Pensionarii sunt în pericol să rămână fără pensie, mai ales cei care locuiesc într-o altă țară. Ce obligație au aceștia pentru a nu li se lua venitul.
Pensionarii care locuiesc în altă țară pot rămâne fără pensie, dacă nu semnează un act până pe data de 31 martie. Aceștia au obligația de a depune certificatul de viață, care are scopul de a atesta faptul că pensionarii încă trăiesc, iar fără acest certificat nu vor mai beneficia de pensie. Această lege a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024, iar certificatul trebuie depus de două ori pe an.
Cine poate semna acest certificat de viață?
Citește și: Care sunt pensionarii excluși din lista celor care primesc suma de 800 de lei, de la stat? Află motivele
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Acest certificat de viață poate fi semnat de autorități administrative, avocați, medici de familie, funcționari bancari sau reprezentanți ai primăriilor. Noile reglementări cu privire la certificatul de viață sunt următoarele: „În cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o scrisoare de informare, un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului, semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață”.