Alertă din cauza secetei în România! Fermierii cer autorităților stare de urgență


Seceta din țară reduce la jumătate producția din agricultură anul acesta. Fermierii au ajuns la disperare, căci munca lor de până acum este în mare pericol, astfel că au decis să solicite stare de urgență autorităților.


In articol:

Fermierii din țară au ajuns la capătul puterilor. Toată munca lor se poate nărui din cauza temperaturilor extreme care provoacă secetă în această perioadă.

Citeste si: Noua adeverință la dosarul de pensionare! Greșeala făcută de milioane de români întârzie poștașul și cu doi ani

Alertă din cauza secetei în România!

Alertă din cauza secetei în România!

[Sursa foto: PixaBay]

Alertă din cauza secetei în România

Din lipsa precipitațiilor în anumite zone, dar și a sistemelor de irigații, culturile agricole sunt compromise în totalitate. Unul dintre cele mai afectate județe este Galați, asta după ce în ultimele cinci luni nu a mai plouat aproape deloc pe toată raza județului. Culturile neirigate sunt, potrivit RRA, în proporție de 80% afectate.

„Dacă la grâu am realizat cam 50% din ceea ce am făcut anul trecut, la cultura de porumb şi floarea soarelui s-ar părea că va fi similar cu anul 2020, adică 0. La ora asta e catastrofă," a afirmat Floricel Dima, cultivator de terenuri neirigate în zona Frumuşiţa Fârţăneşti.

Potrivit fermierilor, și zonele în care sunt sisteme de irigare există probleme, căci acestea sunt vechi şi uzate și se defectează frecvent.

„Am avut nişte probleme cu nişte pompe care după seceta asta s-au defectat, ne urcă apa de la Dunăre şi stăm de o lună de zile fără apă. S-au uscat deja legumele, sunt 50%-60% compromise. Exploatăm un sistem de 40 de ani. Practic, sudăm azi într-o parte, peste două zile crapă în altă parte”, a declarat Vasile Tunsu, fermier din comuna Vânători.

Citeste si: Veste bună pentru români. Decizia luată de Guvern, în legătură cu banii șoferilor

Alertă din cauza secetei în România!

Alertă din cauza secetei în România!

[Sursa foto: PixaBay]

Fermierii solicită autorităților instituirea stării de urgență

Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi din judeţul Botoşani solicită instituirea imediată a stării de urgenţă. Acesta susține faptul că județul Botoșani este lovit aproape în totalitate de secetă, acest fapt generând pierderi foarte mari.

„Eu estimez unde la 95% pierderi în ceea ce înseamnă culturile înfiinţate în primăvară. Eu cred că în zona zootehnică este mai grav. Toate păşunile sunt roşii. Efectiv la ora actuală fermierii dau mâncare din ceea ce a rămas ca rezervă de anul trecut. Nu mai vorbesc de producţia de lapte care s-a dus undeva la 70% din producţia de anul trecut. Consecinţele sunt grave. De aia zic eu că statul român trebuie să folosească toate rezervele posibile pentru a salva fermierul”, a precizat Nechifor.


Abonează-te pe

Citește și:

„Ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare”. Noua formulă de calcul pentru Legea pensiilor! Daniel Baciu confirmă totul

Bănel Nicoliță suferă ca un câine! Ce a pățit după ce și-a abandonat familia

Anunţul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii! PSD a propus supraimpozitarea acestora

„Eu așa ceva NU voi semna”. Legea Pensiilor va fi modificată! Anunțul ministrului Marius Budăi

„Să nu regret după, că de rușine și jenă, n-am încercat să fac totul posibil" Prima imagine cu Viorel Lis, în scanulul cu rotile

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Pentru tine
De ce nu este sănătos să mănânci pepene roșu cu pâine
Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Informatiile zilei
Parteneri