Anunțul anului pentru românii cu card bancar! Anul 2023 vine cu noi obligații


Anunț extraordinar pentru românii care au card la bancă! Începând cu ianuarie 2023, aceștia vor putea face un lucru care nu era posibil până în prezent. Iată despre ce este vorba!


In articol:

Începând din ianuarie 2023, vor apărea noi obligații cu privire la fiscalizarea bacșișului. Așadar, în momentul în care vom merge în restaurante sau baruri, vom avea posibilitatea de a lăsa bacșiș direct cu cardul bancar.

Lucrul respectiv nu se putea face până acum, din cauza unor prevederi speciale.

Bacșișul poate fi lăsat inclusiv cu cardul

Conform Legii 376/2022, bacșișul trebuie fiscalizat, de către restaurante și baruri, începând cu 1 ianuarie 2023. Datorită acestui lucru, apare și o prevedere ce permite localurilor să încaseze bacșișurile direct prin plata cu cardul bancar, lucru nerealizabil până în acest moment.

„Pentru operatorii economici [care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – restaurante – și 5630 – baruri și alte activități de servire a băuturilor –], bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia”, scrie în actul normativ.

Citește și: „Chiar erau îngrijorați.” Reacția neașteptată a unui ospătar, când a observat cât bacșiș i-a lăsat Mircea Badea

Anunțul anului pentru românii cu card bancar

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce presupune meseria de ospătar. ”Dăm șansa oricărui angajat, pentru a vedea ce capacitați are.”

Conform inițiatorilor legii, măsură respectivă a apărut din cauză că în restaurante sau baruri, clienții puteau plăti doar consumația cu cardul, iar bacșișul trebuia lăsat doar numerar. Din acest motiv, parlamentarii au hotărât „instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia – card, numerar, substitute de numerar”, după cum scrie în expunerea de motive a legii.

Cum o să funcționeze plata bacșișului în anul 2023

Însă, trebuie precizat faptul că bacșișul rămâne opțional, ca și până în prezent. Înainte de emiterea bonului fiscal, clienții vor primi o notă de plată pe care vor scrie dacă și cât doresc să lase bacșiș. Persoanele care vor să lase bacșiș vor avea de ales între două opțiuni: să lase bacșiș într-un procent fix (până la 15% din valoarea consumației), sau să lase o sumă mai mare (care poate fi mai mare de 15% din valoarea consumației). Mai apoi, se va emite bonul fiscal, pe care va fi trecut și bacșișul. Plata consumației se va putea face numerar sau cu cardul.

„Operatorii economici (…) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. (…) Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș»”, scrie în noua lege.

Citește și: Un cunoscut lanț de supermarketuri din România a fost amendat după ce a păcălit clienții la prețul uleiului

Anunțul anului pentru românii cu card bancar

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce bacșiș uluitor a primit o chelneriță, pentru o notă de plată de doar 65 de lei

Dacă nu vor respecta aceste noi reguli, companiile riscă să primească amenzi de până la 4.000 de lei. Veniturile din bacșiș vor trebui adunate de local, impozitate cu 10% și apoi împărțite salariaților conform unei proceduri interne speciale.


Abonează-te pe

Citește și:

„Chiar erau îngrijorați.” Reacția neașteptată a unui ospătar, când a observat cât bacșiș i-a lăsat Mircea Badea

Adda, surprinsă de mărturisirile făcute de fiul său. Micuțul i-a spus artistei că este bătrână. Reacția surprinzătoare a Addei

Diana Bulimar, demnă de OnlyFans! Fotografii fără sutien și cu părțile intime la vedere

Ce presupune meseria de ospătar. ”Dăm șansa oricărui angajat, pentru a vedea ce capacitați are.”

Un cunoscut lanț de supermarketuri din România a fost amendat după ce a păcălit clienții la prețul uleiului

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Tu & El
Căsătorie sau concubinaj?
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri