5 consultații medicale pe care fiecare adult ar trebui să le facă an de an

5 consultații medicale pe care fiecare adult ar trebui să le facă an de an
5 consultații medicale pe care fiecare adult ar trebui să le facă an de an

Consultațiile medicale pe care fiecare adult ar trebui să le facă an de an variază în funcție de vârstă, istoric medical și alți factori individuali.

De aceea, este important controlul periodic la medicul de familie, cel care are istoricul medical personal și care te poate îndruma atât către consultațiile potrivite, cât și pentru eventuale analize de sânge sau investigații imagistice.

Cu toate acestea, există câteva consultații recomandate în mod general pentru menținerea sănătății pe termen lung. Iată cinci dintre ele:

Examinarea medicală generală anuală

Așa cum spuneam, fiecare adult ar trebui să facă o vizită anuală la medicul de familie sau la medicul internist pentru o examinare generală. Este bine să știi că un control de rutină poate fi realizat și într-o clinică privată, acolo unde poți beneficia și de servicii compensate sau gratuite, în baza unei trimiteri de la medicul de familie.

Examinarea medicală generală poate include evaluarea tensiunii arteriale, a greutății, a colesterolului și a altor indicatori ai sănătății. De asemenea, medicul poate discuta despre orice probleme de sănătate recente sau îngrijorări pe care le poți avea.

Examinarea cavității orale

Vizita la medicul stomatolog o dată pe an este importantă pentru prevenirea bolilor dentare și a problemelor gingivale. Un dentist poate efectua o curățare profesională, examinează gingiile și verifică dacă există eventuale carii dentare sau alte probleme care necesită tratament. Medicul stomatolog poate depista și eventuale tumori prezente la nivelul cavității bucale sau în partea superioară a tractului respirator.

Examinarea oftalmologică

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de probleme de vedere precum glaucomul, degenerescența maculară sau cataracta crește. De aceea, este recomandat să faci o vizită anuală la oftalmolog pentru a verifica sănătatea ochilor și a detecta eventualele probleme în stadii incipiente.

Teste de screening pentru cancer

În funcție de vârstă, sex și factori de risc individuali, adulții ar trebui să discute cu medicul de familie sau internist despre necesitatea și momentul potrivit pentru testele de screening pentru cancer, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân, testul PAP pentru cancerul de col uterin, colonoscopia pentru cancerul colorectal și altele similare.

Teste de laborator

Analizele de sânge și cele imagistice pot oferi informații valoroase despre sănătatea generală, inclusiv nivelul de zahăr din sânge, nivelul de colesterol, funcția tiroidiană și altele. Un set de teste de laborator adecvat poate fi recomandat în funcție de vârstă, istoric medical și factori de risc individuali și realizat o dată pe an sau mai des, în funcție de nevoi, așa cum aflăm mai multe și de pe hopkinsmedicine.org.

După cum observi, este important să vorbești cu medicul de familie despre consultațiile și investigațiile medicale pe care ar trebui să le faci anual. Recomandările pot varia în funcție de fiecare persoană în parte, ceea ce înseamnă că, înainte de orice, ai nevoie de o examinare generală a stării tale de bine și de sănătate.Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Sfatul zilei din 18 iulie 2024. O zodie are o zi prosperă

Simona Halep, la brațul unui bărbat special din viața ei. Sportiva a bifat o apariție de Oscar la nunta lui Ianis Hagi

Andreea Marin și Mihai Petre, filmați într-un hotel! Cum au fost surprinși cei doi?! Imaginile au ajuns pe internet

Beach, Please! 2024. Ce cantitate de substanțe interzise au găsit oamenii legii asupra rapperului Wiz Khalifa? Reacția artistului în fața anchetatorilor

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Gestul făcut de un suporter pentru Ianis Hagi, chiar în ziua nunții sale: „I-am lăsat un plic...”

Tată și fiică, morți în apele râului Buzău. A sărit să își salveze copila, dar s-au înecat amândoi: ”Se vedeau un cap și o mână, după nu s-au mai văzut”


Cookies