie, care simboliza protecția lui Dumnezeu.

În același timp, Sfântul Proroc Zaharia a fost cel care a vestit Intrarea Domnului în Ierusalim, vinderea Mântuitorului pe 30 de arginți, străpungerea coastei Mântuitorului, dar și multe astfel de evenimente importante.

Sfântului Proroc Zaharia a trecut la cele veșnice la vârsta bătrâneții.

 

Rugăciune către  Sfântul Teodor Stratilat- 8  februarie   2023

calendar ortodox februarie azi

Calendar ortodox 8 februarie 2023

[Sursa foto: unsplash]

Calendar creştin ortodox 8 februarie 2023- sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

“Pe Faraon cel ce se purta pe car l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul crucii şi despărţind marea şi pe Israel cel ce fugea pedestru, l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Înfrumuseţat fiind cu nume care arată că eşti un dar al lui Dumnezeu şi visterie de daruri dumnezeieşti arătându-te, cel ce ai fost împodobit cu har mucenicesc, umple de har, Fericite Teodor, pe cei ce te laudă pe tine, cinstindu-te cu cântări.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu fapta şi cu cuvântul încredinţând numirea ta de dar al lui Dumnezeu, în dar împărţeşti daruri celor ce au nevoie; că tot darul desăvârşit care se pogoară de sus, de la Tatăl primindu-l, îmbogăţeşti pe toţi cei ce te cinstesc pe tine.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Mărturisirea făcută de o copilă lui Sorin Bontea: „Cere-i pensie alimentară”- wowbiz.ro

Citeste si: Din ce face bani acum fosta soție a lui Dinu Maxer? Determinată din fire, artista nu a profesat niciodată în domeniul studiat și s-a reprofilat- radioimpuls.ro

Preaînţeleptule, primind din copilărie putere şi înţelepciune de la Dumnezeu, cu vitejie ai răpus mai întâi toată pofta trupului şi pe demoni; iar mai apoi ai ruşinat, cu ajutorul Duhului, trufia vrăjmaşilor tirani, fericite.

Stih: Sfinte Mare Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un îndemânatic, cu judecată şi cu chibzuinţă ai biruit înţelepţeşte, fericite, pe ritorul cel cu graiuri înşelătoare; şi cu faptele ai prins ca într-o undiţă pe Liciniu, dovedindu-l că se închină chipurilor cioplite, celor moarte şi se hrăneşte cu deşarte nădejdi.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Preasfântă Curată, biruinţă dă-mi mie, celui ce alerg sub Acoperământul tău, scoţându-mă pururea din nevoi cu rugăciunile tale; că ai născut pe Cuvântul Cel împreună veşnic şi împreună stătător pe scaun, cu Tatăl şi cu Duhul.”

 

Calendar ortodox 2023 februarie

calendar ortodox azi

Calendar ortodox 8 februarie 2023

[Sursa foto: ziarullumina.ro]

1 M Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului;Sf. Mc. Trifon;Sf. Mc. Perpetua și Felicitas; (Post. Nu se fac nunți)

2 J (†) Întâmpinarea Domnului (Stratenia);Evrei VII, 7-17; (Utrenie: Luca II, 25-32) (Nu se fac nunți)

3 V Sf. și Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu;Sf. Proorociță Ana;( Post. Nu se fac nunți)

4 S Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul;Sf. Sfințit Mc. Avramie;

5 D Sf. Mc. Agata și Teodula; (Începutul Triodului)

6 L Sf. Ier. Vucol, ep. Smirnei și Fotie, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare;

7 M Sf. Ier. Partenie, ep. Lampsacului;Sf. Cuv. Luca din Elada;

8 M Sf. M. Mc. Teodor Stratilat;Sf. Proroc Zaharia; (Harți)

9 J Odovania Praznicului Întâmpinării Domnului;Sf. Mc. Nichifor;

10 V †) Sf. Sfințit Mc. Haralambie;Sf. Mc. Valentina;( Harți)

11 S Sf. Sfințit Mc. Vlasie, ep. Sevastiei;Sf. Teodora, împ.;

12 D Sf. Ier. Meletie, arhiep. Antiohiei celei Mari;Sf. Mc. Hristea;

Citeste si: Armin Nicoară a tras o sperietură de mama focului. Ce i s-a întâmplat artistului chiar în fața casei sale: „A început să-mi spună tot ce fac eu în casă”- kanald.ro

Citeste si: Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?- stirilekanald.ro

13 L Sf. Cuv. Martinian;Sf. Ap. și Mc. Acvila și soția sa, Priscila;Sf. Ier. Evloghie, patr. Alexandriei;

14 M Sf. Cuv. Auxenție, Maron și Avraam;

15 M Sf. Ap. Onisim;Sf. Mc. Maior; (Post. Nu se fac nunți)

16 J Sf. Mc. Pamfil preotul și Valent diaconul;Sf. Ier. Flavian, arhiep. Constantinopolului;

17 V Sf. M. Mc. Teodor Tiron;Sf. Mariamna;Sf. Împ. Marcian și Pulheria;( Post. Nu se fac nunți)

18 S Sf. Ier. Leon cel Mare, ep. Romei; (Pomenirea morților- Moșii de iarnă)

19 D Sf. Ap. Arhip, Filimon și soția sa, Apfia;

20 L Sf. Ier. Leon, ep. Cataniei;Sf. Cuv. Visarion; (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

21 M Sf. Cuv. Timotei;Sf. Ier. Eustatie, arhiep. Antiohiei; (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

22 M Aflarea moaștelor Sf. Mc. din Constantinopol; (Zi aliturgică) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

23 J Sf. Sfințit Mc. Policarp, ep. Smirnei;Sf. Cuv. Gorgonia; (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

24 V † Întâia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului; (Zi aliturgică ) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

25 S Sf. Ier. Tarasie, patr. Constantinopolului; (Sâmbăta Sf. Cuvioși) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

26 D Sf. Ier. Porfirie, ep. Gazei;Sf. Mc. Fotini Samarineanca; (Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști) (Dezlegare la ouă, lactate și pește. Nu se fac nunți)

27 L Sf. Cuv. Mărt. Procopie și Talaleu; (Canonul cel Mare, partea I; Începutul Postului Sfintelor Paști) (Zi aliturgică) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

28 M †) Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea;Sf. Cuv. Vasile Mărt.;Sf. Sfințit Mc. Proterie, patr. Alexandriei; (Canonul cel Mare, partea a II-a) (Zi aliturgică) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

 

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, să consulţi calendarul creştin ortodox.


Abonează-te pe

Citește și:

Zodiac 8 februarie 2023. Află ce zodie acuză dureri de spate

Sfatul zilei din 8 februarie 2023. O zodie va avea posibilitatea de a vizita o țară străină

Horoscopul dragostei pentru aprilie 2023. ZODIA care își întâlnește jumătatea - ego.ro

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei - kudika.ro

Calendar ortodox 1 aprilie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă? - stirilekanald.ro

Narcis de la Bărbulești îi datorează totul tatălui său: „Datorită lui sunt ceea ce sunt, datorită lui fac ceea ce fac”. Declarații emoționante despre familia sa - kanald.ro

Deea Maxer, pregătită să înceapă o nouă etapă din viața sa. Ce schimbări vrea să facă după divorțul de tatăl copiilor ei, Dinu Maxer - radioimpuls.ro

EDU.RO Subiecte simulare BAC 2023. Ministerul Educației publicat subiectele la Chimie, Biologie, Fizică și Informatică UPDATE - wowbiz.ro

Clipul zilei pe KFETELE.RO:
DISTRIBUIE
acest articol

Informatiile zilei
Veste bună pentru femeile din România! Statul oferă vouchere de 250 de lei pentru alimente, chiar înainte de Paște
Citește mai departe
Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri