Cumperi peste din magazin? Uite ce nu ti s-a spus pana acum despre acest produs!

O ancheta a Associated Press care a durat un an de zile a dezvaluit faptul ca piata de peste globala se bazeaza pe munca unor sclavi obligaţi sa pescuiasca, tinuti in custi si biciuiti cu pesti toxici atunci cand obosesc.

Sclavii, arata ancheta Associated Press, sunt de cele mai multe ori cetateni din Burma, fortati sa traiasca in custi pe insule tropicale, aşa cum este Benjina din Indonezia. isi petrec intre 20 si 22 de ore pe zi pescuind in custi si nu au voie sa consume pestele pe care il prind, care e considerat prea valoros pentru a fi mancat de ei, povestesc cei aflati in postura de sclavi. Daca se plang sau obosesc si incearca sa faca o pauza, barbatii sunt biciuiti cu pesti toxici -cozi de pisica de mare- sau batuti. Primesc doar apa murdara pentru baut, scrie Gawker.

"Daca americanii sau europenii mananca pestele acesta, ar trebui sa isi aminteasca de noi. Cred ca e un munte de oase in mare. Oasele oamenilor care au murit acolo ar putea fi o insula, asa de multe sunt".

Pestii prinsi de sclavi sunt mai apoi procesati in fabrici care ajung sa deserveasca o multitudine de companii americane sau europene care proceseaza, la randul lor, pestele si fructele de mare sau doar o comercializeaza. Mai multe lanturi de supermarket-uri americane se numara printre acestia, la fel ca si mai multe  firme care produc conserve pentru pisici.

viewscnt

Pentru tine

Parteneri