Guvernul anunță schimbări în procesul de acordare al tichetelor de creșă.
Statul român acordă o serie de tichete care vin în ajutorul populației, în funcție de categoria socială din care fac parte. O serie de tichete a căror beneficiari sunt părinții din România sunt tichetele de creșă. Potrivit legislației intrate în vigoare din 2019, tichetele de creșă sunt niște vouchere care se acordă lunar angajaților ce nu beneficiază de concediu și de indemnizație acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copiilor cu handicap.
Care este valoarea tichetelor de creșă
Citește și: Anunț de ultim moment pentru femeile angajate din România! Ce modificări pot apărea, în 2023
Mamele din România care sunt angajate și nu beneficiază de concediu și de indemnizație pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, beneficiază lunar de tichete de creșă în valoare de 570 de lei.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Aceste tichete de creșă se emit pe suport electronic și nu sunt cuprinse în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii.
Ce schimbări vor avea loc în rândul tichetelor de creșă
Citește și: Ce trebuie să știe mamele din România despre bursele sociale! Care este suma pe care o pot primi elevii
Prin intermediul unui proiect legislativ care urmează să fie adoptat, se vor produce anumite modificări în cazul tichetelor de creșă. În această situație, dacă voucherele nu vor putea fi emise pe suport electronic, contravaloarea lor va fi achitată în mod direct de către angajator direct creșelor de stat, private sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși.
Acest proiect de lege care presupune modificări în cazul tichetelor de creșă a trecut de votul afirmativ al senatorilor și urmează să ajungă în Camera Deputaților pentru vot final.
„Motivul este, conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, nicio persoană juridică (…) nu este autorizată să emită tichete de creșă pe suport electronic. Nicio persoană juridică nu este interesată să emită bilete de valoare pe suport electronic .”, arată inițiatorii proiectului în motivația pentru care transferul de bani ar trebui să se producă într-o manieră eficientă și rapidă între angajator și creșă.