A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare


A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătorește în fiecare an, în aceeași zi. Puțină lume știe însă ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare creștină.


In articol:

Sfântul Ioan Botezătorul are șase sărbători în calendarul creștin-ortodox: Zămislirea lui (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a Capului sfânt (25 mai).

Ce reprezintă a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În fiecare an, pe data de 25 mai, credincioșii sărbătoresc a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Nu toată lumea știe însă ce reprezintă, de fapt, această sărbătoare.

Sfânta Scriptură spune că în timpul unei petreceri organizate cu ocazia zilei de naștere a împăratului Irod, acesta a cerut să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Împăratul a vrut să-i facă pe plac amantei sale, Irodiada, care era, de altfel, soția fratelui lui Irod. Sfântul Ioan Botezătorul i-a spus de mai multe ori împăratului că este mare păcat să trăiască alături de cumnata sa, dar nu a fost ascultat.

Mai mult, atunci când Irodiada a aflat că Ioan Botezătorul îl ceartă pe Irod pentru această faptă, și-a dorit neapărat capul acestuia.

După ce sfântul cap a fost tăiat, Irod le-a dat ucenicilor doar trupul lui Ioan Botezătorul, de teamă că Sfântul ar putea să învie. Trupul a fost îngropat în Sevastia.

Irodiada a furat capul Sfântului și l-a îngropat în curtea palatului, într-un loc de care știa doar ea și Ioana, una dintre femeile mironosițe. Aceasta a luat, pe ascuns, sfântul cap și l-a îngropat apoi în Muntele Eleonului.

Capul Sfântului Ioan a fost descoperit ulterior de Inochenție, unul dintre slujitorii lui Irod. Acesta se dusese pe Muntele Eleonului pentru a se călugări și a găsit sfântul cap, în momentul în care a vrut să construiască o biserică. Nu a spus însă nimănui despre descoperirea făcută. Pe vremea împăratului Constantin cel Mare, doi calugări l-au visat pe Sfântul Ioan Botezătorul, care le-a arătat în vis unde se află capul său și leăa poruncit să-l dezgroape. Aceasta a fost prima aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Călugării i-au dat unui olar să care sacul cu sfântul cap, iar drept pedeapsă pentru lenea de care au dat dovadă, Ioan Botezătorul i-a poruncit olarului să fugă cu sacul.

Înainte de a muri, olarul i-a dat racla cu sfântul cap surorii sale și i-a spus să nu o deschidă. Într-un final, sfântul cap a ajuns la monahul Eustațiu, care trăia într-o peșteră.

Citeste si: Blestemul ascuns în hainele Sfintei Parascheva. Ce scrie în racla cu moaşte

Trimis în exil, pentru că făcea minuni cu ajutorul sfântului cap, monahul a lăsat racla în peșteră, iar aceasta a ajuns la alți călugări.

Aceștia au zidit o mănăstire în locul respectiv, iar în anul 452, arhimandritul Marcel a găsit sfântul cap. Aceasta a fost a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

A treia aflare a avut loc în anul 850, în timpul luptei împotriva icoanelor. Capul era îngropat la Comane, dar a ieșit din pământ și a fost adus la Constantinopol, de către patriarhul Ignație.

Cea mai puternică rugăciune pentru Sfântul Ioan Botezătorul

Oamenii cred că Sfântul Ioan Botezătorul poate face minuni în continuare și îi poate ajuta pe cei care se roagă din suflet.

Pe 25 mai, atunci când se sărbătorește cea de-a treia aflare a Sfântului Său Cap, este bine să rostiți o anumită rugăciune. Aceasta este considerată drept cea mai puternică rugăciune închinată acestui sfânt.

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Citeste si: Profețiile Părintelui Arsenie Boca pentru Anul Nou. Ce se va întâmpla?

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!”

Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte:

„Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său.

Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.


Abonează-te pe

Citește și:

CITEȘTE: Cine a fost Maria Lătărețu. Biografie: data nașterii, nume real, căsătorii, copii, vârstă, moarte

Scandal monstru! Sebastian Dobrincu, de la PRO TV, și-a înșelat iubita cu o cântăreață celebră!

CITEȘTE: Cine este MARIA CIOBANU. Data nașterii, nume real, căsătorii, copii, vârstă

DESCOPERĂ: Femeia SCORPION. Cum gândește, ce personalitate are, compatibilitate cu alte zodii

DESCOPERĂ: Numarul destinului. Cifra destinului in numerologie

Clipul zilei pe KFETELE.RO:

DISTRIBUIE
acest articol

Vedete

CITEȘTE: Cine a fost Ileana Sărăroiu. Biografie: data nașterii, nume real, căsătorii, vârstă, moarte

Citește mai departe

Te-ar putea interesa si...

Parteneri
Pentru tine
Din Pentru tine
Parteneri