Află din rândurile următoare ce presupune proiectul de ordonanță pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Luni, pe site-ul Ministerului Finanțelor, a fost publicat un proiect de ordonanță care presupune reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii în instituții publice, interdicția ca acestea să achiziționeze autoturisme, mobilier și birotică, dar și oprirea angajărilor la stat, cu unele excepții.
Ce presupune proiectul de ordonanță pentru reducerea cheltuielilor
Acest proiect de lege poartă denumirea de Ordonanța Austerității și are ca scop reducerea a 5,33 miliarde de lei din cheltuielile de la bugetul statului. Mai mult decât atât, ordonanța prevede și reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii pentru instituțiile publice.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„ Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare în vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul Bunuri și servicii, exclusiv sumele nerepartizate în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în document.
Ce prevede Ordonanța Austerității
Citește și: Veste proastă pentru salariatele din România! Ce se va întâmpla cu plata salariilor
În măsurile prevăzute de Ordonanța Austerității se regăsesc o serie de interdicții referitoare la angajații statului. Mai exact, vor avea loc o serie de interdicții pentru instituții la achiziționarea de autoturisme, mobilier și birotică. Astfel, autoritățile și instituțiile publice nu vor mai putea achiziționa sau închiria autoturisme, mobilier și aparatură de birotică.
De asemenea, va avea loc o suspendare a angajărilor în instituțiile de stat. Astfel, în acest an se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice și instituțiile publice locale, cu excepția posturilor unice. În cazul posturilor la care a avut loc deja proba scrisă a concursurilor sau proba practică, procedura poate continua. care dețin titlul științific de doctor, aceștia vor beneficia de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar
Totodată, numărul posturilor din Cabinete și Cancelarii va fi înjumătățit.